• Latest
ΣΥΝΤΑΞΗ

Τι αλλάζει σε πλασματικά έτη & συντάξεις

3 Ιουλίου 2024
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Νεάπολη: Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Νικολαΐδης, πατέρας της Δημοτικής Συμβούλου Εύης Νικολαΐδου

8 Μαΐου 2025
Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για τα δικαιώματα των ζώων, με θέμα «Ζώντας με τα Ζώα Συντροφιάς» που διοργάνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για τα δικαιώματα των ζώων, με θέμα «Ζώντας με τα Ζώα Συντροφιάς» που διοργάνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας

8 Μαΐου 2025
Δήμος Γρεβενών: Συμβολική δενδροφύτευση με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας

Δήμος Γρεβενών: Συμβολική δενδροφύτευση με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας

8 Μαΐου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

21η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

8 Μαΐου 2025
ΦΥΛΑΚΗ

Κοζάνη : Συνελήφθη 49χρονος δραπέτης!!

8 Μαΐου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Δευτέρα 12 Μαΐου 2025

8 Μαΐου 2025
αστυνομια, συλληψη

Καστοριά: Συνέλαβαν δύο 18χρονους που παρήγγειλαν ναρκωτικά με δέμα

8 Μαΐου 2025
ΔΕΥΑΚ

Πέμπτη 8 Μαΐου, παρατείνεται έως τις 15.00 η διακοπή υδροδότησης στην Τ.Κ. Δρεπάνου, για την αποκατάσταση διαρροής.

8 Μαΐου 2025
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

Τα οφέλη της αιμοδοσίας με απλά λόγια

8 Μαΐου 2025
Μέλι: οφέλη και Ευεργετικές – θεραπευτικές ιδιότητες

Μέλι: οφέλη και Ευεργετικές – θεραπευτικές ιδιότητες

8 Μαΐου 2025
ΚΑΡΔΙΑ

Νέα εξέταση υπολογίζει την “ηλικία” της καρδιάς

8 Μαΐου 2025
Λάζαρος Γκερεχτές: Επαφές με στελέχη εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

Λάζαρος Γκερεχτές: Επαφές με στελέχη εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

8 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τι αλλάζει σε πλασματικά έτη & συντάξεις

sierafm by sierafm
3 Ιουλίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΥΝΤΑΞΗ
0
SHARES
27
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για τα πλασματικά έτη που ενδιαφέρουν χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι «βλέπουν» προς τη σύνταξη, τα… νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οδεύουν προς κατάργηση οι 12 κατηγορίες πλασματικών ετών!

Πλέον τα πλασματικά έτη περιορίζονται σε πέντε από έως και 12 που προβλέπονται για το Δημόσιο, δεν θα επιτρέπεται η αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας που ήταν σε ισχύ έως το 2012, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης για τα πέντε έτη θα είναι μειωμένο με επιπτώση στο τελικό ποσό της σύνταξης.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται

Όμως γενικότερα, στο ασφαλιστικό σχεδιάζονται και άλλες αλλαγές.

Οι, υπό επεξεργασία, ρυθμίσεις, αφορούν μεταξύ άλλων τις συντάξεις χηρείας, την Εισφορά Αλληλεγγύης, τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών, έως και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων που διατηρούν ακόμα Προσωπική Διαφορά.

Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που ετοιμάζονται, αφορούν τα εξής πεδία:

–Συνταξιούχοι με αναπηρία: Την εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η διάταξη για την απασχόληση συνταξιούχων με αναπηρία. Πρόκειται για σημαντικό κενό της προηγούμενης νομοθετικής παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, εξαιτίας του οποίου οι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης που επιθυμούν να συνεχίσουν να απασχολούνται είναι υποχρεωμένοι να διακόψουν την εργασία τους και αφού συνταξιοδοτηθούν να επιχειρήσουν την επαναπρόσληψη τους.

– Συνταξιούχοι χηρείας: Με άλλη διάταξη προβλέπεται η μείωση της σύνταξης για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι μια τριετία μετά την έναρξη της καταβολής έχουν εισόδημα από εργασία ή δική τους σύνταξη, όπως ήδη συμβαίνει για τους δικαιούχους του Δημοσίου τομέα.

Ο συνταξιούχος, θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει ποιά σύνταξη από αυτές που λαμβάνει θα περικοπεί, ενώ θα υποστεί και αναδρομική κράτηση αλλά με…έκπτωση από 50% έως και 80% σε περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής της διαφοράς.

– Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Επίσης, παρά την διεκδίκηση των εκπροσώπων των συνταξιούχων για κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει την διατήρηση της για το τμήμα των κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα  1.400 ευρώ, αντί για ολόκληρη την σύνταξη, όπως συμβαίνει σήμερα (από το πρώτο ευρώ).

Ωστόσο, δεδομένου ότι το μέτρο θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, αναμένεται αναμόρφωση των κλιμακίων της εισφοράς, τα οποία θα αυξηθούν, μετακυλίοντας το οικονομικό βάρος σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

–Ενιαίος Κανονισμός Παροχών: Το επόμενο βήμα προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου κανονισμού παροχών του ΕΦΚΑ. Ως βάση για τα προνοιακά επιδόματα και τις παροχές σε είδος, θεωρείται βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν οι σημερινές προβλέψεις για το πρώην ΙΚΑ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που θα τεθούν, θα οδηγήσει στην δραστική περικοπή παροχών.

– Προσωπική Διαφορά: Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση με εφάπαξ ποσό, συνταξιούχων που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, κρύβει τέσσερις παγίδες:

α. Το πάγιο αίτημα των συνταξιουχικων οργανώσεων για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, απορρίπτεται και πάλι.

β. Οι περισσότεροι από τους 750.000 συνταξιούχους που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά, δεν θα λάβουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξηση.

γ. Δικαιούχοι της εφάπαξ ενίσχυσης θα είναι -με βάση τις ενισχύσεις των προηγουμένων ετών- συνταξιούχοι  οι οποίοι δεν λαμβάνουν ποσά υψηλότερα  από 1.600 ευρώ μικτά

δ. Οι αυξήσεις που θα δοθούν το 2025 θα προέλθουν από  «δείκτη μισθών», που πρόκειται να δημιουργηθεί από το υπουργείο Εργασίας και όχι βάσει του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας και του πληθωρισμού, όπως συνέβη φέτος και πέρυσι με κίνδυνο να είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις εισοδηματικής απώλειες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι εξαιτίας των αυξήσεων σε τρόφιμα και φάρμακα.

– ΤΕΚΑ: Επιπλέον θα υπάρξει ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στο ταμείο επικουρικής κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) να επενδύει τις εισφορές των ασφαλισμένων, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν για τα ταμεία κύρια και επικουρικής υποχρεωτικής ασφάλισης.

Με τον τρόπο αυτό, το ταμείο θα μπορεί να επενδύει τα αποθεματικά του δημιουργώντας προφίλ χαμηλού ή υψηλού επενδυτικού ρίσκου, χωρίς να έχει τη δέσμευση να τα καταθέτει στην  ΤτΕ, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή aftodioikisi.gr

Tags: αλλαγεςΠλασματικά ΈτηΣυντάξειςσυνταξη
Previous Post

Γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά μετά από την υποχώρηση οδοστρώματος

Next Post

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Next Post
καιρός

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νεάπολη: Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Νικολαΐδης, πατέρας της Δημοτικής Συμβούλου Εύης Νικολαΐδου
  • Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για τα δικαιώματα των ζώων, με θέμα «Ζώντας με τα Ζώα Συντροφιάς» που διοργάνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας
  • Δήμος Γρεβενών: Συμβολική δενδροφύτευση με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας
  • 21η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • Κοζάνη : Συνελήφθη 49χρονος δραπέτης!!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr