• Latest
ΑΓΚΑΛΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν σας παίρνουν αγκαλιά;

23 Φεβρουαρίου 2020
Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο

Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο

26 Οκτωβρίου 2025
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

25 Οκτωβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Πήγε μεθυσμένος με το τρακτέρ στην Αστυνομία να διαμαρτυρηθεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πήρε πρόστιμο

Πτολεμαΐδα: Πήγε μεθυσμένος με το τρακτέρ στην Αστυνομία να διαμαρτυρηθεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πήρε πρόστιμο

25 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: «Αποκολλήθηκε» αλέτρι από τρακτέρ και γέμισε λάδια το οδόστρωμα

Καστοριά: «Αποκολλήθηκε» αλέτρι από τρακτέρ και γέμισε λάδια το οδόστρωμα

25 Οκτωβρίου 2025
Βόιο- Δίλοφο: Γουρνοχαρά στην «καρδιά» του φθινοπώρου- Γεύσεις, μνήμες και πλούσια αρώματα στο Βόιο

Βόιο- Δίλοφο: Γουρνοχαρά στην «καρδιά» του φθινοπώρου- Γεύσεις, μνήμες και πλούσια αρώματα στο Βόιο

25 Οκτωβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Δείτε τις ομάδες που πέρασαν στα ημιτελικά

25 Οκτωβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

12χρονη είπε ψέματα ότι την απήγαγαν για να καλύψει καβγά με το 14χρονο αγόρι της!

25 Οκτωβρίου 2025
Αλλαγή ώρας

Πώς καθιερώθηκε η αλλαγή της ώρας – Γιατί τελικά δεν καταργήθηκε ποτέ

25 Οκτωβρίου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Βρέφος 18 μηνών νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με εγκαύματα από καυτό λάδι

25 Οκτωβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών στηρίζει τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών

25 Οκτωβρίου 2025
Τα Γρεβενά στο επίκεντρο της Κυκλικής και Διαμοιραστικής Οικονομίας

Τα Γρεβενά στο επίκεντρο της Κυκλικής και Διαμοιραστικής Οικονομίας

25 Οκτωβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαπές γυναίκες για κλοπή προϊόντων από κατάστημα Super Market

25 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν σας παίρνουν αγκαλιά;

sierafm by sierafm
23 Φεβρουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΑΓΚΑΛΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙ
1
SHARES
81
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία από το αγκάλιασμα- από τη μείωση του άγχους μέχρι την καλύτερη σεξουαλική ζωή.

Με το να αγκαλιάζεστε τακτικά, σε καθημερινή βάση, βοηθάτε τον οργανισμό σας να παραμένει υγιής. Και αν δεν είστε ο τύπος ανθρώπου που δεν του αρέσουν οι αγκαλιές, ένα χάδι ή ένα άγγιγμα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

“Τα οφέλη της κίνησης του δέρματος-όπως συμβαίνει με το μασάζ, το αγκάλιασμα, τη γιόγκα, το γρήγορο περπάτημα, το πλύσιμο του σώματος με σφουγγάρι- είναι πολλά. Βελτιώνεται η σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση του πόνου, του άγχους και της κατάθλιψης”, εξηγεί η Tiffany Field , PhD, διευθύντρια του Ινστιτούτου Touch Research στο τμήμα παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Η βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας από τα ανθρώπινα αγγίγματα είναι τόσο περίπλοκη. Στην πραγματικότητα, αποτέλεσε τη βάση της σταδιοδρομίας της Field και μια συνεχή πηγή προσωπικού ενδιαφέροντος. Διεξάγει έρευνα, η οποία χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τον March of Dimes και αρκετές εταιρείες, σχετικά με τις επιπτώσεις εναλλακτικών θεραπειών όπως η θεραπεία μασάζ σε ιατρικές και ψυχολογικές καταστάσεις. Η Fields και η ομάδα του Ινστιτούτου Touch έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 μελέτες σχετικά με τις αγκαλιές, το κράτημα των χεριών, τη θεραπεία μασάζ και τη γιόγκα τόσο σε υγιείς όσο και σε ασθενείς με ιατρικές και ψυχιατρικές παθήσεις.

Το νευρικό σας σύστημα χαλαρώνει

Ουσιαστικά, η πίεση των χεριών από μία αγκαλιά (ή ακόμα και ένα χάδι στην πλάτη) δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας να μειώσει τα επίπεδα στρες. “Καθώς μετακινείται το δέρμα, η διέγερση των δεκτών πίεσης κάτω από το δέρμα αυξάνει την πνευμονογαστρική δραστηριότητα”, λέει η Fields.

Θα βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας

Ένα νευρικό σύστημα που βρίσκεται σε μια πιο ζεν κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης καρδιακής συχνότητας και ενός πιο χαλαρωτικού μοτίβου εγκεφαλικών κυμάτων, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον αντίκτυπο του κρυολογήματος. Μια μελέτη του 2014  έδειξε ότι η κοινωνική υποστήριξη, με τη μορφή αγκαλιάσματος, οδήγησε σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα του ιού του κρυολογήματος στους να ανθρώπους που αρχικά ένιωθαν άγχος λόγω διαπροσωπικών συγκρούσεων. Το αγκάλιασμα φάνηκε να παρέχει ένα ρυθμιστικό αποτέλεσμα μεταξύ του στρες που σχετίζεται με τη σύγκρουση και την ευαισθησία σε μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. “Οι ορμόνες του στρες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, μειώνονται και έτσι αυξάνονται τα κύτταρα-φυσικοί δολοφόνοι”, λέει η Field. “Αυτά σκοτώνουν τα βακτηρίδια, τους ιούς, ακόμη και τα καρκινικά κύτταρα.”

Ίσως και να κοιμάστε καλύτερα

Κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι, αλλά αγγίζεστε; Προσπαθήστε να αγκαλιαστείτε λίγο πριν κοιμηθείτε. Μόνο 10 λεπτά αγγίγματος μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο καλά, λέει η NSF.

Λίγη σωματική επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και τις αισθητηριακές σας εμπειρίες.

“Πολλοί άνθρωποι κάνουν μασάζ και γιόγκα εξαιτίας του πόνου”, λέει η Field. “Έχουμε διαπιστώσει ότι οι πρακτικές που περιλαμβάνουν τη μετακίνηση του δέρματος οδηγούν σε πιο βαθύ και αποκαταστατικό ύπνο που οδηγεί σε μείωση του πόνου επειδή παράγεται λιγότερη ουσία Ρ-νευροδιαβιβαστή η οποία εμπλέκεται στα αισθήματα του πόνου”.

Ορμόνες χαράς μπορεί να κυκλοφορήσουν σε όλο το σώμα

«Τα βιοχημικά αποτελέσματα της αφής περιλαμβάνουν την αυξημένη σεροτονίνη – το φυσικό αντικαταθλιπτικό του σώματος – και την αυξημένη ωκυτοκίνη – την ορμόνη αγάπης», λέει ο Field.

Υπάρχουν καλά νέα και για τα ζευγάρια: Τα υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης συνδέονται με την καλύτερη αντίληψη της στήριξης και ευγνωμοσύνης που παίρνουμε από τον σύντροφό μας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, η ωκυτοκίνη, η οποία είναι γνωστό ότι είναι σημαντική στη σύνδεση μεταξύ μητέρας και παιδιού, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στις σχέσεις ενηλίκων.

Επίσης, για τους ανθρώπους έχουν βιώσει μόλις μια αψιμαχία, το αγκάλιασμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης ή τουλάχιστον τις πιθανότητες να επηρεαστεί η διάθεσή τους. Σε μια μελέτη του 2018 σε περισσότερους από 400 ενηλίκους, που δημοσιεύθηκε στο PLoS One, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να νιώθουν κατάθλιψη ή αδιαθεσία τις ημέρες που είχαν συγκρούσεις (όπως θα περίμενε κανείς). Ωστόσο, οι αγκαλιές φάνηκαν να συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων να προκληθεί αρνητική επίπτωση στη διάθεση από τη σύγκρουση. Αυτό φάνηκε να ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Το αγκάλιασμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της διάθεσης

“Τα οφέλη για τον άνθρωπο που προσφέρει την αγκαλιά του σε κάποιον μπορούν να είναι ακόμη μεγαλύτερα από το άτομο που τη λαμβάνει”, λέει η ψυχολόγος Aline Zoldbrod.

Μόνο όμως αν συμπαθείτε ο ένας τον άλλο…

“Τα σώματά μας, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να επιθυμούν την αφή, δεν απολαμβάνουν να τα αγγίζουν άνθρωποι που δεν μας αρέσουν ή άνθρωποι που φοβόμαστε”, προσθέτει η Zoldbrod.

Πηγή:iatronet.gr

Tags: ΑΓΚΑΛΙΑ
Previous Post

Καιρός: Πού αναμένονται βροχές και χιόνια

Next Post

Κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες; Αυτές οι ασθένειες σας απειλούν

Next Post
ΥΠΝΟΣ

Κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες; Αυτές οι ασθένειες σας απειλούν

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο
  • Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
  • Πτολεμαΐδα: Πήγε μεθυσμένος με το τρακτέρ στην Αστυνομία να διαμαρτυρηθεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πήρε πρόστιμο
  • Καστοριά: «Αποκολλήθηκε» αλέτρι από τρακτέρ και γέμισε λάδια το οδόστρωμα
  • Βόιο- Δίλοφο: Γουρνοχαρά στην «καρδιά» του φθινοπώρου- Γεύσεις, μνήμες και πλούσια αρώματα στο Βόιο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr