• Latest
πονος κοιλια

Τροφική αλλεργία, δυσανεξία η ευαισθησία; Πώς να τις ξεχωρίσετε

20 Φεβρουαρίου 2020
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η Προμήθεια Προκατασκευασμένων Αιθουσών στη Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών

18 Σεπτεμβρίου 2025
Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo

Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo

18 Σεπτεμβρίου 2025
Νίκος Παπαγεωργίου

Τριετές Μνημόσυνο για τον Μεγάλο Ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου

18 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. επηρεάζει δυστυχώς, εκτός από τους αγρότες, και αμέτοχους συμπολίτες μας

18 Σεπτεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

18 Σεπτεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025

18 Σεπτεμβρίου 2025
Αγιασμός και έναρξη χορευτικών τμημάτων στον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης

Αγιασμός και έναρξη χορευτικών τμημάτων στον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης

18 Σεπτεμβρίου 2025
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Τεχνικό Επιμελητήριο: Επιστημονική Αναδιάρθρωση και Παράταση των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ»: Εξισορρόπηση Θεσμικών και Τεχνικών Απαιτήσεων

18 Σεπτεμβρίου 2025
Πρόσκληση για συμμετοχή σε όλα τα E-shop της Περιφερειακής Eνότητας Κοζάνης για Δωρεάν Διαφήμιση με Google Ads και Meta Αds

Πρόσκληση για συμμετοχή σε όλα τα E-shop της Περιφερειακής Eνότητας Κοζάνης για Δωρεάν Διαφήμιση με Google Ads και Meta Αds

18 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Εκδήλωση εγκαινίων του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Λασσάνη και Περιξ Οδών»

Κοζάνη: Εκδήλωση εγκαινίων του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Λασσάνη και Περιξ Οδών»

18 Σεπτεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

e-ΕΦΚΑ: Με ένα κλικ στο κινητό τα ένσημα των ασφαλισμένων

18 Σεπτεμβρίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Καστοριά: 65χρονος κατέρρευσε και «έσβησε» κατά τη διάρκεια κυνηγιού με τους φίλους του

18 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφική αλλεργία, δυσανεξία η ευαισθησία; Πώς να τις ξεχωρίσετε

sierafm by sierafm
20 Φεβρουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος κοιλια
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Η «αλλεργική» αντίδραση από την κατανάλωση κάποιου φαγητού μπορεί να αποδίδεται σε δυσανεξία ή ευαισθησία σ’ αυτό.

Όλοι γνωρίζουμε ένα άτομο από το περιβάλλον μας το οποίο παρουσίασε δυσάρεστα συμπτώματα όπως φτέρνισμα, συριγμό, εξάνθημα, θόλωση της σκέψης, αρθραλγία, ναυτία, μετεωρισμό ή διάρροια, κατά την κατανάλωση φαγητού.

Αρκετοί άνθρωποι αποδίδουν τα παραπάνω συμπτώματα σε αλλεργίες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε αληθές καθώς σε αρκετές περιπτώσεις το πραγματικό αίτιο είναι μία δυσανεξία ή μία ευαισθησία σε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο ή ουσία.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PHD, Ειδικός Σύμβουλος Παθολόγος Αιγινήτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, βασισμένο σε βιβλιογραφία του Harvard Health, o διαχωρισμός ανάμεσα στα 3 παραπάνω είναι σημαντικός γιατί σχετίζεται με τη σοβαρότητα της αντίδρασης μετά την κατανάλωση κάθε τροφίμου, η οποία μπορεί να είναι από απλώς ενοχλητική μέχρι απειλητική για τη ζωή.

Δυσανεξία

Ο όρος δυσανεξία αναφέρεται κυρίως στην ανικανότητα του οργανισμού να επεξεργαστεί ή να μεταβολίσει συγκεκριμένα τρόφιμα. Η συχνότερη αντίδραση τέτοιου τύπου είναι η δυσανεξία στη λακτόζη. Με την ηλικία, η ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται τα γαλακτοκομικά φθίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί το έντερο παράγει μειωμένες ποσότητες λακτάσης, του ενζύμου που επεξεργάζεται τη λακτόζη, ένα είδος σακχάρου που βρίσκεται στο γάλα και τα προϊόντα του. Ως αποτέλεσμα, η ποσότητα της λακτόζης που παραμένει στο γαστρεντερικό σωλήνα αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό, φλεγμονή και διάρροια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις το 35% των ανθρώπων μπορούν να μεταβολίσουν κανονικά τη λακτόζη μετά την ηλικία των 7-8 ετών. Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι σοβαρή νόσος, ωστόσο μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητική. Η αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης των συμπτωμάτων. Ορισμένα προϊόντα, όπως το γάλα, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με άλλα, όπως το γιαούρτι και το τυρί. Τα συμπληρώματα διατροφής με λακτάση μπορούν να προσφέρουν κάποια οφέλη στην πρόληψη των συμπτωμάτων.

Αλλεργία

Μία σοβαρότερη κατάσταση είναι η αλλεργική αντίδραση, δηλαδή η σημαντική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος προς μία φαινομενικά αβλαβή ουσία (στην προκειμένη περίπτωση κάποιο τρόφιμο). Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η δυνητικά απειλητική για τη ζωή δύσπνοια και η μείωση της αρτηριακής πίεσης που εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα μετά την κατανάλωση φιστικιών ή θαλασσινών.

Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, ακόμα και στην τρίτη ηλικία. Αν πιστεύετε ότι έχετε αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο, απευθυνθείτε σε ένα γιατρό για την κατάλληλη διερεύνηση, ιδιαίτερα αν έχετε σοβαρά συμπτώματα όπως εξανθήματα, αίσθημα λιποθυμίας, οίδημα στο πρόσωπο και δύσπνοια. Διαβάζετε πάντοτε προσεκτικά τα συστατικά των τροφίμων πριν τα αγοράσετε και έχετε πάντοτε μαζί σας μία ένεση επινεφρίνης σε περίπτωση που καταναλώσετε εν αγνοία σας ένα επικίνδυνο τρόφιμο.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού στο Δυτικό κόσμο. Στο αυτοάνοσο αυτό νόσημα, η κατανάλωση γλουτένης εκκινεί μία σύνθετη φλεγμονώδη αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση. Η κοιλιοκάκη δεν αποτελεί αλλεργία, καθώς η κατανάλωση γλουτένης σε μία περίσταση δεν προκαλεί απειλητική για τη ζωή αντίδραση. Ωστόσο, η παρατεταμένη και συνεχής κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, απώλεια βάρους και υποσιτισμό.

Η αποφυγή της γλουτένης αποτελεί τη μοναδική αντιμετώπιση στην κοιλιοκάκη. Η γλουτένη βρίσκεται σε αρκετά σιτηρά, όπως το σιτάρι, η βρώμη και το κριθάρι. Αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης γλουτένη.

Ευαισθησία

Μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παρουσιάζει συμπτώματα που δεν σχετίζονται με κάποια δυσανεξία, αλλεργία ή την κοιλιοκάκη. Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα αποδίδονται σε μία ευαισθησία.

Αν και σήμερα υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τους μηχανισμούς που οδηγούν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων ευαισθησίας, η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι αποδίδονται σε μία παθολογική ανοσιακή απόκριση. Τα συμπτώματα δεν είναι απειλητικά για τη ζωή, ωστόσο μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά και περιλαμβάνουν αρθραλγίες, κοιλιακό άλγος, αίσθημα κόπωσης, εξανθήματα και θόλωση της σκέψης. Η γλουτένη αποτελεί ένα κοινό προκλητικό παράγοντα ευαισθησίας.

Το καλύτερο εργαλείο για τη διάγνωση μίας ευαισθησίας είναι η προσεκτική παρακολούθηση του ασθενούς. Τυπικά, τα τρόφιμα προς διερεύνηση αφαιρούνται από τη διατροφή για 2-4 εβδομάδες και στη συνέχεια επανεισάγονται σε αυτή σταδιακά με τη σειρά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσουμε αν πραγματικά προκαλούν συμπτώματα ευαισθησίας. Ο γιατρός ή ο διαιτιολόγος σας μπορούν να σας καθοδηγήσουν στην εφαρμογή της παραπάνω δίαιτας.

Η αφαίρεση ορισμένων τροφίμων που προκαλούν ευαισθησία από τη διατροφή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η ευαισθησία σε κάποιο τρόφιμο μπορεί να περιοριστεί με την ηλικία. Ο οργανισμός, το ανοσοποιητικό σύστημα και το εντερικό μικροβίωμα αλλάζουν συνεχώς, επομένως ένα τρόφιμο που δεν μεταβολίζεται εύκολα σήμερα, μπορεί να μην προκαλεί προβλήματα στο μέλλον.

Πηγή:News247.gr

Previous Post

Ένοχα τα καθαριστικά σπιτιού για το παιδικό άσθμα

Next Post

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Next Post
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η Προμήθεια Προκατασκευασμένων Αιθουσών στη Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών
  • Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo
  • Τριετές Μνημόσυνο για τον Μεγάλο Ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου
  • Καλλιόπη Βέττα: Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. επηρεάζει δυστυχώς, εκτός από τους αγρότες, και αμέτοχους συμπολίτες μας
  • Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr