• Latest
πονος κοιλια

Τροφική δυσανεξία και διάρροια: Γιατί είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσουμε αμέσως

22 Απριλίου 2020
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: Σε αδιέξοδο εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων, ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης

20 Νοεμβρίου 2025
Δράσεις Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Νοεμβρίου 2025

Δράσεις Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Νοεμβρίου 2025

20 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Έκλεισε λόγω πλημμύρας ο επαρχιακός δρόμος Βογατσικού – Πλατανιάς. Βίντεο

Βόιο: Έκλεισε λόγω πλημμύρας ο επαρχιακός δρόμος Βογατσικού – Πλατανιάς. Βίντεο

20 Νοεμβρίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

58η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

20 Νοεμβρίου 2025
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης:  Βιολέτα Ίκαρη – Μανόλης Ανδρουλιδάκης «Βόλτα»

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης:  Βιολέτα Ίκαρη – Μανόλης Ανδρουλιδάκης «Βόλτα»

20 Νοεμβρίου 2025
Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ο Γιώργος Λιάνης

Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ο Γιώργος Λιάνης

20 Νοεμβρίου 2025
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

Η Ολυμπιακή Φλόγα στα Γρεβενά. Η Πόλη υποδέχεται το κορυφαίο σύμβολο του Ολυμπισμού!!!

20 Νοεμβρίου 2025
Τα ΚΕΠ του Δήμου Βοΐου εκσυχρονίζονται

Τα ΚΕΠ του Δήμου Βοΐου εκσυχρονίζονται

20 Νοεμβρίου 2025
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Co-Creating the Future: Νέες Ιδέες, Νέοι Άνθρωποι, Νέες Αγορές”

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Co-Creating the Future: Νέες Ιδέες, Νέοι Άνθρωποι, Νέες Αγορές”

20 Νοεμβρίου 2025
καιρος βροχη

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

20 Νοεμβρίου 2025
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 21-23 Νοεμβρίου 2025

20 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (2-7 Σεπτεμβρίου 2024)

Δήμος Γρεβενών: Κλειστός δρόμος από Μικρολίβαδο προς Μοναχίτι προς λόγω φθορών στο οδόστρωμα από τις έντονες βροχοπτώσεις

20 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφική δυσανεξία και διάρροια: Γιατί είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσουμε αμέσως

sierafm by sierafm
22 Απριλίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος κοιλια
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όλο και περισσότεροι είναι σήμερα εκείνοι που αντιλαμβάνονται πως πάσχουν από κάποιας μορφής τροφική δυσανεξία, είτε σε ελαφρύτερη είτε σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Με τον όρο τροφική δυσανεξία περιγράφουμε την κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία της πέψης κάποιας συγκεκριμένης τροφής. Τα συμπτώματα από την κατανάλωση της τροφής αυτής μπορεί να εμφανιστούν μετά από αρκετή ώρα ή ακόμα και μετά από μέρες, σε κάποιες περιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση η τροφική δυσανεξία δεν προκαλεί τον θάνατο του πάσχοντα, αν και τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα. Αυτή είναι άλλωστε και η βασική διαφορά της τροφικής δυσανεξίας από την τροφική αλλεργία, τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζονται ταχύτατα και μπορεί να αποβούν μοιραία για τη ζωή του ασθενούς.

Σε πρόσφατη μεγάλη διεθνή έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Nielsen, το 36% των ερωτηθέντων παγκοσμίως απάντησε πως ο ίδιος ή κάποιος από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον αντιμετωπίζει κάποια τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία σε τουλάχιστον μία τροφή. Φαίνεται, βάσει της ίδιας έρευνας, πως η λακτόζη και τα οστρακοειδή, σε ποσοστό 12% (ίδιο και για τα δύο), έρχονται πρώτα ως προς τη λίστα αυτή των τροφών που προκαλούν συχνότερα αλλεργία ή δυσανεξία. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παρατηρηθεί δυσανεξία και μετά από κατανάλωση επεξεργασμένων ή προπαρασκευασμένων τροφίμων, γεγονός που οφείλεται στη χρήση των συντηρητικών και όχι στο ίδιο το τρόφιμο, στην περίπτωση αυτή. Και σε αυτό το ενδεχόμενο όμως, τα συμπτώματα είναι παρόμοια και πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως.

Όσο για το ποια είναι τα συμπτώματα μιας τροφικής δυσανεξίας, το «πρήξιμο» ή φούσκωμα, ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, η ναυτία, αλλά και πολύ συχνά, η διάρροια, αναφέρονται ως παρελκόμενα της κατάστασης αυτής.

Η δυσλειτουργία του πεπτικού προκαλεί διάρροια

Κατά την εκδήλωση μιας τροφικής δυσανεξίας, αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι μία διαταραχή της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος του οργανισμού. Αυτό επομένως μπορεί να οδηγεί και στη διάρροια, που είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα δυσλειτουργίας του πεπτικού. Η διάρροια προκαλείται στις περιπτώσεις εκείνες που οι τροφές και τα υγρά περνούν από το στομάχι στο λεπτό έντερο ακανόνιστα, δηλαδή όχι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει κατά τη φυσιολογική λειτουργία της πέψης. Κατά συνέπεια, η διαδικασία διάσπασης των τροφών και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και των υγρών δεν ολοκληρώνεται με τον σωστό τρόπο και τα βασικά άλατα και τα υγρά περνούν υπερβολικά γρήγορα στο παχύ έντερο. Το βασικότερο αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής είναι ότι ο οργανισμός απορροφά λιγότερα υγρά από εκείνα που θα απορροφούσε υπό κανονικές συνθήκες, οι κενώσεις είναι χαλαρές ή υδαρείς, ενώ προκαλείται η διαδικασία της αφυδάτωσης – που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά σοβαρή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αναγκαία η άμεση επέμβαση

Καθώς τα συμπτώματα μιας τροφικής δυσανεξίας, συνήθως, δεν είναι οξείας μορφής, μπορεί κάποιος να παρασυρθεί και να θεωρήσει ότι δεν είναι απαραίτητο να αναλάβει κάποια δράση για την καταπολέμησή τους και ότι είναι προτιμότερο «να περιμένει να περάσει μόνο του». Στην περίπτωση της διάρροιας όμως κάτι τέτοιο δεν συνίσταται, καθώς πρόκειται για μία κατάσταση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Εκτός από την κακή διάθεση, το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας που φέρνει στον πάσχοντα η διάρροια, αυτό που κυρίως κάνει είναι να οδηγεί τον οργανισμό σε απορρόφηση όλο και λιγότερων αλάτων και υγρών, με τελικό αποτέλεσμα ακόμα και την αφυδάτωσή του. Στην περίπτωση που δεν είμαστε σωστά ενημερωμένοι για το τι ακριβώς σημαίνει για τον οργανισμό μας αυτό το σύμπτωμα, τείνουμε να το αγνοούμε ως προς την απειλή που αποτελεί για την καλή λειτουργία του. Αντίθετα όμως, είναι αναγκαίο σε μια περίπτωση διάρροιας να βοηθήσουμε εγκαίρως τον οργανισμό να προσλάβει τα απαραίτητα άλατα και τα υγρά στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας, για την αντιμετώπιση των συμπτωματων της οξείας διάρροιας στους ενήλικες συστήνει το δραστικό συστατικό: λοπεραμίδη. Η λοπεραμίδη έχει τη δυνατότητα δράσης κατευθείαν για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, με την ανακούφιση των εντέρων και την επαναφορά τους στην κανονική τους κινητικότητα. Ως συνέπεια, αφού αποκατασταθεί η κινητικότητα αυτή, ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα και πάλι να απορροφά πλήρως τα υγρά και τα άλατα που είναι απαραίτητα για να μην φτάσουμε στην αφυδάτωση. Οι ειδικοί μάλιστα συμφωνούν ότι όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί μια διαρροϊκή κένωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα του οργανισμού να απορροφήσει τα στοιχεία που χρειάζεται προκειμένου να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.

Η διάρροια, ως σύμπτωμα της τροφικής δυσανεξίας που τυχόν μας ταλαιπωρεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, ώστε να μην οδηγήσει τον οργανισμό αλάτων και υγρών και να μην καταλήξει σε αφυδάτωση. Αρκεί να μην αμελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο προϊόν που περιέχει λοπεραμίδη το οποίο μπορούμε να βρούμε εύκολα στο φαρμακείο της γειτονιάς μας.

Πηγή:cnn.gr

Previous Post

Στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Next Post

Αρση μέτρων από 4 Μαΐου: Ετσι θα βγούμε από την καραντίνα, όλο το προσχέδιο -Πότε ανοίγουν καταστήματα, τι θα γίνει με τα σχολεία

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αρση μέτρων από 4 Μαΐου: Ετσι θα βγούμε από την καραντίνα, όλο το προσχέδιο -Πότε ανοίγουν καταστήματα, τι θα γίνει με τα σχολεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: Σε αδιέξοδο εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων, ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης
  • Δράσεις Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Νοεμβρίου 2025
  • Βόιο: Έκλεισε λόγω πλημμύρας ο επαρχιακός δρόμος Βογατσικού – Πλατανιάς. Βίντεο
  • 58η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης:  Βιολέτα Ίκαρη – Μανόλης Ανδρουλιδάκης «Βόλτα»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr