• Latest
Τα SOS για μετεγγραφές φοιτητών – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Τα SOS για μετεγγραφές φοιτητών – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

10 Αυγούστου 2024
IRIS, κινητο

IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί

22 Νοεμβρίου 2025
Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

22 Νοεμβρίου 2025
Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

22 Νοεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Μην τσουβαλιάζετε τους αγρότες σε ψηφιακές απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας»

22 Νοεμβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Λίγους μήνες μετά την «συμφωνία – κλοπή» μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε., κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την τηλεθέρμανση, εκδηλώνεται το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στον λαό

22 Νοεμβρίου 2025
απατη

«Caller ID Spoofing»: Η νέα μέθοδος απάτης για να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς

22 Νοεμβρίου 2025
κλοπη

Διαρρήκτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από διαμέρισμα έπεσαν από μπαλκόνι έξι μέτρων

22 Νοεμβρίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 82.870 αγρότες για ενισχύσεις 46 εκατ. ευρώ

22 Νοεμβρίου 2025
μανιταρια

«Αν δεν γνωρίζεις, δεν το τρως»: Το μήνυμα ειδικού μετά το περιστατικό με τα δηλητηριώδη μανιτάρια – Τα συμπτώματα

22 Νοεμβρίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Νεαρός δηλητηριάστηκε από σούσι – Μολύνθηκε από το παράσιτο «ανισάκις»

22 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος με ναρκωτικά

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος με ναρκωτικά

22 Νοεμβρίου 2025
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

Φρένο στην εξάπλωση των αγριογούρουνων – Τι ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος

22 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα SOS για μετεγγραφές φοιτητών – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

sierafm by sierafm
10 Αυγούστου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Τα SOS για μετεγγραφές φοιτητών – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
0
SHARES
46
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με την ανακοίνωση των βάσεων να γίνεται τα τελευταία χρόνια στα τέλη Ιουλίου, τα κριτήρια των μετεγγραφών βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιτυχόντων, καθώς τα υψηλά ενοίκια και οι οικονομικές δυσκολίες των νοικοκυριών καθιστούν σε κάποιες περιπτώσεις απαγορευτική τη φοίτηση σε πόλη όπου δεν βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του επιτυχόντος.

Από το άκρατο πέρασμα από τη μία σχολή στην άλλη μέχρι το άλλο άκρο της θέσπισης αυστηρών προδιαγραφών, που πρακτικά στραγγάλιζαν τον κοινωνικό χαρακτήρα του μέτρου, οι μετεγγραφές έχουν περάσει από διάφορα στάδια και τα τελευταία χρόνια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτές των αδελφών φοιτητών και αυτές των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Οι πρώτες δεν έχουν κάποιον ποσοτικό περιορισμό, ενώ στις δεύτερες διατίθεται μόλις το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά σχολή.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν παλαιότερα φαινόμενα, όπου υποψήφιοι με χαμηλές επιδόσεις που πετύχαιναν τη μεταφορά θέσης τους σε κάποια υψηλόβαθμη σχολή χάρη σε κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια, τα τελευταία χρόνια έχει θεσπιστεί η βάση μετεγγραφής, η οποία δεν επιτρέπει σε κανέναν υποψήφιο να διεκδικήσει τη μεταφορά του σε κάποιο τμήμα αν η βάση εισαγωγής του είναι παραπάνω από 2.750 μόρια από τη δική του επίδοση.

Κάτι που αξίζει της προσοχής των ενδιαφερομένων για μετεγγραφή είναι ότι πολλά πανεπιστημιακά τμήματα, αν και «μοιράζονται» την ίδια ονομασία, δεν έχουν αντιστοίχιση μεταξύ τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε σχολές μηχανικών, τα τμήματα είναι χωρισμένα σε κατηγορίες. Επιπλέον, υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός αναντίστοιχων τμημάτων, τα οποία δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση σε κανένα άλλο τμήμα. Για φέτος ο αριθμός αυτός έφτασε τα 104 τμήματα.

Τμήματα με ίδια ονομασία αλλά μη αντιστοίχιση

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η πολύ δημοφιλής επιλογή της Ψυχολογίας δεν επιτρέπει τη μετακίνηση σε όλα τα τμήματα, παρά το γεγονός ότι οι βάσεις εισαγωγής τους δεν έχουν μεγάλη απόκλιση. Δικαίωμα στη μετακίνηση από το ένα τμήμα στο άλλο έχουν οι φοιτητές σε ΕΚΠΑ, Παν. Κρήτης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΑΠΘ και Παν. Ιωαννίνων. Αντίθετα, τα τμήματα Ψυχολογίας στο ΔΠΘ και στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας δεν δίνουν δικαίωμα μετεγγραφής.
  • Στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο, τα τμήματα Γεωπονίας αντιμετωπίζουν άλλους διαχωρισμούς. Μετεγγραφές γίνονται μεταξύ των τμημάτων των ΔΙΠΑΕ, Παν. Πελοποννήσου και Παν. Ιωαννίνων, ενώ άλλα τέσσερα τμήματα Γεωπονίας (ΑΠΘ, ΕΛΜΕΠΑ, Παν. Θεσσαλίας και Παν. Δυτικής Μακεδονίας) δίνουν δικαίωμα μετεγγραφής μόνο μεταξύ τους, καθώς έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγνώρισης 5ετούς προγράμματος σπουδών ως Integrated Master, σε αντίθεση με τα τρία πρώτα.
  • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, στον κλάδο των Μηχανικών επικρατεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κατακερματισμού, με κάποια τμήματα να μην έχουν αντιστοίχιση με κανένα άλλο. Για παράδειγμα, το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ δεν αντιστοιχεί με τα υπόλοιπα πέντε τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής, τα οποία έχουν και Integrated Master. Επίσης στην ομάδα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, τα ομώνυμα τμήματα σε ΕΜΠ και Παν. Δυτικής Αττικής είναι αντίστοιχα, όχι όμως και το τμήμα του ΔΙΠΑΕ. Στην κατηγορία των Μηχανολόγων Μηχανικών υπάρχουν 9 σχολές με την ίδια ονομασία, μόνο οι επτά όμως αντιστοιχούν μεταξύ τους, καθώς αυτές του ΔΙΠΑΕ και του Παν. Πελοποννήσου δεν έχουν Integrated Master. Τέλος, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Παν. Πελοποννήσου δεν είναι αντίστοιχο με κανένα άλλο από τα επτά με το ίδιο όνομα που λειτουργούν σε άλλα Ιδρύματα.
  • Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η Νοσηλευτική του ΔΠΘ δεν αντιστοιχεί με τις υπόλοιπες οχτώ σε άλλα Ιδρύματα, ενώ αναντίστοιχο είναι και το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Παν. Θεσσαλίας. Τέλος, και η Λογοθεραπεία στο Παν. Ιωαννίνων δεν έχει αντιστοίχιση με τα ομώνυμα τμήματα στα Παν. Πατρών και Πελοποννήσου.
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, στα τμήματα Στατιστικής, αυτό του ΟΠΑ και του Παν. Δυτικής Μακεδονίας δεν αντιστοιχούν με κανένα άλλο, ενώ μετεγγραφές γίνονται μόνο μεταξύ των ομώνυμων του Παν. Αιγαίου και του Παν. Πειραιώς.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣΦΟΙΤΗΤΕΣ
Previous Post

Έως τις 2 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος με σημαντικές εκπτώσεις για τους δικαιούχους

Next Post

Στα «σκαριά» νέο σύστημα εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης – Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή

Next Post
χρημα

Στα «σκαριά» νέο σύστημα εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης – Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί
  • Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης
  • Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Μην τσουβαλιάζετε τους αγρότες σε ψηφιακές απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας»
  • Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Λίγους μήνες μετά την «συμφωνία – κλοπή» μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε., κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την τηλεθέρμανση, εκδηλώνεται το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στον λαό

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr