• Latest
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ: «Ζητήματα που προκύπτουν κατά τις διαδικασίες πληρωμής του Προγράμματος “Εξοικονομώ 2021” και προτεινόμενες λύσεις»

10 Σεπτεμβρίου 2024

Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο

7 Νοεμβρίου 2025
Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

7 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

7 Νοεμβρίου 2025
Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

7 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

7 Νοεμβρίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος για την Αιανή: «Το Νομοσχέδιο διορθώθηκε – Η κοινοβουλευτική προσπάθεια απέδωσε καρπούς»

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης στην Καστοριά

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΙΤΑ, ΖΥΓΑΡΙΑ

7 fitness μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

7 Νοεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Κοζάνης 

7 Νοεμβρίου 2025

Έφτιαχνε πισίνα στο σπίτι του, βρήκε θησαυρό και τον κράτησε

7 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

7 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ: «Ζητήματα που προκύπτουν κατά τις διαδικασίες πληρωμής του Προγράμματος “Εξοικονομώ 2021” και προτεινόμενες λύσεις»

sierafm by sierafm
10 Σεπτεμβρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο
0
SHARES
19
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, απέστειλε την κάτωθι επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο ΤΕΕ, σχετικά με τα ζητήματα που προκύπτουν κατά τις διαδικασίες πληρωμής του Προγράμματος “Εξοικονομώ 2021” και τις προτεινόμενες λύσεις:

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με τις παρατεταμένες καθυστερήσεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται στη διαδικασία πληρωμής του προγράμματος “Εξοικονομώ 2021”, μετά την ένταξη και ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειακών αναβαθμίσεων.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που μας αναφέρονται επαναλαμβανόμενα από συναδέλφους είναι τα εξής:

  1. Καθυστέρηση στον ορισμό δεύτερου Ελεγκτή: Οι πρώτες εγκρίσεις για το πρόγραμμα εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2022, και πολλοί δικαιούχοι ξεκίνησαν άμεσα τις εργασίες για να προλάβουν τον επερχόμενο χειμώνα. Παρά τις άμεσες ενέργειες των δικαιούχων, δεν δινόταν η δυνατότητα να οριστεί ο δεύτερος επιθεωρητής, κάτι που καθυστέρησε την ολοκλήρωση των αιτήσεων για πολλούς μήνες (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023).

Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης στις κληρώσεις ήταν αφενός πολλές αιτήσεις να παραμένουν σε αναμονή για ένα χρόνο (με πληρωμένα, έξοδα, προμηθευτές, ΦΠΑ ακόμα και φόρο εισοδήματος καθώς άλλαξε η χρονιά) και αφετέρου να γίνουν μαζικές αποστολές για ελέγχους για το 2ο ΠΕΑ φορτώνοντας με δυσανάλογο φόρτο εργασίας τους ενεργειακούς επιθεωρητές, και ως εκ τούτου νέες καθυστερήσεις.

  1. Αναποτελεσματική χρονική διαχείριση των Ελέγχων: Παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εξέταση των δικαιολογητικών. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία θα έπρεπε να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών, οι απαντήσεις καθυστερούν, εξαντλούν το χρονικό περιθώριο και έρχονται την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τελειώσει το δίμηνο.
  2. Παράλογες απαιτήσεις παρατηρήσεων και δικαιολογητικών: Ζητούνται επανειλημμένα τα ίδια δικαιολογητικά, παρόλο που έχουν ήδη υποβληθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι οι επιστροφές αιτήσεων τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες φορές (κάθε επιστροφή ανά δίμηνο), ζητώντας τα ίδια στοιχεία που ζητήθηκαν σε προηγούμενο έλεγχο και έχουν ήδη αναρτηθεί, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους εμπλεκομένους, ειδικά δε, όταν δεν υπάρχει κανένας τρόπος επικοινωνίας με τον ελεγκτή για το παράλογο των απαιτήσεων.
  3. Αναίτιες Απαιτήσεις Πρόσθετων Δικαιολογητικών: Συχνά ζητούνται δικαιολογητικά που δεν προβλέπονται από τον οδηγό του προγράμματος. Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο να ζητούνται νέες υπεύθυνες δηλώσεις προς το ΤΕΕ, κάτι που δεν είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές του προγράμματος και επιβαρύνει με επιπλέον γραφειοκρατία. Αν και οι συνάδελφοι έχουν συνηθίσει να επισυνάπτουν Υ.Δ. για τα αυτονόητα (π.χ. Υ.Δ. ότι το ΦΠΑ είναι 24%  ενώ αναγράφεται καθαρά στα τιμολόγια, Υ.Δ. ότι η κατάθεση αφορά συγκεκριμένη πληρωμή ενώ αναγράφεται ως αιτιολογία κατάθεσης ξεκάθαρα), όλη αυτή η κατάσταση με τις Υ.Δ. δεν έχει καμία ουσία και απλά δημιουργεί πρόσθετη γραφειοκρατία.
  4. Περικοπές Δαπανών Χωρίς Εξήγηση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δαπάνες περικόπτονται χωρίς αιτιολόγηση, όπως για την αμοιβή του μηχανικού για τη “Βεβαίωση Άρθρου 30”, την οποία απαιτεί ο ελεγκτής για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ζητώντας μάλιστα και τα συνημμένα που συνοδεύουν την αίτηση (τα οποία προφανώς δεν απαιτούνται σε κανένα σημείο του οδηγού). Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα στους δικαιούχους και στους επαγγελματίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν δίνεται καν η δυνατότητα αμφισβήτησης καθώς διορθώνεται μονομερώς ο πίνακας των εγκεκριμένων δαπανών.
  5. Καθυστέρηση πληρωμής του υπόλοιπου 30%: Η καθυστέρηση της πληρωμής του υπολοίπου 30% πέραν της προκαταβολής στερεί από τους μηχανικούς τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων, ενώ αναλώνεται οποιοδήποτε περιθώριο κέρδους λόγω των δανειοδοτήσεων μέσω τραπεζών. Το ΤΕΕ είναι τελικά σύμμαχος των μελών του ή όχι;
  6. Μη υλοποίηση προγράμματος εντός των χρονικών ορίων: Το πρόγραμμα θα πρέπει να υλοποιείται εντός των χρονικών ορίων χρηματοδότησης. Εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια θα πρέπει να εξασφαλίζεται πάντα ότι υπάρχει δεσμευμένος προϋπολογισμός για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Προτεινόμενες Λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων:

  1. ΑΠΑΞ Διόρθωση των Δικαιολογητικών: Προτείνουμε την καθιέρωση μιας “ΑΠΑΞ” διόρθωσης των δικαιολογητικών, όπου όλες οι ελλείψεις θα εντοπίζονται και θα ζητούνται σε μία μόνο διαδικασία ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται οι επανειλημμένες καθυστερήσεις και διασφαλίζεται η ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τον ελεγκτή για τυχόν διευκρινήσεις.
  2. Διαφάνεια στις Περικοπές Δαπανών: Όλες οι περικοπές δαπανών θα πρέπει να αιτιολογούνται πλήρως και να υπάρχει δυνατότητα αμφισβήτησης από τον δικαιούχο πριν από την τελική έγκριση.
  3. Βελτίωση του Συντονισμού μεταξύ των Φορέων: Θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και τα διπλά αιτήματα για τα ίδια δικαιολογητικά.
  4. Ενίσχυση της Διοικητικής Υποστήριξης: Είναι αναγκαία η ενίσχυση της διοικητικής υποστήριξης για τη διαχείριση του προγράμματος, είτε με αύξηση του προσωπικού είτε με βελτίωση των υποδομών, για να μειωθούν οι καθυστερήσεις.

Κατανοούμε ότι η διαχείριση ενός τόσο μεγάλου προγράμματος είναι απαιτητική, αλλά η αποφυγή γραφειοκρατικών εμποδίων και η έγκαιρη πληρωμή των δικαιούχων είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την επιτυχή εφαρμογή του.

Ελπίζουμε το σύνολο των επισημάνσεών μας να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, καθώς και στη βελτίωση της διαδικασίας προς όφελος όλων των συναδέλφων.

Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΔΜ

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Συλλίρης

Tags: ΤΕΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Χάρτες με τις περιοχές που θα βρέξει τις επόμενες ώρες, πρόγνωση για την Αττική

Next Post

Επίκαιρη Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου για τις ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία 

Next Post
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Επίκαιρη Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου για τις ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία 

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο
  • Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας
  • Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού
  • Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr