Ευχέλαιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου εξ αφορμής της ενάρξεως της Σαρακοστής των Χριστουγέννων
καιρος
Η Δυτική Μακεδονία στα εγκαίνια του «Δαίδαλου» – Στο επίκεντρο  ο νέος υπερυπολογιστής της Κοζάνης
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η παραπληροφόρηση και η παιδεία στα Μέσα Ενημέρωσης στο επίκεντρο εκδήλωσης στην Κοζάνη
Σιάτιστα: Στο ΣΤΕ η προσφυγή για τα αιολικά στο Μπούρινο στις 21 Οκτωβρίου
Ολοκληρώθηκε η τεχνική συνάντηση και η επίσκεψη μελέτης των εταίρων του έργου BiodIvErSe στη Δυτική Μακεδονία
Οι Γιατροί του Κόσμου και η ΔΕΗ προάγουν την ενεργό και υγιή γήρανση στην Κοζάνη
Πραγματοποιήθηκε ο Εορτασμός του Προστάτη του Σώματος,  Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου και της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας»
Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».
Στην Κοινότητα της Λευκόβρυσης ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης (Βίντεο+Φωτογραφίες)
Π. Κουκουλόπουλος από τις Βρυξέλλες: Δεν υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς τους πολίτες της
Στη Δυτική Μακεδονία φορολογείται το κρύο – Μια ανοιχτή πληγή ισονομίας. Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό

Τέλος για τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας στην Π.Ε. Κοζάνης – Πιάσαμε το όριο των 521 μεγαβάτ

Η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία

Μηδενικό είναι το εναπομείναν περιθώριο ισχύος για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης ή απευθείας σύμβασης σύνδεσης σε φωτοβολταϊκά ≤1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στην Π.Ε. Κοζάνης. 521 μεγαβάτ είναι το μέγιστο όριο σύνδεσης που επιτρέπεται σε 7.310 στρέμματα και αυτό έχει δοθεί σε διάφορους επενδυτές. 195,5 μεγαβάτ συνδέθηκαν μέσω ΔΕΔΔΗΕ και 736 μέσω ΑΔΜΗΕ σε αγροτική γη της Π.Ε. Κοζάνης.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε 14 δήμους της χώρας που δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για εγκατάσταση ηλιακών πάρκων σε αγροτική γη υψηλής παραγωγιότητας σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Με την ουσιώδη διαφορά ότι η εγκατεστημένη ισχύς στην Π.Ε. Κοζάνης είναι ήδη πολύ μεγάλη.

Επιπλέον, τίθεται υπόψη των ενδιαφερομένων ότι στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχει καλυφθεί το μέγιστο αναγραφόμενο όριο συνολικής ισχύος από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτική γη που δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο στο Σύστημα ή στο Δίκτυο, οι Διαχειριστές προβαίνουν στα κάτωθι:

-Παύουν να εξετάζουν νέες αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος ≤ 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στις υπόψη περιοχές.
-Απορρίπτουν τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος ≤ 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στις υπόψη περιοχές καθώς και τις αιτήσεις για τις οποίες έχει χορηγηθεί Αδυναμία Σύνδεσης και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για διατήρηση σε εκκρεμότητα της αίτησης για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
-Σε περίπτωση κοινών αιτημάτων απαλλασσόμενων σταθμών του άρθρου 14 του ν. 4951/2022, απορρίπτουν το αίτημα κατά το μέρος που αφορά σταθμούς, οι οποίοι προορίζονται για εγκατάσταση σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. O αρμόδιος Διαχειριστής ενημερώνει τον αιτούντα ότι το αίτημα πρόκειται να εξεταστεί μόνο για το εναπομείναν μέρος του αιτήματος. Αιτήματα που έχουν κατατεθεί στον Διαχειριστή του Συστήματος, θα εξεταστούν μόνο εφόσον η συνολική ισχύς του αιτήματος με τους εναπομείναντες σταθμούς είναι άνω των 8 MW.
-Εξακολουθούν να εξετάζουν εκκρεμή ή νέα κοινά αιτήματα ή αυτοτελείς αιτήσεις που αφορούν στις εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες, εφόσον οι σταθμοί που απαρτίζουν αυτά τα αιτήματα εδράζουν σε γήπεδα/αγροτεμάχια που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ή εξαιρούνται κατά νόμο από τους σχετικούς περιορισμούς εγκατάστασης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου  prlogos.gr

Περιφέρεια Περιφερειακή Ενότητα Σύνολο Ισχύος ΦΒ (MW) ΟΠΣ ή απευθείας Συμβάσεων Σύνδεσης ΔΕΔΔΗΕ σε αγροτική γη* Σύνολο Ισχύος ΦΒ (MW) ΟΠΣ ΑΔΜΗΕ σε αγροτική γη* Μέγιστο όριο ισχύος ΦΒ σε Αγροτ. Γη (MW) μετά την κάλυψη του οποίου παύει η χορήγηση ΟΠΣ ή απευθείας Σύμβασης Σύνδεσης σε ΦΒ ≤ 1MW σε ΓΓΥΠ Απομένον περιθώριο ισχύος (MW) για χορήγηση ΟΠΣ ή απευθείας Σύμβασης Σύνδεσης σε ΦΒ ≤ 1MW σε ΓΓΥΠ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2.159 112.000 243.120 128.961
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 12.943 25.019 131.310 93.348
ΚΟΖΑΝΗΣ 195.508 736.664 521.510 0.000
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 53.110
Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *