• Latest
σπυρι

Τι μπορεί να κρύβει η ακμή;

19 Μαΐου 2018
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Γέφυρα Ζωής: 34η Αιμοδοσία στο ΑΕΙ (Φλώρινα)    

25 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Στα 196 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα χρόνο – 156 συλλήψεις

Κοζάνη: Στα 196 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα χρόνο – 156 συλλήψεις

25 Νοεμβρίου 2025
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθμιας Εκπαίδευσης:  Ανακοίνωση  για την έναρξη της  νέας σχολικής  χρονιάς

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης: Εξαίρεση της Π.Ε. Κοζάνης από τις υπηρεσιακές μεταβολές Σχολικών Μονάδων

25 Νοεμβρίου 2025
Δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας για την ενημέρωση των πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας για την ενημέρωση των πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

25 Νοεμβρίου 2025
Καλαμίτσι Γρεβενών: «Βροντερό» ΟΧΙ στην εγκατάσταση κοντέινερ μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Καλαμίτσι Γρεβενών: «Βροντερό» ΟΧΙ στην εγκατάσταση κοντέινερ μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

25 Νοεμβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Νέα Δωρεάν Δράση Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας –  Ραδιοφωνικός κύκλος στην ΕΡΤ «Μίλα μου για Ταξίδια»

25 Νοεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Πιθανή αρρυθμία- Διακοπή υδροδότησης στην Σιάτιστα την Τρίτη 25 & την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου

25 Νοεμβρίου 2025
Με πολλές συμμετοχές από τη Δυτική Μακεδονία το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

Με πολλές συμμετοχές από τη Δυτική Μακεδονία το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

25 Νοεμβρίου 2025
Νεάπολη: Στολίστηκε για πρώτη φορά το ρολόι. Βίντεο

Νεάπολη: Στολίστηκε για πρώτη φορά το ρολόι. Βίντεο

25 Νοεμβρίου 2025
Φιλανθρωπικό Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης: Δωρεά συσκευής απινιδωτή στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, την Πέμπτη 27/11

Φιλανθρωπικό Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης: Δωρεά συσκευής απινιδωτή στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, την Πέμπτη 27/11

25 Νοεμβρίου 2025
«Ημέρα Καριέρας & Δικτύωσης» την Τετάρτη 26/11 – Βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει

«Ημέρα Καριέρας & Δικτύωσης» την Τετάρτη 26/11 – Βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει

25 Νοεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθη 70χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχή της Κοζάνης 

25 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι μπορεί να κρύβει η ακμή;

sierafm by sierafm
19 Μαΐου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
σπυρι
1
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι η ακμή είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους εφήβους. Τι γίνεται, όμως, όταν ανακαλύπτεις ότι τα ενοχλητικά σπυράκια που έβγαλες ξαφνικά, ενώ έχει περάσει η εποχή της πρώτης σου νιότης, επιμένουν να κατοικοεδρεύουν στο πρόσωπό σου; Μάθε, λοιπόν, ότι δεν είσαι η μόνη, αφού μία στις δύο γυναίκες ηλικίας 21-30 χρόνων παρουσιάζουν ακμή, όπως επίσης και το ¼ των γυναικών μεταξύ 30 και 40.

Tι άλλο χρειάζεται να ξέρεις; Ότι πολύ συχνά πίσω από την ακμή των ενήλικων γυναικών μπορεί να κρύβεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (διαβάστε περισσότερα).

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη της Δερματολογικής Κλινικής του Ερευνητικού Νοσοκομείου στα Άδανα της Τουρκίας διαπίστωσε ότι το 27% όλων των γυναικών με ακμή έχει επίσης και διάγνωση για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό γυναικολογικό πρόβλημα που, εκτός από την ακμή, μπορεί να διαταράσσει την ωορρηξία και προκαλεί διαταραχές περιόδου.

Όπως εξηγεί  ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός σε θέματα γονιμότητας, διευθυντής του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής EmBIO, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες.

Αυτή η υψηλή τεστοστερόνη, που είναι κατεξοχήν ανδρική ορμόνη, αναγκάζει τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν πάρα πολύ από το λιπαρό σμήγμα, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την ακμή. Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες με ακμή, που οφείλεται σε πολυκυστικές ωοθήκες, την εμφανίζουν συνήθως σε ορισμένες περιοχές στο πρόσωπο, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ορμόνες όπως στη γνάθο, στα μάγουλα, στο πηγούνι και στις γωνίες του λαιμού, εν αντιθέσει με τους εφήβους που βγάζουν σπυράκια συνήθως στο μέτωπο και τη μύτη και στα πλάγια της, δηλαδή στη λεγόμενη περιοχή Τ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό μια γυναίκα που εκδηλώνει ακμή, εκτός από τον δερματολόγο που θα απευθυνθεί, να ενημερώσει και τον γυναικολόγο της, ώστε να διερευνηθεί αν πίσω από αυτή κρύβεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η διάγνωση αυτή είναι σημαντική  όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί σωστά η ακμή, αλλά και για να ρυθμιστούν τα υπόλοιπα συμπτώματα, που μπορεί να συνδέονται με τις πολυκυστικές ωοθήκες, όπως είναι η υπερτρίχωση, η ανωορρηξία, αραιομηνόρροια, αλλά και η υπογονιμότητα.. Φυσικά, η υπογονιμότητα (διαβάστε περισσότερα) είναι το τελευταίο που θα μπορούσε να υποψιαστεί μια γυναίκα που εκδηλώνει ακμή και με την οποία έρχεται τυχαία αντιμέτωπη, όταν θελήσει να κάνει οικογένεια, οπότε και ανακαλύπτει ότι δυσκολεύεται ή δεν μπορεί να συλλάβει.

Δεν είναι πάντα ίδια η θεραπεία
Είναι όμως η θεραπεία για την ακμή ίδια για όλες τις περιπτώσεις; Είναι ευνόητο πως όχι.

Γενικά, η θεραπεία για την ακμή είναι εξατομικευμένη και μπορεί να συμπεριλαμβάνει σκευάσματα για τοπική χρήση, αντιβιοτικά από το στόμα, ρετινοειδή. Αν, όμως, διαπιστωθεί ότι η ακμή είναι ορμονοεξαρτώμενη και συνδέεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στόχος πρέπει να είναι να μειωθούν τα αυξημένα επίπεδα των ανδρογόνων, πράγμα που αντιμετωπίζεται με αντισυλληπτικά ή άλλα εξειδικευμένα φάρμακα, όπως τα αντιανδρογόνα.

Όπως εξηγεί πάντως ο Δρ. Παράσχος, τα αντισυλληπτικά, παρόλο που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της ακμής όταν αυτή είναι ορμονοεξαρτώμενη, δε θεραπεύουν τις πολυκυστικές ωοθήκες. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων για όσο καιρό χορηγούνται, ρυθμίζοντας την ακμή, την ωορρηξία και την περίοδο της γυναίκας. Όταν όμως γίνει η διακοπή τους, τα συμπτώματα επανέρχονται, εκτός αν η γυναίκα διαχειρίζεται τα συμπτώματά της με δίαιτα, συμπληρώματα και άσκηση που έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Κάθε γυναίκα, πάντως, θα πρέπει να ξέρει ότι, ακόμα κι όταν οι πολυκυστικές ωοθήκες ευθύνονται για την υπογονιμότητά της, η δυνατότητα να γίνει εύκολα μητέρα και να αποκτήσει παιδί μπορεί να διασφαλιστεί με τη βοήθεια ενός ειδικού στην υπογονιμότητα και εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΣΠΥΡΑΚΙΑ
Previous Post

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σήμερα στα Σκόπια -Στο επίκεντρο η πρόταση «Μακεδονία του Ιλιντεν»

Next Post

«Μπαράζ» πλαστών πτυχίων στο Δημόσιο.

Next Post
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

«Μπαράζ» πλαστών πτυχίων στο Δημόσιο.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Γέφυρα Ζωής: 34η Αιμοδοσία στο ΑΕΙ (Φλώρινα)    
  • Κοζάνη: Στα 196 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα χρόνο – 156 συλλήψεις
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης: Εξαίρεση της Π.Ε. Κοζάνης από τις υπηρεσιακές μεταβολές Σχολικών Μονάδων
  • Δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας για την ενημέρωση των πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
  • Καλαμίτσι Γρεβενών: «Βροντερό» ΟΧΙ στην εγκατάσταση κοντέινερ μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr