• Latest
ΤΣΙΠΡΑΣ

Τέσσερα «όχι» για τη «Μακεδονία του Ιλιντεν» πήρε ο Τσίπρας

19 Μαΐου 2018
φυσικο αεριο

Φλώρινα: Παύση νέων ενεργοποιήσεων φυσικού αερίου εν μέσω χειμώνα από τις εταιρείες που είναι απλήρωτες

17 Νοεμβρίου 2025
Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς

Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς

17 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης  για τα Θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων» με τίτλο «Δρόμοι Ασφαλείς για Όλους»

Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων» με τίτλο «Δρόμοι Ασφαλείς για Όλους»

17 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Διεγράφη ο Γιώργος Μαγιάγκας από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025

17 Νοεμβρίου 2025
Τελέστηκε από το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών-Πειραιώς, τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου

Τελέστηκε από το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών-Πειραιώς, τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου

17 Νοεμβρίου 2025
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

17 Νοεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Το Πολυτεχνείο ζει, με τα μηνύματά του πάντα επίκαιρα, παρακινώντας μας να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον»

17 Νοεμβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

157 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

17 Νοεμβρίου 2025
νερο

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό

17 Νοεμβρίου 2025
καιρός

Με ήπιο καιρό ξεκινά η εβδομάδα αλλά μετά χαλάει – Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

17 Νοεμβρίου 2025
Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση “FOOD AND DRINKS BY DETROP

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση “FOOD AND DRINKS BY DETROP

17 Νοεμβρίου 2025
απατη

Τηλεφωνικές απάτες: Ο ρόλος της πρώην αθλήτριας και οι διάλογοι-φωτιά από τη δράση του κυκλώματος

17 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερα «όχι» για τη «Μακεδονία του Ιλιντεν» πήρε ο Τσίπρας

sierafm by sierafm
19 Μαΐου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΤΣΙΠΡΑΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τέσσερα «όχι» εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας, για την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν», κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Πρώτος απέρριψε την πρόταση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ενημέρωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, ενώ την ίδια στάση υιοθέτησαν και οι Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης, τους οποίους ενημέρωσε τηλεφωνικά ο κ. Τσίπρας το πρωί του Σαββάτου.

«Η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την πρόταση “Μακεδονία του Ιλιντεν”, διότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία για ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός στην Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι είναι απολύτως αρνητική με αυτή την ονομασία. «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναθεώρηση του συντάγματος και ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, σημείωσε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που ακούστηκε και επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. «Περιμένουμε την τελική συμφωνία», ανέφερε ακόμη, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής για την επίσημη τοποθέτηση.

Κάθε αντίθετος, ακόμη κι αν έχουν καλυφθεί οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ακόμη κι αν είχαν λυθεί όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός και η αλλαγή του συντάγματος, διαφωνώ με το όνομα γιατί δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά εθνοτικό», ήταν η τοποθέτηση του γ.γ. του ΚΚΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα επανέλαβε την πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» είναι το χειρότερο από όλα τα άλλα ονόματα και εξέφρασε την άποψη ότι έπεσε στο τραπέζι για να «καεί». Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα καταλήξουν στο όνομα «Nova Makedonija», ενώ εκείνος από την πλευρά του προτείνει το «Σκόπια».

Στη συνομιλία τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Λεβέντη ότι πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία, ενώ συμπλήρωσε ότι εφόσον τα Σκόπια δεχθούν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από την τηλεφωνική ενημέρωση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση οποιοδήποτε όνομα με τον όρο Ιλιντεν, γιατί επιβεβαιώνει και ενισχύει τον αλυτρωτισμό.

Μαξίμου: Πρώτα οι προϋποθέσεις, μετά οι ειδικές συζητήσεις

Επειτα από τον κύκλο επαφών του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, με ανακοίνωση το Μαξίμου επανέλαβε ότι βασική θέση είναι να μην γίνουν ειδικότερες συζητήσεις, προτού καλυφθούν οι προϋποθέσεις για συνταγματική αναθεώρηση για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού.

Αναλυτικά:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Συνάντηση με Παυλόπουλο

Πριν από τον γύρο των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Η μεταξύ τους συνάντηση κράτησε περίπου 50 λεπτά.

Στη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στα εθνικά ζητήματα, ενώ ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αθήνα, για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

«Οπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική για δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται μια γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και αποτελεί κτήμα της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων.

«Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στον χρόνο, βιώσιμη και για αυτό δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και κυρίως υπερασπιζόμαστε τις βασικές πτυχές της εθνικής γραμμής, την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, σε εξωτερικό και εσωτερικό, πράγμα που προϋποθέτει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει σε εγγυήσεις για εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού για να φύγουν τα εμπόδια», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι μια δύσκολη υπόθεση», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Νομίζω τη διαχειριζόμαστε με ευθύνη για αυτό θέλω να σας ενημερώσω, όπως ενημερώνω όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, γιατί θεωρώ ότι σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση για να αντέξουν οι λύσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση και τόνισε τη σημασία της καθώς εντάσσεται σε ένα πλαίσιο διαμόρφωσης κοινής θέσης στα εθνικά θέματα.

«Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν διάφορες θεμιτές, φυσικές, όμως στα μεγάλα θέματα, όπως τα εθνικά, απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και για να αντέχουν στον χρόνο και γιατί όταν η Ελλάδα έχει ενότητα, είναι πιο δυνατή στο διαπραγματευτικό πεδίο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΤΣΙΠΡΑΣ
Previous Post

Τέσσερις λόγοι για να τρώμε γιαούρτι

Next Post

Το στρες προκαλεί διαύγεια σκέψης

Next Post
πονοκεφαλος αγχος κουραση

Το στρες προκαλεί διαύγεια σκέψης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Φλώρινα: Παύση νέων ενεργοποιήσεων φυσικού αερίου εν μέσω χειμώνα από τις εταιρείες που είναι απλήρωτες
  • Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς
  • Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων» με τίτλο «Δρόμοι Ασφαλείς για Όλους»
  • Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025
  • Τελέστηκε από το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών-Πειραιώς, τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr