• Latest
ΤΕΕ

ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα είναι αναγκαιότητα

26 Οκτωβρίου 2018
Κ. Κόλλιας: Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας

OEE: Εκπαιδευτικό επίδομα 1900 ευρώ σε άνεργους οικονομολόγους για συμμετοχή σε Δράση Κατάρτισης και Πιστοποίησης

2 Δεκεμβρίου 2025
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Επιστροφή ενοικίου: Διορθώστε τη φορο-δήλωση για μεγαλύτερη επιστροφή – Ερωτήσεις και απαντήσεις

2 Δεκεμβρίου 2025
φορολογια

ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από 2/12 η νέα έκδοση της εφαρμογής timologio

2 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Ανήλικος πέρασε τα σύνορα κι έκοβε ξύλα!!

Νεκρός 79χρονος που καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου, ενώ προσπαθούσε να κόψει ξύλα

2 Δεκεμβρίου 2025
Ανακαίνιση σπιτιών

Νέο πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών με επιδότηση 90%

2 Δεκεμβρίου 2025
Βραδιά Γευσιγνωσίας “Beaujolais Nouveau”  από τον Σύλλογο Καθηγητών/ -τριών Γαλλικής Γλώσσας Νομού Κοζάνης

Βραδιά Γευσιγνωσίας “Beaujolais Nouveau” από τον Σύλλογο Καθηγητών/ -τριών Γαλλικής Γλώσσας Νομού Κοζάνης

2 Δεκεμβρίου 2025
ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

Στήριξη και αλληλεγγύη μέχρι τη νίκη του αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων!

2 Δεκεμβρίου 2025
Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου με τον οργανισμό WHEN

Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου με τον οργανισμό WHEN

1 Δεκεμβρίου 2025
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Η απάντηση στην καταστολή της Κυβέρνησης θα είναι η μαζικότητα μας στον δρόμο! Όλοι στο μπλόκο του Φιλώτα Τρίτη 2/12 στις 13:00!

1 Δεκεμβρίου 2025
Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Η Κοζάνη γιορτάΖΕΙ και πάλι..» από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

1 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: «Γνωρίζω – Προλαμβάνω – Στηρίζω: Το μήνυμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»

Κοζάνη: «Γνωρίζω – Προλαμβάνω – Στηρίζω: Το μήνυμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»

1 Δεκεμβρίου 2025
Φωτιά σε διπλοκατοικία στη Λευκόβρυση Κοζάνης

Φωτιά σε διπλοκατοικία στη Λευκόβρυση Κοζάνης

1 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα είναι αναγκαιότητα

sierafm by sierafm
26 Οκτωβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΤΕΕ
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στο συνεχώς ραγδαία μεταβαλλόμενο αναπτυξιακό η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε μια πρόκληση – πρόσκληση για το μέλλον. Της συγχώνευσης για τη δημιουργία ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα.

Για το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας είναι ιστορική. Σε αυτήν όσοι βλέπουν την πρόοδο και το μέλλον της περιοχής μας πρέπει να απαντήσουν θετικά. Και εμείς απαντούμε θετικά.

Επισημαίνουμε τα παρακάτω για να ανοίξει ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων όσων μπορούν να συνεισφέρουν στο όραμα της δημιουργίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας στον τόπο μας, ως μοχλό ανάπτυξης εξωστρέφειας και παραγωγής γνώσης.

Οι επιμέρους εξελίξεις πολλές. Η διέλευση δικτύων μεταφορών και ενέργειας, η αναγκαιότητα μετάβασης σε χαμηλότερη δραστηριότητα άνθρακα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή που καθιστούν κόμβο την Περιφέρεια μας, η αξιοποίηση των λιμνών και της ορεινότητας μας, ο επιβαλλόμενος ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός.

Τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε; Αφενός την αδυσώπητη ανάγκη εξεύρεσης του αναγκαίου ακαδημαϊκού δυναμικού για την υποστήριξη του εγχειρήματος και αφετέρου την ακαδημαϊκή προσέγγιση του θέματος υπό την έννοια της πληρότητας και της ενίσχυσης του νέου Πανεπιστημίου. Αντιδράσεις, παράπονα, ενοχλήσεις, μικροσυμφέροντα θα υπάρξουν όπως σε κάθε μεγάλη αλλαγή ως λογική συνέπεια της αντίδρασης των υφιστάμενων οργανισμών. Κατανοητά όλα αλλά ως εκεί.

Τι πιστεύουμε:

  • Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα πρέπει να είναι στρατηγική επιδίωξη της Περιφέρειας μας.
  • Επιβάλλεται η αναβάθμιση/δημιουργία σχολών και όχι σκόρπιων πανεπιστημιακών τμημάτων. Η σχολή δίνει το αναγκαίο κρίσιμο ακαδημαϊκό μέγεθος για να μπορέσει να σταθεί και να πορευθεί στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι.
  • Η δημιουργία των προβλεπόμενων σχολών πρέπει να είναι πλήρης και να αθροίζουν όχι ως υφιστάμενα τμήματα αλλά ως λογική ενιαίας σχολής για να μπορεί να είναι συνολική τόσο η κάλυψη των ακαδημαϊκών θεμάτων όσο και των σύγχρονων παρεμβάσεων που ένα Πανεπιστήμιο πρέπει να συνεισφέρει.
  • Είναι αναγκαιότητα η δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων για προσέλκυση φοιτητών και εκτός χώρας και να διαδραματίσει το πανεπιστήμιο ουσιαστικό ρόλο στην επιστημονική γνώση και έρευνα ως ο κύριος πρεσβευτής της περιοχής μας. Θέμα που προφανώς χρειάζεται ειδική νομοθετική πρόβλεψη.
  • Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος να είναι επαρκής, με αξιοποίηση των υφιστάμενων και των υπό κατασκευή υποδομών, χωρίς ακραίες τοπικιστικές διεκδικήσεις. Η πρόσθετη χρηματοδότηση του αναγκαίου επιστημονικού δυναμικού να βγει από κοστολογημένες προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας. Διότι θα πρέπει το εγχείρημα να υποστηριχθεί στην πράξη και όχι με πρόχειρες λογικές για να μην ακυρωθεί.
  • Το νέο ίδρυμα πρέπει, από την έναρξη λειτουργίας του, να παρουσιάζει λεπτομερές αναπτυξιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των θεμάτων τα οποία αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη λειτουργία των εγχώριων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών (μειωμένη χρηματοδότηση, μεγάλη αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα, παρατεταμένη διάρκεια σπουδών, αδυναμία προσέλκυσης διδακτικού προσωπικού από το εξωτερικό, δυσκολίες στην ανάπτυξη αποτελεσματικών διοικητικών υπηρεσιών, δυστοκία στη σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας, έλλειψη σαφούς σχεδιασμού περί των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων ανά σχολή και τμήμα κ.λ.π).
  • Ο σχεδιασμός του νέου ιδρύματος οφείλει να είναι σαφής ως προς τον ερευνητικό προσανατολισμό των επιμέρους σχολών και τμημάτων ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να τοποθετείται σε υψηλή θέση βάσει ερευνητικών επιδόσεων.

Ο διάλογος πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα:

  • Στο ακαδημαϊκό το οποίο θα προσδιορίσει και τις υφιστάμενες αναγκαιότητες (φοιτητών, διαδικασίες μετάβασης, υποστήριξης, αναγκαίων μαθημάτων και εργαστηρίων και συσχέτισής τους με το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, διαδικασίες μετεξέλιξης ή ακαδημαϊκής ανέλιξης, κλπ).
  • Στο αναπτυξιακό όπου η Περιφέρεια, τα Επιστημονικά Επιμελητήρια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής θα πρέπει όχι απλά να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά να στηρίξουν και τη λειτουργία του, πέρα από μικροπολιτικά συμφέροντα και αντιδράσεις.

Στο μέλλον κανείς δεν θα θυμάται τα πρόσωπα αλλά την ύπαρξη μιας ισχυρής Πανεπιστημιακής Δομής που θα υποστηρίζει την Ανάπτυξη και την Έρευνα πέρα από τα στενά όρια της Δυτικής Μακεδονίας, συμμετέχοντας στην παραγωγή γνώσης και υποστήριξη της ανάπτυξης ισότιμα και ουσιαστικά.

Να χτίσουμε στο νέο που έρχεται με εμπιστοσύνη όχι μόνο στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα αλλά σε όλους όσους έχουν την ψυχή να συνεισφέρουν, συνδυάζοντας τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο με τη στόχευση που πρέπει να έχει το Νέο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

 

Για τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαυροματίδης

Tags: ΤΕΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου οι αγώνες για τα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΔΥΜ

Next Post

Γαλλικό μενού με ημίχρονα, τελικά και γκολ!

Next Post

Γαλλικό μενού με ημίχρονα, τελικά και γκολ!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • OEE: Εκπαιδευτικό επίδομα 1900 ευρώ σε άνεργους οικονομολόγους για συμμετοχή σε Δράση Κατάρτισης και Πιστοποίησης
  • Επιστροφή ενοικίου: Διορθώστε τη φορο-δήλωση για μεγαλύτερη επιστροφή – Ερωτήσεις και απαντήσεις
  • ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από 2/12 η νέα έκδοση της εφαρμογής timologio
  • Νεκρός 79χρονος που καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου, ενώ προσπαθούσε να κόψει ξύλα
  • Νέο πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών με επιδότηση 90%

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr