• Latest
πονος κοιλια

Τροφική αλλεργία, δυσανεξία η ευαισθησία; Πώς να τις ξεχωρίσετε

20 Φεβρουαρίου 2020
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  τίμησε τις αθλήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης   για τη διάκρισή τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Βόλεϊ

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τίμησε τις αθλήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης για τη διάκρισή τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Βόλεϊ

5 Νοεμβρίου 2025
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

Καμία απάντηση, κανένα σχέδιο – Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για τους λέβητες φυσικού αερίου για Καστοριά και Γρεβενά

5 Νοεμβρίου 2025
Στη Σιάτιστα εγκαινιάστηκε με επιτυχία ο κύκλος εκδηλώσεων «Λογοτεχνία και Τύπος»

Στη Σιάτιστα εγκαινιάστηκε με επιτυχία ο κύκλος εκδηλώσεων «Λογοτεχνία και Τύπος»

5 Νοεμβρίου 2025
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Erasmus+ “Healthy Plate for a Healthy Mind” στο Δημόσιο Ωνάσειο Σχολείο Κοζάνης

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Erasmus+ “Healthy Plate for a Healthy Mind” στο Δημόσιο Ωνάσειο Σχολείο Κοζάνης

5 Νοεμβρίου 2025

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025

5 Νοεμβρίου 2025
Δύο σοβαρά ατυχήματα στην Καστοριά – 65χρονος και 11χρονος διακομίσθηκαν διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη

Τραγωδία στην Πτολεμαϊδα- Νεκρός 40χρονος σε λατομείο της περιοχής

5 Νοεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την απώλεια του Δημοτικού Υπαλλήλου Ευάγγελου Γεωργαντζιά

5 Νοεμβρίου 2025
Συνεχίζονται με επιτυχία οι ομαδικές συναντήσεις ενδυνάμωσης γυναικών από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Γρεβενών

Συνεχίζονται με επιτυχία οι ομαδικές συναντήσεις ενδυνάμωσης γυναικών από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Γρεβενών

5 Νοεμβρίου 2025
Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027: Ενημερωτικές Συναντήσεις στη Δυτική Μακεδονία | 10–13 Νοεμβρίου 2025

Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027: Ενημερωτικές Συναντήσεις στη Δυτική Μακεδονία | 10–13 Νοεμβρίου 2025

5 Νοεμβρίου 2025
ΔΕΗ myHotel SmartRate: Νέο προϊόν ενέργειας ειδικά σχεδιασμένο για ξενοδοχεία

ΔΕΗ myHotel SmartRate: Νέο προϊόν ενέργειας ειδικά σχεδιασμένο για ξενοδοχεία

5 Νοεμβρίου 2025
ΦΑΓΗΤΟ

Μεσογειακή διατροφή: «Φάρμακο» στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

5 Νοεμβρίου 2025
Τα SOS για μετεγγραφές φοιτητών – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Φοιτητής καταδικάστηκε σε 14μηνη φυλάκιση για σύνθημα σε τοίχο του Πολυτεχνείου

5 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφική αλλεργία, δυσανεξία η ευαισθησία; Πώς να τις ξεχωρίσετε

sierafm by sierafm
20 Φεβρουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος κοιλια
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Η «αλλεργική» αντίδραση από την κατανάλωση κάποιου φαγητού μπορεί να αποδίδεται σε δυσανεξία ή ευαισθησία σ’ αυτό.

Όλοι γνωρίζουμε ένα άτομο από το περιβάλλον μας το οποίο παρουσίασε δυσάρεστα συμπτώματα όπως φτέρνισμα, συριγμό, εξάνθημα, θόλωση της σκέψης, αρθραλγία, ναυτία, μετεωρισμό ή διάρροια, κατά την κατανάλωση φαγητού.

Αρκετοί άνθρωποι αποδίδουν τα παραπάνω συμπτώματα σε αλλεργίες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε αληθές καθώς σε αρκετές περιπτώσεις το πραγματικό αίτιο είναι μία δυσανεξία ή μία ευαισθησία σε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο ή ουσία.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PHD, Ειδικός Σύμβουλος Παθολόγος Αιγινήτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, βασισμένο σε βιβλιογραφία του Harvard Health, o διαχωρισμός ανάμεσα στα 3 παραπάνω είναι σημαντικός γιατί σχετίζεται με τη σοβαρότητα της αντίδρασης μετά την κατανάλωση κάθε τροφίμου, η οποία μπορεί να είναι από απλώς ενοχλητική μέχρι απειλητική για τη ζωή.

Δυσανεξία

Ο όρος δυσανεξία αναφέρεται κυρίως στην ανικανότητα του οργανισμού να επεξεργαστεί ή να μεταβολίσει συγκεκριμένα τρόφιμα. Η συχνότερη αντίδραση τέτοιου τύπου είναι η δυσανεξία στη λακτόζη. Με την ηλικία, η ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται τα γαλακτοκομικά φθίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί το έντερο παράγει μειωμένες ποσότητες λακτάσης, του ενζύμου που επεξεργάζεται τη λακτόζη, ένα είδος σακχάρου που βρίσκεται στο γάλα και τα προϊόντα του. Ως αποτέλεσμα, η ποσότητα της λακτόζης που παραμένει στο γαστρεντερικό σωλήνα αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό, φλεγμονή και διάρροια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις το 35% των ανθρώπων μπορούν να μεταβολίσουν κανονικά τη λακτόζη μετά την ηλικία των 7-8 ετών. Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι σοβαρή νόσος, ωστόσο μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητική. Η αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης των συμπτωμάτων. Ορισμένα προϊόντα, όπως το γάλα, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με άλλα, όπως το γιαούρτι και το τυρί. Τα συμπληρώματα διατροφής με λακτάση μπορούν να προσφέρουν κάποια οφέλη στην πρόληψη των συμπτωμάτων.

Αλλεργία

Μία σοβαρότερη κατάσταση είναι η αλλεργική αντίδραση, δηλαδή η σημαντική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος προς μία φαινομενικά αβλαβή ουσία (στην προκειμένη περίπτωση κάποιο τρόφιμο). Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η δυνητικά απειλητική για τη ζωή δύσπνοια και η μείωση της αρτηριακής πίεσης που εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα μετά την κατανάλωση φιστικιών ή θαλασσινών.

Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, ακόμα και στην τρίτη ηλικία. Αν πιστεύετε ότι έχετε αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο, απευθυνθείτε σε ένα γιατρό για την κατάλληλη διερεύνηση, ιδιαίτερα αν έχετε σοβαρά συμπτώματα όπως εξανθήματα, αίσθημα λιποθυμίας, οίδημα στο πρόσωπο και δύσπνοια. Διαβάζετε πάντοτε προσεκτικά τα συστατικά των τροφίμων πριν τα αγοράσετε και έχετε πάντοτε μαζί σας μία ένεση επινεφρίνης σε περίπτωση που καταναλώσετε εν αγνοία σας ένα επικίνδυνο τρόφιμο.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού στο Δυτικό κόσμο. Στο αυτοάνοσο αυτό νόσημα, η κατανάλωση γλουτένης εκκινεί μία σύνθετη φλεγμονώδη αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση. Η κοιλιοκάκη δεν αποτελεί αλλεργία, καθώς η κατανάλωση γλουτένης σε μία περίσταση δεν προκαλεί απειλητική για τη ζωή αντίδραση. Ωστόσο, η παρατεταμένη και συνεχής κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, απώλεια βάρους και υποσιτισμό.

Η αποφυγή της γλουτένης αποτελεί τη μοναδική αντιμετώπιση στην κοιλιοκάκη. Η γλουτένη βρίσκεται σε αρκετά σιτηρά, όπως το σιτάρι, η βρώμη και το κριθάρι. Αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης γλουτένη.

Ευαισθησία

Μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παρουσιάζει συμπτώματα που δεν σχετίζονται με κάποια δυσανεξία, αλλεργία ή την κοιλιοκάκη. Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα αποδίδονται σε μία ευαισθησία.

Αν και σήμερα υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τους μηχανισμούς που οδηγούν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων ευαισθησίας, η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι αποδίδονται σε μία παθολογική ανοσιακή απόκριση. Τα συμπτώματα δεν είναι απειλητικά για τη ζωή, ωστόσο μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά και περιλαμβάνουν αρθραλγίες, κοιλιακό άλγος, αίσθημα κόπωσης, εξανθήματα και θόλωση της σκέψης. Η γλουτένη αποτελεί ένα κοινό προκλητικό παράγοντα ευαισθησίας.

Το καλύτερο εργαλείο για τη διάγνωση μίας ευαισθησίας είναι η προσεκτική παρακολούθηση του ασθενούς. Τυπικά, τα τρόφιμα προς διερεύνηση αφαιρούνται από τη διατροφή για 2-4 εβδομάδες και στη συνέχεια επανεισάγονται σε αυτή σταδιακά με τη σειρά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσουμε αν πραγματικά προκαλούν συμπτώματα ευαισθησίας. Ο γιατρός ή ο διαιτιολόγος σας μπορούν να σας καθοδηγήσουν στην εφαρμογή της παραπάνω δίαιτας.

Η αφαίρεση ορισμένων τροφίμων που προκαλούν ευαισθησία από τη διατροφή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η ευαισθησία σε κάποιο τρόφιμο μπορεί να περιοριστεί με την ηλικία. Ο οργανισμός, το ανοσοποιητικό σύστημα και το εντερικό μικροβίωμα αλλάζουν συνεχώς, επομένως ένα τρόφιμο που δεν μεταβολίζεται εύκολα σήμερα, μπορεί να μην προκαλεί προβλήματα στο μέλλον.

Πηγή:News247.gr

Previous Post

Ένοχα τα καθαριστικά σπιτιού για το παιδικό άσθμα

Next Post

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Next Post
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τίμησε τις αθλήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης για τη διάκρισή τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Βόλεϊ
  • Καμία απάντηση, κανένα σχέδιο – Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για τους λέβητες φυσικού αερίου για Καστοριά και Γρεβενά
  • Στη Σιάτιστα εγκαινιάστηκε με επιτυχία ο κύκλος εκδηλώσεων «Λογοτεχνία και Τύπος»
  • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Erasmus+ “Healthy Plate for a Healthy Mind” στο Δημόσιο Ωνάσειο Σχολείο Κοζάνης
  • Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr