• Latest
ΘΥΡΙΔΑ ΘΥΡΙΔΕΣ

Ταμεία: «Ξεσκονίζουν» θυρίδες και… διαθήκες οφειλετών

4 Ιουλίου 2018
Χόρτα καθαρισμός

Νέα ΚΥΑ για την πυροπροστασία: Αυστηρές υποχρεώσεις καθαρισμού οικοπέδων και πρόστιμα – Ο ρόλος των Δήμων

6 Μαΐου 2026
ΔΕΗ: Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου «ταξίδεψαν» με την ενέργεια της ΔΕΗ

ΔΕΗ: Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου «ταξίδεψαν» με την ενέργεια της ΔΕΗ

6 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης στην 22η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δήμος Κοζάνης: Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης στην 22η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

6 Μαΐου 2026
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 7-10 Μαΐου 2026

6 Μαΐου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη 21χρονος που παρίστανε υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ, και παρέλαβε το χρηματικό ποσό των 1.400 ευρώ  από 77χρονη, στην πόλη της Καστοριάς

6 Μαΐου 2026
Εκδήλωση : «Τεχνικά Επαγγέλματα, Μηχανικοί & Νέες Αγορές στη Δυτική Μακεδονία – Δικτύωση, Δεξιότητες & Ευκαιρίες στην Εποχή της Μετάβασης»

Εκδήλωση : «Τεχνικά Επαγγέλματα, Μηχανικοί & Νέες Αγορές στη Δυτική Μακεδονία – Δικτύωση, Δεξιότητες & Ευκαιρίες στην Εποχή της Μετάβασης»

6 Μαΐου 2026
Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο Αμύνταιο

Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση και το Μέλλον της Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

6 Μαΐου 2026
Κ. Κόλλιας: Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας

Κ. Κόλλιας: Χαιρετίζουμε την αποδοχή προτάσεων του ΟΕΕ για αναθεώρηση φορολογικών προστίμων

6 Μαΐου 2026
Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 8/5

6 Μαΐου 2026
Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο Αμύνταιο

Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο Αμύνταιο

6 Μαΐου 2026

Σύλλογος Καθηγητών/Καθηγητριών Γαλλικής Γλώσσας Ν. Κοζάνης: Επιμορφωτικές δράσεις με τον Éric Cénat

6 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: «Women in Publishing 4.0: Δημιουργία, Επιμέλεια, Επιρροή» – η ΚΔΒΚ στην 22η ΔΕΘ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Δήμος Κοζάνης: «Women in Publishing 4.0: Δημιουργία, Επιμέλεια, Επιρροή» – η ΚΔΒΚ στην 22η ΔΕΘ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

6 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 6 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ταμεία: «Ξεσκονίζουν» θυρίδες και… διαθήκες οφειλετών

sierafm by sierafm
4 Ιουλίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΘΥΡΙΔΑ ΘΥΡΙΔΕΣ
1
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τράπεζες, Εφορίες, θυρίδες, ακόμη και πρωτοδικεία για διαθήκες και αποδοχές κληρονομιάς, μπαίνουν στο στόχαστρο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, προκειμένου να ελεγχθούν οφειλέτες με χρέη κατά κύριο λόγο άνω των 100.000 ευρώ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, ξεσκονίζουν πλέον, τραπεζικούς λογαριασμούς, λίστες με ακίνητα, ακόμη κι αυτά που μεταβιβάστηκαν σε τρίτους, αλλά και αποδοχές κληρονομιάς με στόχο να διαπιστώσουν ποιες από τις “παλαιές” οφειλές, αυτές δηλαδή που δημιουργήθηκαν πριν από το 1997, ανήκουν στην ομάδα των χρεών που είναι διεκδικήσιμα.

Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, κι έτσι, ο στόχος των στελεχών του ΚΕΑΟ είναι έως το τέλος της χρονιάς, να έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτες είσπραξης» οφειλές έως 2 δισ. ευρώ, από τις συνολικά 31,86 δισ. ευρώ που βρίσκονται ήδη, στο μητρώο του Κέντρου. Συνολικά, εκτιμάται ότι απαιτούνται άλλα 4 χρόνια μέχρι να ελεγχθεί το σύνολο των οφειλών και να τεθεί στην άκρη, πιθανότατα ακόμη και πάνω από το 50% των οφειλών.

Παράλληλα βέβαια, «τρέχουν» οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης για τα υπόλοιπα. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, μόλις 828 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί ήδη ανεπίδεκτες είσπραξης με συνολική οφειλή που δεν ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.

Πλέον, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου αφενός να διερευνήσει εάν υπάρχουν πιθανές πηγές είσπραξης από χρέη που λιμνάζουν εδώ και χρόνια καθώς από τα συνολικά 31,86 δισ. ευρώ οφειλών, τα 15,3 δισ. έχουν δημιουργηθεί πριν από το 2009, αφετέρου να στραφεί δραστικά προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στο στόχαστρο των υπηρεσιών του ΚΕΑΟ έχουν τεθεί μεγάλες οφειλές, που παρά την πάροδο των ετών, μπορεί να διεκδικηθούν.

Για το λόγο αυτό, ελέγχονται εξονυχιστικά, εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών με χρέη άνω των 100.000 ευρώ (περίπου 41.598 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) και οι λογαριασμοί όσων έχουν κάνει αποδοχής κληρονομιάς αλλά και η ακίνητη περιουσία παράλληλα με όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ οφειλετών και τρίτων προσώπων πριν από την πτώχευση της επιχείρησης.

Ήδη, εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας παρέχει στο ΚΕΑΟ δυνατότητα αντίστοιχη με αυτή που έχει ήδη η ΑΑΔΕ, να διενεργεί ελέγχους με ταχύτατες διαδικασίες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, επιμελητήρια, συμβολαιογραφεία, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία κ.α., ώστε να εντοπίζει τα «κρυμμένα» εισοδήματα.

Οι ελεγκτικές αρχές έχουν λάβει εντολή να συνδυάζουν πληροφορίες από όλες τις ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα υποσυστήματα του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ, όπως το εισόδημα, οι καταστάσεις πελατών / προμηθευτών, το Ε9, το σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το πληροφοριακό Σύστημα Αυτοματοποιημένης Επεξεργασίας καθώς και το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Ειδικά για τα ακίνητα, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ αναζητούν οφειλέτες με ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) που υπάρχουν σε αυτά και τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9. Τις ίδιες διαδικασίες άλλωστε, ακολουθούν σύμφωνα με πληροφορίες και οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Στην πράξη, αναζητούνται ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματιών που έχουν οφειλές κι έχουν κηρύξει πτώχευση, ενώ έλεγχοι γίνονται και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι έχει γίνει μεταβίβαση περιουσίας, μέσω ηλεκτρονικών ή χειρόγραφων στοιχείων, αλλά και από πληροφορίες από τρίτους φορείς ή υπηρεσίες που έχουν υποχρέωση να τις χορηγήσουν στο ΚΕΑΟ εντός 10 ημερών. Διασταυρώσεις γίνονται επίσης, με το αρχείο ταυτοτήτων της αστυνομίας, το ΓΕΜΗ, με Πρωτοδικεία για διαθήκες ή αποποιήσεις κληρονομιάς, πτωχευτικά δικαστήρια κ.α.

Τι δείχνει η τριμηνιαία έκθεση

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ (α’ τρίμηνο 2018), ένας στους δύο οφειλέτες προς τα Ταμεία, είναι «θύμα» της κρίσης, καθώς από τους συνολικά 1.216.873 οφειλέτες, οι 613.967 απέκτησαν για πρώτη φορά χρέη από το 2010 και μετά. Βέβαια, οι «νέοι» αυτοί οφειλέτες δημιούργησαν χρέη ύψους 6,9 δισ. ευρώ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των 31,8 δισ. που έχουν μεταφερθεί πλέον στο ΚΕΑΟ, και συγκεκριμένα 24,9 δισ. ευρώ είχαν δημιουργηθεί πριν από το 2009.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως στο τέλος Μαρτίου, οι οφειλές προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης ανέρχονταν σε 31,8 δισ. ευρώ, καθώς αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ, μέσα σε ένα τρίμηνο, όμως μόλις τα 7 εκατ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές. Τα υπόλοιπα ήταν ποσά που μεταφέρθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΚΕΑΟ, βάσει της προβλεπόμενης μνημονιακής δέσμευσης. Η α’ τριμηνιαία έκθεση για το 2018 δείχνει πάντως ότι οι εισπράξεις από οφειλές κινούνται με αυξητικό ρυθμό, ένδειξη ότι οι πιέσεις που ασκούνται από τα ατομικά ειδοποιητήρια ασφάλισης και οι κίνδυνος λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, φέρνουν αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018, εστάλησαν 24.528 ατομικά ειδοποιητήρια και εισπράχθηκαν από το ΚΕΑΟ 300.613.718 ευρώ. Συνολικά το 2017 είχαν εισπραχθεί 1,05 δισ. ευρώ. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός είσπραξης, στο τέλος του τρέχοντος έτους το ΚΕΑΟ θα έχει πραγματοποιήσει νέο ρεκόρ, με έσοδα που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 1,2 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Tags: ΘΥΡΙΔΕΣ
Previous Post

Μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έχουν όσοι πίνουν λίγο αλκοόλ

Next Post

Προσλήψεις 20 ατόμων στο Δ. Βοΐου

Next Post
ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ

Προσλήψεις 20 ατόμων στο Δ. Βοΐου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νέα ΚΥΑ για την πυροπροστασία: Αυστηρές υποχρεώσεις καθαρισμού οικοπέδων και πρόστιμα – Ο ρόλος των Δήμων
  • ΔΕΗ: Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου «ταξίδεψαν» με την ενέργεια της ΔΕΗ
  • Δήμος Κοζάνης: Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης στην 22η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων
  • Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 7-10 Μαΐου 2026
  • Συνελήφθη 21χρονος που παρίστανε υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ, και παρέλαβε το χρηματικό ποσό των 1.400 ευρώ  από 77χρονη, στην πόλη της Καστοριάς

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr