• Latest
ΚΑΡΔΙΑ

Τι να «κόψετε» για να μη σας προδώσει η καρδιά σας στα 50

14 Μαΐου 2021
Στο μπλόκο Σιάτιστας ο Νίκος Ανδρουλάκης.  Βίντεο και φωτογραφίες

Στο μπλόκο Σιάτιστας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Βίντεο και φωτογραφίες

10 Ιανουαρίου 2026
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Φοινικούντα: Ανατροπή στο έγκλημα – Ποιον δείχνει η ανακρίτρια ότι πάτησε τη σκανδάλη

10 Ιανουαρίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης με Voucher για ανέργους

10 Ιανουαρίου 2026
κυνηγι καραμπινα

Νεκρός 27χρονος κυνηγός μετά από πτώση σε χαράδρα

10 Ιανουαρίου 2026
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στις χειμερινές εκπτώσεις

10 Ιανουαρίου 2026
Νίκος  Ανδρουλάκης από Καστοριά: «Πολιτική αλλαγή και σταθερότητα μπορεί να φέρει μόνο το ΠΑΣΟΚ»

Νίκος Ανδρουλάκης από Καστοριά: «Πολιτική αλλαγή και σταθερότητα μπορεί να φέρει μόνο το ΠΑΣΟΚ»

10 Ιανουαρίου 2026
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Αφιέρωμα στο Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο επί τη συμπληρώσει 7 ετών από την κοίμηση του

10 Ιανουαρίου 2026
Αρώματα και Γεύσεις Γης Βοϊου: Μαγειρεύοντας στα μηδέν χιλιόμετρα – Εκεί που η παράδοση γίνεται γαστρονομία

Αρώματα και Γεύσεις Γης Βοϊου: Μαγειρεύοντας στα μηδέν χιλιόμετρα – Εκεί που η παράδοση γίνεται γαστρονομία

10 Ιανουαρίου 2026
χιονι αλυσιδες

Που χρειάζονται αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία

10 Ιανουαρίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Βαθιά ευγνωμοσύνη στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης – Επιστολή εκπαιδευτικού από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας

10 Ιανουαρίου 2026
Ζευκλής στην κοπή πίτας: 367 εργαζόμενοι λειτουργούν ως ομάδα και δίνουν πρωτιά στο Δήμο Βοΐου.  Βίντεο

Ζευκλής στην κοπή πίτας: 367 εργαζόμενοι λειτουργούν ως ομάδα και δίνουν πρωτιά στο Δήμο Βοΐου. Βίντεο

10 Ιανουαρίου 2026
Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμα και στα πεδινά της Βόρειας Ελλάδας – Πού και πότε θα χιονίσει

10 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να «κόψετε» για να μη σας προδώσει η καρδιά σας στα 50

sierafm by sierafm
14 Μαΐου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΑΡΔΙΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ορισμένα τρόφιμα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στη μέση ηλικία αναδεικνύουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νέα τους μελέτη – Δείτε ποια είναι και βγάλτε τα από τη διατροφή σας.

Δύο κοινά διατροφικά μοτίβα, που περιλαμβάνουν υψηλή κατανάλωση σοκολάτας και γλυκών μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου στη μέση ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εντόπισαν δύο δίαιτες που σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου στη μέση ηλικία. Η πρώτη περιελάμβανε πολλή σοκολάτα, γλυκίσματα, βούτυρο και λευκό ψωμί και λίγα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η δεύτερη περιελάμβανε πολλά ροφήματα με σακχαρούχα γλυκαντικά, χυμούς φρούτων, σοκολάτα, προιόντα ζαχαροπλαστείου, επιτραπέζια ζάχαρη και συντηρητικά και λίγο βούτυρο και τυρί υψηλών λιπαρών.

Για να εξετάσουν τις επιδράσεις της διατροφής στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα 116.806 ενηλίκων από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, με ηλικία από 37 έως 73 ετών και μέση ηλικία τα 56 έτη. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το φαγητό που κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών και στη συνέχεια οι ερευνητές αναγνώρισαν τα θρεπτικά συστατικά τις ομάδες τροφίμων που είχαν καταναλώσει οι συμμετέχοντες και υπολόγισαν τα περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, μέσω αρχείων εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτων μέχρι το 2017 και το 2020 αντίστοιχα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν την πρώτη διατροφή ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, νέοι, με οικονομικά προβλήματα, καπνιστές, λιγότερο δραστήριοι σωματικά, παχύσαρκοι ή υπερτασικοί σε σύγκριση με όσους η διατροφή τους δεν είχε υψηλή περιεκτικότητα στα τρόφιμα που ανήκουν στη δίαιτα αυτή. Στην ομάδα της πρώτης διατροφής, τα άτομα που ήταν νεότερα των 60 ετών ή υπέρβαρα ή παχύσαρκα είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων από εκείνα που ήταν μεγαλύτερα των 60 ετών ή είχαν φυσιολογικό βάρος.

Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τον δεύτερο τύπο διατροφής, βρέθηκε πως είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, παρόλο που έτειναν να είναι σωματικά δραστήριοι και ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν ή να πάσχουν από παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη, σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή. Γυναίκες, άτομα νεότερα των 60 ετών ή πάσχοντες συγκεκριμένα από παχυσαρκία είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αν κατανάλωναν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα της δεύτερης δίαιτας.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι η παρατηρητική φύση της μελέτης δεν επιτρέπει συμπεράσματα για κάποια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στη διατροφή, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη θνησιμότητα. Επιπλέον, καθώς τα διατροφικά δεδομένα λήφθηκαν από ατομικές αξιολογήσεις του 24ωρου και όχι από μια συνεχιζόμενη χρονική περίοδο, μπορεί να μην αντιπροσωπευτικά της διατροφής των συμμετεχόντων επί μακρόν. Οι μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να διερευνήσουν τους πιθανούς λόγους για τους συσχετισμούς ανάμεσα στις διατροφές που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη θνησιμότητα.

«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η χαμηλότερη κατανάλωση σοκολάτας, ειδών ζαχαροπλαστικής, βουτύρου, ψωμιού χαμηλού σε φυτικές ίνες, ροφημάτων με σακχαρούχα γλυκαντικά, τυποποιημένων χυμών φρούτων, επιτραπέζιας ζάχαρης και συντηρητικών θα μπορούσε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή θανάτου κατά τη μέση ηλικία. Τα συμπεράσματά μας βρίσκουν συνάφεια και με προηγούμενη μελέτη που υποδείκνυε ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν λιγότερα σάκχαρα και θερμίδες μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας διατροφικής συμβουλευτικής με βάση τα τρόφιμα που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», καταλήγει η Carmen Piernas, συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: ygeiamou.gr

Tags: ΚΑΡΔΙΑ
Previous Post

Πώς o κορονοϊός «χτυπά» τους πνεύμονες και άλλα ανθρώπινα όργανα οδηγώντας στον θάνατο των ασθενών

Next Post

Νυχτερινή ανησυχία: Αιτίες και πώς να την ξεπεράσετε

Next Post
ΑΥΠΝΙΑ

Νυχτερινή ανησυχία: Αιτίες και πώς να την ξεπεράσετε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Στο μπλόκο Σιάτιστας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Φοινικούντα: Ανατροπή στο έγκλημα – Ποιον δείχνει η ανακρίτρια ότι πάτησε τη σκανδάλη
  • ΔΥΠΑ: Ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης με Voucher για ανέργους
  • Νεκρός 27χρονος κυνηγός μετά από πτώση σε χαράδρα
  • Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στις χειμερινές εκπτώσεις

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr