• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Τα πρόσθετα τροφίμων: Πώς επηρεάζουν το σώμα σας

25 Φεβρουαρίου 2021
Δωρεάν σεμινάρια και εκδήλωση Πρώτων Βοηθειών στο Κοβεντάρειο

Δωρεάν σεμινάρια και εκδήλωση Πρώτων Βοηθειών στο Κοβεντάρειο

25 Νοεμβρίου 2025
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Γέφυρα Ζωής: 34η Αιμοδοσία στο ΑΕΙ (Φλώρινα)    

25 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Στα 196 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα χρόνο – 156 συλλήψεις

Κοζάνη: Στα 196 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα χρόνο – 156 συλλήψεις

25 Νοεμβρίου 2025
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθμιας Εκπαίδευσης:  Ανακοίνωση  για την έναρξη της  νέας σχολικής  χρονιάς

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης: Εξαίρεση της Π.Ε. Κοζάνης από τις υπηρεσιακές μεταβολές Σχολικών Μονάδων

25 Νοεμβρίου 2025
Δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας για την ενημέρωση των πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας για την ενημέρωση των πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

25 Νοεμβρίου 2025
Καλαμίτσι Γρεβενών: «Βροντερό» ΟΧΙ στην εγκατάσταση κοντέινερ μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Καλαμίτσι Γρεβενών: «Βροντερό» ΟΧΙ στην εγκατάσταση κοντέινερ μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

25 Νοεμβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Νέα Δωρεάν Δράση Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας –  Ραδιοφωνικός κύκλος στην ΕΡΤ «Μίλα μου για Ταξίδια»

25 Νοεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Πιθανή αρρυθμία- Διακοπή υδροδότησης στην Σιάτιστα την Τρίτη 25 & την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου

25 Νοεμβρίου 2025
Με πολλές συμμετοχές από τη Δυτική Μακεδονία το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

Με πολλές συμμετοχές από τη Δυτική Μακεδονία το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

25 Νοεμβρίου 2025
Νεάπολη: Στολίστηκε για πρώτη φορά το ρολόι. Βίντεο

Νεάπολη: Στολίστηκε για πρώτη φορά το ρολόι. Βίντεο

25 Νοεμβρίου 2025
Φιλανθρωπικό Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης: Δωρεά συσκευής απινιδωτή στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, την Πέμπτη 27/11

Φιλανθρωπικό Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης: Δωρεά συσκευής απινιδωτή στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, την Πέμπτη 27/11

25 Νοεμβρίου 2025
«Ημέρα Καριέρας & Δικτύωσης» την Τετάρτη 26/11 – Βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει

«Ημέρα Καριέρας & Δικτύωσης» την Τετάρτη 26/11 – Βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει

25 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα πρόσθετα τροφίμων: Πώς επηρεάζουν το σώμα σας

sierafm by sierafm
25 Φεβρουαρίου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ενώσεις που προστίθενται σε τρόφιμα για βιομηχανικούς σκοπούς. Χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του φαγητού ή για τη βελτίωση ιδιοτήτων όπως γεύση, μυρωδιά ή υφή. Δεν είναι θρεπτικά συστατικά και δεν έχουν καμία θρεπτική αξία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει τα πρόσθετα τροφίμων ως ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της ασφάλειας, της υφής, της φρεσκάδας, της γεύσης ή της εμφάνισής τους. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιούσαν κάποια πρόσθετα, όπως το αλάτι, για αιώνες. Ωστόσο, άλλα πρόσθετα τροφίμων εισήχθησαν με την άνοδο της σύγχρονης βιομηχανίας. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε πώς τα πρόσθετα τροφίμων επηρεάζουν το σώμα σας.

Η χρήση πρόσθετων τροφίμων δικαιολογείται, καταρχήν, από την τεχνολογική ανάγκη. Ο κύριος στόχος είναι να διασφαλιστεί η σωστή συντήρηση των τροφίμων σε σχέση με τη διατροφική τους ποιότητα ή σταθεροποίησή τους.

Ωστόσο, οι εταιρείες προσθέτουν αυτές τις ενώσεις για να κάνουν τη γεύση ή την εμφάνιση ορισμένων προϊόντων πιο ελκυστική. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον θεωρητικά, οι κατασκευαστές τροφίμων πρέπει πάντα να σέβονται τις συστάσεις οργανώσεων όπως ο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών).
Τα πρόσθετα τροφίμων: Ταξινόμηση

Τα πρόσθετα τροφίμων προέρχονται από διαφορετικές πηγές. Μερικά από αυτά εξάγονται από λαχανικά, άλλα από ζώα ή μέταλλα, και υπάρχει μια ομάδα που παράγεται συνθετικά. Σήμερα, η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί χιλιάδες από αυτές τις ουσίες, τις οποίες προσθέτουν στα τρόφιμα για συγκεκριμένους σκοπούς.

Ο ΠΟΥ και ο FAO ομαδοποιούν αυτές τις ενώσεις σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

-Αρωματικές ύλες: ουσίες που προστίθενται για τη βελτίωση της γεύσης ή του αρώματος.

-Παρασκευάσματα ενζύμων: αυτές είναι φυσικές πρωτεΐνες που καταλύουν χημικές αντιδράσεις και δεν μπορούν να είναι στο τελικό προϊόν διατροφής.
-Άλλα πρόσθετα: χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν χρώμα ή για γλυκιά γεύση.

Κίνδυνοι για την υγεία από τα πρόσθετα τροφίμων

Κάθε χώρα διαθέτει εξειδικευμένους οργανισμούς αφιερωμένους στην ανάλυση του αντίκτυπου των προσθέτων τροφίμων στην υγεία των ανθρώπων. Σε διεθνές επίπεδο, ο ΠΟΥ και ο FAO είναι υπεύθυνοι για αυτό το έργο. Για το σκοπό αυτό, συγκρότησαν την Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO / ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA).

Για να μάθουμε πώς τα πρόσθετα τροφίμων επηρεάζουν το σώμα σας, ξεκινούν με μια επιτρεπόμενη ημερήσια ποσότητα. Αυτή είναι η ποσότητα του πρόσθετου που υπάρχει σε τρόφιμα που ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει ανά ημέρα, χωρίς να βλέπει επιπτώσεις στην υγεία.

Προσδιορισμός των κινδύνων

Οι κίνδυνοι στους οποίους μπορεί να εκτεθείτε όταν τρώτε πρόσθετα τροφίμων αναφέρονται στο σύστημα Codex. Για να δημιουργήσετε και να δημοσιεύσετε οποιονδήποτε Codex, πρέπει να εμπλέξετε διάφορους διακυβερνητικούς οργανισμούς που αναλύουν τους κινδύνους κάθε υπόθεσης και συντάσσουν μια λίστα, εκτός από κανόνες, οδηγίες και συστάσεις.

Το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση των κινδύνων είναι ο εντοπισμός των κινδύνων. Οι επιστήμονες τους εξετάζουν από τοξικολογική άποψη.

Μετά από αυτές τις αναλύσεις, οι επιστήμονες καθορίζουν στη συνέχεια τα πρόσθετα που ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει ανά ημέρα, που σχετίζεται με το σωματικό βάρος, χωρίς να προκαλεί κινδύνους για την υγεία του. Μετά από αυτό, ταξινομούν τους κινδύνους.

Οι πιο γνωστές ανεπιθύμητες παρενέργειες

Τα πρόσθετα τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται παράνομα, χωρίς να υπόκεινται στους ελέγχους των ρυθμιστικών οργανισμών. Αυτές οι αντιδράσεις οργανώνονται σε τρεις μεγάλες ομάδες:

-Αλλεργικές αντιδράσεις: αυτές οφείλονται σε ανοσολογική απόκριση. Η ουσία που προκαλεί συνήθως αλλεργικές αντιδράσεις είναι οι βαφές.
-Μη ανοσολογική δυσανεξία ή ιδιοσυγκρασία: αυτά έχουν να κάνουν με μια άγνωστη δυσανεξία που έχει το άτομο που τα καταναλώνει.
-Διαταραχές ενδοκρινικής ή νευροτοξικότητας: όταν οι ουσίες παρεμποδίζουν τη σύνθεση ή την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Φυσικές εκδηλώσεις των αρνητικών επιπτώσεων των προσθέτων τροφίμων

Υπάρχει μια σειρά εκδηλώσεων ή ασθενειών που συνδέονται με αυτές τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η ακόλουθη λίστα είναι μια συλλογή και δεν είναι πλήρης, ούτε οριστική, σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτών των ουσιών.

Τα πιο γνωστά συμπτώματα είναι:

-Αναπνευστικές καταστάσεις όπως άσθμα και ρινίτιδα: γενικά, οι επιδράσεις των χρωμάτων στο κεντρικό νευρικό σας σύστημα προκαλούν αυτά τα προβλήματα.
-Δερματικά προβλήματα όπως κνίδωση ή δερματίτιδα εξ επαφής: αυτές οι παθήσεις σχετίζονται κυρίως με συντηρητικά και βαφές.
-Αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σας σύστημα και στο ενδοκρινικό σας σύστημα.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Υπάρχουν πρόσθετα στη συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων που τρώμε και αγοράζουμε κάθε μέρα. Επομένως, πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να εξετάσουμε τα συστατικά των αγορών μας και με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε εάν ένας αναγνωρισμένος οργανισμός τα εγκρίνει. Εάν πιστεύετε ότι είχατε αλλεργική αντίδραση σε ένα φαγητό, τότε το καλύτερο είναι να επισκεφτείτε έναν ιατρό.

Πηγή:meygeia.gr

Previous Post

Ημικρανία: Το απλό «φάρμακο» που μειώνει την συχνότητα των κρίσεων

Next Post

Π.Ε. Κοζάνης: 650.000,00€ για τον δρόμο Σέρβια – Λάβα – Πλατανόρευμα

Next Post

Π.Ε. Κοζάνης: 650.000,00€ για τον δρόμο Σέρβια - Λάβα - Πλατανόρευμα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Δωρεάν σεμινάρια και εκδήλωση Πρώτων Βοηθειών στο Κοβεντάρειο
  • Γέφυρα Ζωής: 34η Αιμοδοσία στο ΑΕΙ (Φλώρινα)    
  • Κοζάνη: Στα 196 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα χρόνο – 156 συλλήψεις
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης: Εξαίρεση της Π.Ε. Κοζάνης από τις υπηρεσιακές μεταβολές Σχολικών Μονάδων
  • Δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας για την ενημέρωση των πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr