• Latest
ακροπολη

Τimes: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστρέψουν

12 Ιανουαρίου 2022
“Λαμπάδιασε” αυτοκίνητο στο δρόμο Βέροιας-Κοζάνης, πριν την Παναγία Σουμελά-Σπίθες και φωτιά και στα δέντρα – Βίντεο και φωτογραφίες

“Λαμπάδιασε” αυτοκίνητο στο δρόμο Βέροιας-Κοζάνης, πριν την Παναγία Σουμελά-Σπίθες και φωτιά και στα δέντρα – Βίντεο και φωτογραφίες

19 Ιουλίου 2026
πυροσβεστικη

ΙΧ συγκρούστηκε με όχημα της Πυροσβεστικής – Tραυματίστηκε 20χρονος

19 Ιουλίου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Πώς έγινε το τροχαίο με το ασθενοφόρο: Διασώστης έδινε μάχη για τη ζωή του 53χρονου

19 Ιουλίου 2026
Έρχονται νέα μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια – Υποχρεωτική ασφάλιση και πλήρης απαγόρευση σε ανηλίκους

Ηλεκτρικά πατίνια: Απαγόρευση κάτω των 17 ετών, πρόστιμα έως 1.000 ευρώ και υποχρεωτική ασφάλιση

19 Ιουλίου 2026

Άργος Ορεστικό: Μεθυσμένος οδηγός «μπούκαρε» με το ΙΧ του σε στρατόπεδο – Παραλίγο να παρασύρει τα στελέχη της μονάδας

19 Ιουλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Εκτροπή μοτοσικλέτας με δύο νεαρούς τραυματίες

Άργος Ορεστικό: Εκτροπή μοτοσικλέτας με δύο νεαρούς τραυματίες

19 Ιουλίου 2026
Σιάτιστα: Ολοκλήρωση Εργασιών Ανάπλασης Πλατείας Εμπορίου. Βίντεο

Νέα απάτη στη Σιάτιστα: Πήραν από ηλικιωμένη κοσμήματα 8.000 ευρώ

19 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Πτολεμαΐδα: Δύο συλλήψεις για κλοπή

19 Ιουλίου 2026
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η φετινή Εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η φετινή Εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου

19 Ιουλίου 2026
Γαλλία – Αγγλία 4-6: Τρίτη η Αγγλία στο υπερθέαμα του Μαϊάμι, με χατ τρικ του Σάκα και σόου Μπέλιγχαμ, κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών Εμπαπέ

Γαλλία – Αγγλία 4-6: Τρίτη η Αγγλία στο υπερθέαμα του Μαϊάμι, με χατ τρικ του Σάκα και σόου Μπέλιγχαμ, κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών Εμπαπέ

19 Ιουλίου 2026
πιεση

5 φυτικές πρωτεΐνες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

19 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έναρξη λειτουργιάς των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

Voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς: Άνοιξε η πλατφόρμα – Πότε κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι ανά ΑΦΜ

19 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 20 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τimes: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστρέψουν

sierafm by sierafm
12 Ιανουαρίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ακροπολη
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ιστορική στροφή από τους Times του Λονδίνου, οι οποίοι για πρώτη φορά τάσσονται υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Eνα άρθρο που δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις. «Ας επικυρώσει το Κοινοβούλιο την επιστροφή τους» σημειώνει εν μέσω αποκαλύψεων.

Στο άρθρο με τίτλο «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (ελγίνεια μάρμαρα): Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά» η βρετανική εφημερίδα, αν και αναφέρει τα Γλυπτά ως ελγίνεια μάρμαρα, τονίζει ότι επί 50 χρόνια στήριζε την κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο στη θέση εναντίον της επιστροφής τους στην Ελλάδα, ωστόσο σήμερα ανακοινώνει ότι αλλάζει γνώμη.

Σημειώνει ότι για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριζαν ότι τα Γλυπτά θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Οι Times υποστήριζαν το Μουσείο και την βρετανική κυβέρνηση στην αντίστασή τους για την επιστροφή των Γλυπτών. Οι καιροί και οι συνθήκες άλλαξαν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστραφούν».

Με ένα κείμενο που θα μείνει στην ιστορία της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, η εφημερίδα Τimes, η ναυαρχίδα του βρετανικού Τύπου εγκαταλείπει την επίσημη βρετανική πλευρά και ζητά με κεντρικό άρθρο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το κείμενο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχθεί το Λονδίνο για το ζήτημα, μετά φυσικά την ιστορική απόφαση της UNESCO τον περασμένο Σεπτέμβριο.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2022-01/tyimes-marmara-parthenwna.jpg.webp?itok=-9Ffc3qd

H τελευταία εξέλιξη που άλλαξε άρδην τη στάση της εφημερίδας είναι η κατάθεση του θραύσματος Fagan από το Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης -σε αντάλλαγμα η Ιταλία θα πάρει για οκτώ χρόνια ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς και έναν αμφορέα. «Η συμφωνία είναι παρόμοια με αυτή που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν από χρόνια. Σε αντάλλαγμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο κυλιόμενες εκθέσεις με περίφημες κλασικές αρχαιότητες» σημειώνουν οι Τimes στο κεντρικό τους άρθρο.

Στο κείμενο η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτή η πρόταση είχε φτάσει κοντά σε συμφωνία αλλά δεν προχώρησε εξαιτίας της διαφωνίας που υπάρχει σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας των Γλυπτών. «Η Βρετανία επιμένει ότι έχουν νομίμως αποκτηθεί και δεν αποτελούν προϊόν αρπαγής, άρα πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε δικαίωμα να διαθέσει αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα.» Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτός ο «γραφειοκρατικός παραλογισμός μπορεί γρήγορα να επιλυθεί. Αφήστε τα Γλυπτά να πουληθούν πίσω σε τιμή κόστους. Μια κοινοβουλευτική πράξη επέτρεψε την πώληση από τον Λόρδο Ελγιν στο Μουσείο. Επομένως, ας επικυρώσει το Κοινοβούλιο για την επιστροφή τους».

Η εφημερίδα αναφέρει τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε διαχρονικά η Βρετανία για τη διατήρηση των Γλυπτών, όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση της Αθήνας που είχε προκαλέσει φθορές στον Παρθενώνα, την ίδια ώρα που τα Γλυπτά βρίσκονταν προστατευμένα σε ασφαλές περιβάλλον (αναφέρεται στο Βρετανικό Μουσείο, την αίθουσα που τα τελευταία χρόνια γεμίζει με νερά κατά τις ισχυρές βροχοπτώσεις…). «Αυτό το επιχείρημα δεν στέκει πλέον. Τα Γλυπτά έχουν υποστεί ζημιές από το ακατάλληλο καθάρισμά τους και η Ελλάδα έχει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, προσβάσιμο και ασφαλές, όπου πρέπει να επιστρέψουν τα Γλυπτά και να ενωθούν για να ολοκληρώσουν τη ζωφόρο.»

Ως ένα από τα πλέον ισχυρά επιχειρήματα, σύμφωνα με το άρθρο, είχε τεθεί από τον πρώην διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, τον Νιλ Μακ Γκρέγκορ, σχετικά με το μέλλον των μουσείων, με αφορμή πρόσφατες αποφάσεις επιστροφής αρχαιοτήτων που είχαν παράνομα βγει από την χώρα τους. «Μπορούν τα μουσεία να παραμείνουν κέντρα του παγκόσμιου πολιτισμού και της κληρονομιάς αν τους επιτρέπεται να εκθέτουν μόνο ότι προέρχεται από τα σημερινά οριζόμενα πολιτικά σύνορα;»

Άλλες χώρες, κυρίως η Γαλλία, δέχονται ήδη αντίστοιχες πιέσεις, σημειώνει η εφημερίδα. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι sui generis. Στέκονται εμπόδιο σε αυτό που θα μπορούσε να είναι μια θερμή σχέση με την Ελλάδα: Ο Λόρδος Βύρων αντιμετωπίζεται ως ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Ελληνισμός έφτασε στο ζενίθ του στη Βικτωριανή Βρετανία. Το να διαχωρίζουμε τμήματα ενός καλλιτεχνικού συνόλου είναι σαν να αποσπούμε τον Αμλετ από το First Folio – το λεγόμενο Πρώτο Βιβλίο με τα 36 αυθεντικά έργα του Σαίξπηρ- και να λέμε ότι μπορούν να υπάρξουν αυτόνομα. Η επιστροφή των Γλυπτών θα είναι μια μεγαλόψυχη χειρονομία όταν η Βρετανία χρειαστεί να αναθερμάνει τις Βρετανικές της φιλίες».

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Previous Post

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: Δεκάδες χιλιάδες Ευρώ πρόστιμα μετά την έξαρση παραβάσεων για το τσιγάρο

Next Post

Επιτάσσονται 9 ιδιώτες γιατροί στο Μαμάτσειο και 11 στο Μποδοσάκειο

Next Post
ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗ

Επιτάσσονται 9 ιδιώτες γιατροί στο Μαμάτσειο και 11 στο Μποδοσάκειο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • “Λαμπάδιασε” αυτοκίνητο στο δρόμο Βέροιας-Κοζάνης, πριν την Παναγία Σουμελά-Σπίθες και φωτιά και στα δέντρα – Βίντεο και φωτογραφίες
  • ΙΧ συγκρούστηκε με όχημα της Πυροσβεστικής – Tραυματίστηκε 20χρονος
  • Πώς έγινε το τροχαίο με το ασθενοφόρο: Διασώστης έδινε μάχη για τη ζωή του 53χρονου
  • Ηλεκτρικά πατίνια: Απαγόρευση κάτω των 17 ετών, πρόστιμα έως 1.000 ευρώ και υποχρεωτική ασφάλιση
  • Άργος Ορεστικό: Μεθυσμένος οδηγός «μπούκαρε» με το ΙΧ του σε στρατόπεδο – Παραλίγο να παρασύρει τα στελέχη της μονάδας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr