• Latest
ΣΕΙΣΜΟΣ

Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Κω: Δύο νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες -Πολλές ζημιές

21 Ιουλίου 2017
Κάηκε μονοκατοικία στα Κρανίδια

Καλονέρι: Φωτιά σε χωράφια. Υπό έλεγχο

3 Αυγούστου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

Ιδρύθηκε «Σωματείο Συνταξιούχων Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης»

3 Αυγούστου 2026
Βόιο: Σε λειτουργία η πρώτη έξυπνη διάβαση

Βόιο: Σε λειτουργία η πρώτη έξυπνη διάβαση

3 Αυγούστου 2026
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

«Γυμναζόμαστε Παίζοντας»: Τροποποίηση προγράμματος

3 Αυγούστου 2026
ΚΡΑΣΙ

Διασύνδεση οίνου, γαστρονομίας και τοπικής ανάπτυξης: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση της τοπικής ομάδας ενδιαφερομένων (LSG) του έργου EnoGastroDEST

3 Αυγούστου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανακαίνιση του κτιρίου της Στέγης Ανηλίκων Κοζάνης

Ευχαριστήριο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Κοζάνης

3 Αυγούστου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανακαίνιση του κτιρίου της Στέγης Ανηλίκων Κοζάνης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανακαίνιση του κτιρίου της Στέγης Ανηλίκων Κοζάνης

3 Αυγούστου 2026
«EduMink» : Από τον επιστήμονα στον εκτροφέα και τον εργαζόμενο – Η αλυσίδα της γνώσης που εκσυγχρονίζει τον κλάδο

«EduMink» : Από τον επιστήμονα στον εκτροφέα και τον εργαζόμενο – Η αλυσίδα της γνώσης που εκσυγχρονίζει τον κλάδο

3 Αυγούστου 2026
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026

3 Αυγούστου 2026
Παρουσίαση Βιβλίου: «Στα χνάρια του Μεγαλέξανδρου» του Πάρη Γαβριηλίδη στη Σιάτιστα

Παρουσίαση Βιβλίου: «Στα χνάρια του Μεγαλέξανδρου» του Πάρη Γαβριηλίδη στη Σιάτιστα

3 Αυγούστου 2026
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Ευχαριστήριο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, καθώς και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κοζάνης

3 Αυγούστου 2026
Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στο Φυτώκι

3 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Κω: Δύο νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες -Πολλές ζημιές

sierafm by sierafm
21 Ιουλίου 2017
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΕΙΣΜΟΣ
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα την Κω.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και τις τουρκικές ακτές. Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης. Όπως αναφέρει μάλιστα το ΑΠΕ, οι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση στέγης σε μπαρ.

Από τον μεγάλο σεισμό υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές, ενώ Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, την ίδια στιγμή που τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου, τα δύο θύματα ήταν νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για έναν 39χρονο Τούρκο και έναν 27χρονο Σουηδό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηράκλειου διακομίζονται με στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ από την Κω τέσσερις σοβαρά τραυματίες (δυο Έλληνες και δύο Σουηδοί). Ο ένας μάλιστα έχει ακρωτηριαστεί στα κάτω άκρα.

Παράλληλα, άλλοι τρεις σοβαρά τραυματίες (μια Νορβηγίδα, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος υπήκοος) διακομίζονται σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, έλαβε χώρα στη 1:31 με το επίκεντρο να είναι υποθαλάσσιο και να εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα από το τουρκικό λιμάνι της Αλικαρνασσού και σε μικρή απόσταση από την Κω. Ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, που εντάσσεται στη φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο πάντως η ισχυρή δόνηση ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η δεύτερη δόνηση ακολούθησε επτά λεπτά αργότερα και το επίκεντρο εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λέσβου και σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές των Λειψών.

Έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα άλλες 5 τουλάχιστον μικρότερες σεισμικές δονήσεις στην ίδια περιοχή από 3,1 έως 4,6 Ρίχτερ.

Υλικές ζημιές και πανικός στην Κω -Καταστροφές στο λιμάνι

Σύμφωνα με το vimatisko.gr σημειώθηκαν αρκετές υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια (έσπασαν τζάμια κ.α.), ενώ η θάλασσα βγήκε στη στεριά στο λιμάνι. Ειδικότερα, το λιμάνι του νησιού υπέστη σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros το οποίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο, αλλά και το Blue Star 2 το οποίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο.

Το αεροδρόμιο της Κω θα λειτουργήσει κανονικά, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που έπληξε το νησί, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός που μαζί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, αυτή τη στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι καθώς μέχρι να ελεγχθεί, καθίσταται προσωρινά ανενεργό.

Πρόσθεσε επίσης, ότι κάποιοι επιβάτες, φορτηγά και δίκυκλα, που επιβιβάστηκαν στη Νίσυρο και στην Κάλυμνο από τη μη προσέγγιση πλοίου στο νησί θα μεταφερθούν με πλοίο ανοιχτού τύπου στην Κώ στο Μαστηχάρι και στην Καρδάμαινα.

Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα έχει ως, αποτέλεσμα να πανικοβληθούν όλοι οι κάτοικοι και αρκετοί να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, φοβούμενοι έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο σεισμό και με αφορμή αρκετούς μετασεισμούς.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κω

Στο μεταξύ έφθασαν στο νησί με C-130 ο υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Στο νησί μεταβαίνει εσπευσμένα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως δίπλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Στην Κω θα μεταβεί Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για να μεταφέρει τραυματίες στη Ρόδο.

Ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και ναούς -Δείτε εικόνες

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλα τα Δωδεκάνησα, αλλά και στη Σάμο. Αμέσως μετά την εκδήλωσή του επικράτησε πανικός με τους κατοίκους και τους επισκέπτες στο νησί να βγαίνουν στους δρόμους. Πολλοί τουρίστες μάλιστα διανυκτέρευσαν έξω από τα ξενοδοχεία.

Από την ισχυρή δόνηση, η θάλασσα βγήκε στο λιμάνι στο οποίο προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταπλεύσει το πλοίο Blue Star Paros και να συνεχίσει το δρομολόγιό του για τα υπόλοιπα νησιά.

Μάλιστα προκλήθηκαν ζημιές και σε πολλά κτίρια, με την στέγη ενός μπαρ να καταρρέει και να χάνουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Καταστροφές προκλήθηκαν και σε σπίτια και καταστήματα, αλλά και σε εκκλησίες. Ειδικότερα, κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στον ναό Αγίας Παρασκευής, σε τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας. Η καμάρα προς τα μπαράκια υπέστη και αυτή ζημιές όπως και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Πηγή: iefimerida.gr
Tags: ΣΕΙΣΜΟΣ
Previous Post

ΚΚΕ: Προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους και γενικότερα εξαιτίας της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου ΠΕ Φλώρινας

Next Post

Τέλος χρόνου για τα Ε1 – Πρόστιμο για όσους δεν υποβάλουν δήλωση

Next Post
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τέλος χρόνου για τα Ε1 - Πρόστιμο για όσους δεν υποβάλουν δήλωση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καλονέρι: Φωτιά σε χωράφια. Υπό έλεγχο
  • Ιδρύθηκε «Σωματείο Συνταξιούχων Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης»
  • Βόιο: Σε λειτουργία η πρώτη έξυπνη διάβαση
  • «Γυμναζόμαστε Παίζοντας»: Τροποποίηση προγράμματος
  • Διασύνδεση οίνου, γαστρονομίας και τοπικής ανάπτυξης: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση της τοπικής ομάδας ενδιαφερομένων (LSG) του έργου EnoGastroDEST

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr