• Latest
ΡΟΝΑΣ

Το μισοφέγγαρο, η Αγιά Σοφιά και η εξέλιξη, Του κ. Ιωάννη Ρόνα Φορο-συμβούλου Αρθρογράφου

30 Ιουλίου 2020
Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο

Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο

23 Δεκεμβρίου 2025
ΡΟΝΑΣ

Ψηφίστηκε ο νόμος για ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ Του κ. Ιωάννη Ρόνα

23 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Αλλαγή της τηλεφωνικής γραμμής του ΚΕΠ Νεάπολης λόγω προσωρινής βλάβης

Δήμος Κοζάνης: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025

23 Δεκεμβρίου 2025
Δ.ΕΠ.Ε.ΠΟ.Κ. : Αλαζονεία, έπαρση και αποποίηση ευθυνών από τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Τεχνικό Πρόγραμμα 2026: «Πάμε κι όπου βγει» από την Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

23 Δεκεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: Ανακοινώθηκε και στη βουλή η ανέγερση φυλακών στο Βόιο (Βίντεο)

23 Δεκεμβρίου 2025
Ένα μοναδικό Stand Up Comedy στη «Μαγική Λιμνοπολιτεία» με τους Αλέξανδρο Χαριζάνη και Κώστα Κρύο!

Ένα μοναδικό Stand Up Comedy στη «Μαγική Λιμνοπολιτεία» με τους Αλέξανδρο Χαριζάνη και Κώστα Κρύο!

23 Δεκεμβρίου 2025
πονος μεση

Νεφρική ανεπάρκεια: Τα ήπια σημάδια που συχνά μπερδεύουμε με την κούραση της ηλικίας

23 Δεκεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία: Ξεκίνησε η αποστολή SMS σε 30.000 δικαιούχους

23 Δεκεμβρίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: 2.000 θέσεις εργασίας για ΑμεΑ σε Δήμους – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

23 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Κλήρωση της Μαγικής Λιμνοπολιτείας, χαρίζοντας πλούσια δώρα!

23 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του Ειδικού  Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Κοζάνης.

Χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του Ειδικού  Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Κοζάνης.

23 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (εβδομάδα αναφοράς 24-30 Νοεμβρίου)

23 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το μισοφέγγαρο, η Αγιά Σοφιά και η εξέλιξη, Του κ. Ιωάννη Ρόνα Φορο-συμβούλου Αρθρογράφου

sierafm by sierafm
30 Ιουλίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΡΟΝΑΣ
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πιστεύουμε ότι μας επιτρέπουν οι Ιστορικοί να γράψουμε πολύ λίγες γραμμές, με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, από Μουσείο, συνδέοντας αυτό με την άλωση της Πόλης και τα σύμβολα της σημαίας της Τουρκίας, έτσι για να στηρίξουμε την ουσία του θέματος, στο παρόν άρθρο, κάνοντας και μια μικρή επέκταση εξέλιξης, ως τα σημερινά δεδομένα.

… Την επόμενη λοιπόν μέρα της 30ης Μαϊου 1453, το απόγευμα, μπήκε μεγαλοπρεπώς στη Πόλη ο 24χρονος Σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, καβάλα στο αράπικο άλογό του και περιηγήθηκε.
Κάποια στιγμή κατέβηκε από το άλογο, κάθισε κάτω σταυροπόδι, σε αρεστό σημείο και αγνάντεψε τη χρυσαφένια δύση του ήλιου, λέγοντας στους ανθρώπους του :
-«Με τη βοήθεια του Αλλάχ πήραμε την Πόλη και θα μεγαλώσουμε στο μέλλον πολύ περισσότερο. Χωρίς τους Ρωμιούς δεν γίνεται να προκόψουμε».
Εκτός των πολλών που αντίκρισε και θαύμασε, ο Σουλτάνος, τον εντυπωσίασε το ότι οι δημόσιες οικοδομές της Βασιλεύουσας, όπως του είπαν οι συνοδοί ότι επρόκειτο, είχαν στη στέγη τους το μισοφέγγαρο και ρώτησε τον Κριτόβουλο (νεαρό γραμματικό) τι σήμαινε. Εκείνος γνωρίζοντας, εξήγησε:
-« Όταν ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππος ο Μακεδόνας, πολιόρκησε το Βυζάντιο, στα 340 π.Χ και δεν κατάφερε να το υποτάξει, οι κάτοικοι απόδωσαν τη λύτρωσή τους στη θεά Εκάτη, που είχε σύμβολό της το μισοφέγγαρο.
Αφού ο πρώτος αυτοκράτορας έκαμε πρωτεύουσα των Ρωμαίων την Πόλη, διατήρησε το έμβλημα αυτό, με την ιδέα πως είχε δύναμη ν αποκρούει τους εχθρούς.
Έτσι το μισοφέγγαρο, που οι Βυζαντινοί το ονόμαζαν σεληνίσκο, στήθηκε παντού, ακόμα και στις εκκλησιές.
Άρεσε του Μωάμεθ αυτό το σύμβολο. Πρόσθεσε το δικό του αστέρι και όρισε από τότε, να τα βάλουν στην κόκκινη Τούρκικη σημαία…» ( Χρ. Ζαλοκώστας).
Μετά και από αυτό το ιστορικό γεγονός, οι Τούρκοι κατακτητές Ελληνικών εδαφών, του Βυζαντίου, έκαναν κράτος, αφού δεν είχαν και ακόμα και τώρα θέλουν να έχουν στη σημαία τους τον σεληνίσκο, προς τιμή της Θεάς Εκάτης, που όμως η φυλή τους δεν γνώριζε καν αυτή τη θεότητα , ήταν άγνωστη σ αυτούς και παρ όλα αυτά, αυτό το μισοφέγγαρο καθιερώθηκε , επειδή το σήμα άρεσε στον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή. Απλά άρεσε, αλλά δεν εξέφραζε.
Αυτό το Βυζαντινό, Ελληνικό σήμα, λοιπόν, έχουν στη σημαία τους. Αυτή είναι η αλήθεια που συμπεραίνεται από την παραπάνω περιγραφή. Τι να κάνουμε. Έτσι είναι.
Επίσης οι Τούρκοι, επίμονα θέλουν να προσεύχονται, εντός και εκτός του Ιερού Ναού της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, λεγόμενης, μετατρέποντας την σε τζαμί. Και αυτό είναι παράξενο.
Για την ιστορία, η θεμελίωση αυτού του Ιερού Ναού, που θεωρείται παγκόσμιο Σύμβολο, πραγματοποιήθηκε από τον Άγιο Κωνσταντίνο το 360 μ.Χ. Κάηκε το 404 και ξαναχτίστηκε. Πάλι δε ξανά κάηκε, με τη Στάση του Νίκα. Το έτος 532 ξανακτίστηκε επίσης για τρίτη φορά, με τη μορφή που είναι σήμερα, από τον Χριστιανό βέβαια αυτοκράτορα του Βυζαντίου, τον Ιουστινιανό.
Για τα όσα λοιπόν υπέστη ο Ελληνισμός από τους γείτονες κατακτητές και μετά την άλωση της Πόλης, μήπως πρέπει να πράξουμε το πολύ ελάχιστο; Να μπορέσουμε δηλαδή να στήσουμε ένα μνημείο, ένα άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, για να δείχνουμε στο γείτονα και τον κόσμο ότι το Βυζάντιο δεν είναι ξεχασμένη ιστορία για τους Έλληνες και τους ανήκει, υπενθυμίζοντας το γνωστό « πάλι με χρόνια, με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι». Οι Πόντιοι εκείνα τα εδάφη τα αποκαλούν «Πατρίδα».
Σήμερα, τα όποια συμβαίνουν με αυτή τη γείτονα χώρα, δεν είναι παράξενα; Μήπως όλα άνωθεν κατευθύνονται και έπεται συνέχεια… κατά τας γραφάς;
Λέγεται, τελευταία, ότι η Κωνσταντινούπολη του Βυζαντίου, προορίζεται να καταστεί πάλι η πρωτεύουσα του Τουρκικού κράτους, αντί της Άγκυρας. Τι είναι πάλι αυτό;
Τα λόγια του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή «… χωρίς τους Ρωμιούς δεν γίνεται να προκόψουμε», αν ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γείτονες, τότε το κατακτημένο Βυζάντιο από αυτούς (Τουρκικό κράτος σήμερα), πράγματι μπορεί να προκόψει Ευρωπαϊκά. Σκεφθείτε την Τουρκία μέσα στην Ε.Ε, ως εταίρο, που ο Ισλαμικός πληθυσμός της θα είναι μάλλον ο μεγαλύτερος όλων των μελών, ξεχωριστά, και τότε; Νομίζουμε ότι κακώς, γι αυτούς, απομακρύνονται από τον Δυτικό κόσμο και επιζητούν τώρα να είναι οι κυρίαρχοι της Ανατολίας, άσχετα αν η Ελλάδα, ίσως, προβάλλει veto στην περίπτωση της επιθυμίας, της γείτονος, για ένταξη, ως έχει. Μπορεί και άλλα μέλη να τη θέλουν έτσι (μακριά και αγαπημένα), για λόγους ελέγχου των μεταφορών, της οικονομικής γενικά εκμετάλλευσης τους και όχι μόνο.
Μάλλον όμως οι ισχυροί του κόσμου θέλουν την Τουρκία να είναι ο μπαμπούλας των Χριστιανών γενικά, παίζοντας τον ρόλο του φανατικού Ισλαμιστή, αλλά καθηλώνοντας την στην Ανατολία, για να επεμβαίνει στη Δύση, ως εγγυητής- ελεγκτής των μεταφορικών δικτύων της Μεσογείου και του Αιγαίου, που ενδιαφέρουν του βόρειους και στέλλοντας στίφη Ισλαμιστών λαθρομεταναστών, επ αμοιβή, σε κάποιες χώρες που θέλουν. Παιγνίδια ελεγχόμενα που κοστίζουν όμως. Παίζεται πολύ χρήμα από την διεθνή οικονομική μαφία.
Πρόσφατα, η Τουρκία, προετοιμάστηκε για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αλλά αποφεύχθηκε αυτό με τους κατάλληλους Ελληνικούς Κυβερνητικούς χειρισμούς και την παρέμβαση της διεθνούς οικονομικής μαφίας, που είπαμε, ως και των Ευρωπαίων αποικιοκρατών μας.
Ελπίζουμε να μη επαναληφθεί μια τέτοια ένταση, γιατί ένα λάθος μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια αυτών, των αναφερομένων. Και αυτό δεν επιτρέπεται ή δεν είναι της ώρας!!!

Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΝΑΣ
Previous Post

Δήμος Κοζάνης: Φοράμε μάσκα σε όλες τις υπηρεσίες – Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας

Next Post

Eπίσκεψη του Υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου στο Δήμο Βοΐου

Next Post

Eπίσκεψη του Υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου στο Δήμο Βοΐου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  • Ψηφίστηκε ο νόμος για ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ Του κ. Ιωάννη Ρόνα
  • Δήμος Κοζάνης: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025
  • Τεχνικό Πρόγραμμα 2026: «Πάμε κι όπου βγει» από την Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: Ανακοινώθηκε και στη βουλή η ανέγερση φυλακών στο Βόιο (Βίντεο)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr