• Latest

Τα… μαζεύουν οι Σκοπιανοί για τη «μακεδονική γλώσσα»: «Παρερμηνεύθηκαν» οι δηλώσεις Ζάεφ

4 Δεκεμβρίου 2018
Σιάτιστα: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο πήρε τη θέση του. Φωτογραφίες

Σιάτιστα: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο πήρε τη θέση του. Φωτογραφίες

24 Νοεμβρίου 2025
Προσωρινή Διακοπή Λειτουργίας του Σχολικού Συγκροτήματος ΕΠΑΛ – ΣΑΕΚ Γρεβενών

Προσωρινή Διακοπή Λειτουργίας του Σχολικού Συγκροτήματος ΕΠΑΛ – ΣΑΕΚ Γρεβενών

24 Νοεμβρίου 2025
Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Σημαντική πρόκριση για τον Μακεδονικό Σιάτιστας μέσα στο Βελβεντό! Ευχαριστήριο

Κέρδισε την ένσταση ο Μακεδονικός Σιάτιστας. Θα γίνει το παιχνίδι με τον Ιωνικό

24 Νοεμβρίου 2025
Τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει η Κοζάνη

Πανηγυρίζει η Αγία Αικατερίνα, Προστάτις του Επισκοπικού Μεγάρου

24 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Πότε λήγει το δίπλωμα οδήγησης -Ποιοι πρέπει να το παραδώσουν μέσα στο 2025

24 Νοεμβρίου 2025
καιρος

Έκτακτο δελτίο και προειδοποιήσεις μετεωρολόγων για ισχυρή κακοκαιρία αυτή τη βδομάδα

24 Νοεμβρίου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών που είναι αύριο 25 Νοεμβρίου.

24 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθησαν 2 άτομα για ναρκωτικά, σε περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς

24 Νοεμβρίου 2025

 Ημερίδα Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Κοζάνη 27 Νοεμβρίου 2025

24 Νοεμβρίου 2025
Ανήλικος «χτυπήθηκε» από ρεύμα – Προσπάθησε να κλέψει μετασχηματιστή

e-ΕΦΚΑ: Πώς θα μάθετε αν δικαιούστε την ενίσχυση των 250 ευρώ

24 Νοεμβρίου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Νεκρό δίχρονο κοριτσάκι μετά από αιφνίδια αδιαθεσία

24 Νοεμβρίου 2025
ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΥΝΟΡΑ

700 προσλήψεις συνοριοφυλάκων στην ΕΛ.ΑΣ

24 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα… μαζεύουν οι Σκοπιανοί για τη «μακεδονική γλώσσα»: «Παρερμηνεύθηκαν» οι δηλώσεις Ζάεφ

sierafm by sierafm
4 Δεκεμβρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
1
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μετά την κατακραυγή, η σκοπιανή πλευρά «ανασκευάζει» και κάνει λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων Ζάεφ – «Δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών, που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες»

Τα «μαζεύει» η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής μειονότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα. Μολονότι οι δηλώσεις Ζάεφ έγιναν και έχουν καταγραφεί, σε μια προσπάθεια του Σκοπιανού πρωθυπουργού να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο εσωτερικό της χώρας του, τα Σκόπια επιχειρούν να… ανασκευάσουν όσα ειπώθηκαν και να ρίξουν τους τόνους, μετά την κατακραυγή και τις αντοδράσεις στην Ελλάδα, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

To IBNA (Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων) επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ο οποίος δήλωσε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και δίνει την ευκαιρία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα -η οποία επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία ότι είναι στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών- θα αποτελέσει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης».

«Δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών, που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή: ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις» συμπλήρωσε ο Σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δηλώνει επίσης αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ολες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη, για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία» υπογραμμίζει επισήμως, ενώ προσθέτει ότι «ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φρονίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών».

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της Συμφωνίας των Πρεσπών, βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας (…) Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές γλώσσας και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής» υπογραμμίζουν ακόμη κυβερνητικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ.

Τέλος, επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, είναι απολύτως προσηλωμένος «σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε που τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν».

Είχε προηγηθεί η αναφορά του Ζόραν Ζάεφ σε «Μακεδόνες» στην Ελλάδα, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται και τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας, εφόσον το επιθυμούν στο μέλλον. Απαντώντας το Σάββατο σε ερώτηση βουλευτή του VMRO για τα δικαιώματα και τη μόρφωση των «Μακεδόνων του Αιγαίου» (έτσι τους περιέγραψε ο βουλευτής του VMRO), είπε ότι, «με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχουν πιθανότητες η “μακεδονική γλώσσα” να διδάσκεται στην Ελλάδα».

Η συγκεκριμένη είδηση αποτυπώθηκε σε δύο ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας (mkd.mk και vecer.mk) και προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Αθήνα, αλλά και στις ΗΠΑ, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, να παρεμβαίνει τηλεφωνικά στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Πηγή:protothema.gr
Tags: ΣΚΟΠΙΑ
Previous Post

Δολοφονία φοιτήτριας στη Ρόδο: Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη και για βιασμό

Next Post

To 80% των ασθενών λένε ψέματα στο γιατρό τους!

Next Post
ΓΙΑΤΡΟΣ

To 80% των ασθενών λένε ψέματα στο γιατρό τους!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο πήρε τη θέση του. Φωτογραφίες
  • Προσωρινή Διακοπή Λειτουργίας του Σχολικού Συγκροτήματος ΕΠΑΛ – ΣΑΕΚ Γρεβενών
  • Κέρδισε την ένσταση ο Μακεδονικός Σιάτιστας. Θα γίνει το παιχνίδι με τον Ιωνικό
  • Πανηγυρίζει η Αγία Αικατερίνα, Προστάτις του Επισκοπικού Μεγάρου
  • Πότε λήγει το δίπλωμα οδήγησης -Ποιοι πρέπει να το παραδώσουν μέσα στο 2025

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr