• Latest
παχυσαρκια διαιτα

Φούσκωμα: Επτά τρόποι να απαλλαγείτε οριστικά

9 Νοεμβρίου 2020
Περιφερειακό Συμβούλιο: Βύζας και Μπαρδάκας ήρθαν…κεφάλι με κεφάλι. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Βίντεο

Περιφερειακό Συμβούλιο: Βύζας και Μπαρδάκας ήρθαν…κεφάλι με κεφάλι. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Βίντεο

18 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

Στάση αναμονής σήμερα από τους αγρότες του μπλόκου της Μπάρας Σιάτιστας

17 Δεκεμβρίου 2025
Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ  στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας

Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Παρέμβαση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για τη δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην ΠΕ Κοζάνης

17 Δεκεμβρίου 2025
Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

17 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης ζουν σε μια μόνιμη ανασφάλεια κι έλλειψη προοπτικών»

17 Δεκεμβρίου 2025
κωστας ντιος

Κώστας Ντιός: «Ο ζωγράφος είναι ένας μεσολαβητής. Μεταφέρει σφραγισμένες επιστολές αγνώστου περιεχομένου σε άγνωστους παραλήπτες που, ενδεχομένως, θα δεχτούν να τις παραλάβουν»

17 Δεκεμβρίου 2025
Νικόλαος Λυσσαρίδης

Απολογισμός Εκθέσεων 2024–2025 και Στρατηγική Εξωστρέφειας 2026 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

17 Δεκεμβρίου 2025
Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης

Αγροτικές κινητοποιήσεις και ανάδειξη του έργου των γεωπόνων ως βασικών συμπαραστατών του αγροτικού κόσμου

17 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών για την απώλεια του Στέλιου Ψευτογκά

17 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Ίδρυμα Δημητρίου  και Θεολογίας Τσιστοπούλου – Χρηματική ενίσχυση σε αριστούχους αποφοίτους Λυκείων

Ο Δήμος Βοΐου τιμά την επιθυμία του Ευεργέτη Γεωργίου Καραγιάννη, δίνοντας και φέτος υποτροφίες σε φοιτητές

17 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φούσκωμα: Επτά τρόποι να απαλλαγείτε οριστικά

sierafm by sierafm
9 Νοεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παχυσαρκια διαιτα
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι συνήθεις ύποπτοι για το δυσάρεστο φούσκωμα του εντέρου είναι τα τρόφιμα που επιλέγουμε, ακόμη και οι τσίχλες που μασάμε! Ας δούμε πώς θα το αποφύγουμε

Το δυσάρεστο αίσθημα του μετεωρισμού της κοιλιάς, το φούσκωμα όπως .όλοι το αποκαλούμε, πέραν της δυσφορίας που προκαλεί, μεγαλώνει και την περίμετρο της μέσης κάνοντας την κοιλιά μας να μοιάζει τουλάχιστον διπλάσια από όσο πραγματικά είναι.

Αποτελεί δε το πιο συχνό σύμπτωμα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, της πιο συχνής πεπτικής διαταραχής στον δυτικό κόσμο.

Οι συνήθεις ύποπτοι για την πρόκλησή του είναι οι τροφές που καταναλώνουμε, αν και λιγότερο συχνά, μπορεί να υποκρύπτεται κάποιο παθολογικό πρόβλημα.

Ειδικότερα για το φούσκωμα, τον μετεωρισμό και τις πεπτικές ενοχλήσεις ενοχοποιείται μια ομάδα μη απορροφήσιμων υδατανθράκων (ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), που βρίσκονται σε πλήθος τροφών όπως τα όσπρια, το γάλα, ακόμη και τα γλυκά φρούτα.

Το φούσκωμα ταλαιπωρεί το 16-32% των ενηλίκων, επομένως είναι αρκετά συχνό. Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές για να το μειώσετε ή να το εξαλείψετε.

Μην τρώτε μεγάλες μερίδες. Είναι προτιμότερο να τρώτε δυο μικρότερα γεύματα. Διαφορετικά οι μεγάλες ποσότητες φαγητού θα σας προκαλέσουν δυσφορία. Επίσης μασάτε καλά το φαγητό σας. Με αυτό τον τρόπο καταπίνετε λιγότερο αέρα (επομένως λιγότερο φούσκωμα) και τρώτε πιο αργά.

Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε τροφικές δυσανεξίες. Το φούσκωμα και ο μετεωρισμός αποτελούν συμπτώματα τροφικών δυσανεξιών όπως π.χ. η δυσανεξία στη λακτόζη του γάλακτος (τον κύριο υδατάνθρακα του γάλακτος), αλλά και στην φρουκτόζη των πολύ ώριμων φρούτων ή την γλουτένη των δημητριακών.

Μην καταπίνετε αέρα! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να μην μιλάτε όταν τρώτε, και να μην τρώτε βιαστικά, αλλά και να αποφεύγετε το μάσημα τσίχλας, τα καλαμάκια, αλλά και τα αεριούχα αναψυκτικά.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που ξέρετε ότι σας ενοχλούν. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι τα όσπρια, αλλά και κάποια δημητριακά ολικής άλεσης. Παρατηρήστε πού έχετε ευαισθησία και αποφύγετε ό,τι σας προκαλεί μετεωρισμό. Επίσης τα λιπαρά τρόφιμα επιτείνουν το πρόβλημα επειδή προκαλούν δυσπεψία.

Τρώτε τροφές με χαμηλό FODMAP. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω συνήθεις ύποπτοι για το φούσκωμα είναι μία ομάδα μη απορροφήσιμων υδατανθράκων (ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), που βρίσκονται σε πλήθος τροφών. Τα αγγλικά αρχικά αυτών των υδατανθράκων σχηματίζουν το ακρωνύμιο FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) και η αποφυγή τους αποτελεί τη βάση της λεγόμενης δίαιτας FODMAP που σκοπό έχει την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου. Επομένως συνιστάται η αποφυγή τροφών με υψηλό FODMAP  και σε αυτά ανήκουν τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι αγκινάρες, τα φασόλια, τα μήλα, τα αχλάδια, το πεπόνι.

Στους ύποπτους υδατάνθρακες ανήκουν επίσης οι πολυόλες οι οποίες υπάρχουν στα πυρηνόκαρπα φρούτα (π.χ. κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια). Περιέχονται επίσης σε κάποια υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ. σορβιτόλη, ξυλιτόλη, μαννιτόλη, ισομαλτόζη, λακτιτόλη), που χρησιμοποιούνται σε τσίχλες, επιδόρπια, δημητριακά πρωινού, μαρμελάδες, ζελέ, αλλά και σε κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά για λόγους συντήρησης.

Αντιμετωπίστε την δυσκοιλιότητα. Εντάξτε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας καθώς και το άφθονο νερό. Επίσης περπατάτε περισσότερο. Να θυμάστε ότι αντιμετωπίζοντας την δυσκοιλιότητα καταπολεμάτε και το φούσκωμα.

Δοκιμάστε αφέψημα μέντας. Η μέντα και κυρίως το έλαιό της θεωρείται καταπραυντικό του πεπτικού συστήματος με αποτελεσματική δράση για το φούσκωμα και τη δυσπεψία, αλλά μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τα συμπτώματα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Το Νο1 γιατροσόφι για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Next Post

Θετικός σε κορωνοϊό και διοικητής νοσοκομείου της Δυτικής Μακεδονίας

Next Post
κορονοιος, εξεταση

Θετικός σε κορωνοϊό και διοικητής νοσοκομείου της Δυτικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφερειακό Συμβούλιο: Βύζας και Μπαρδάκας ήρθαν…κεφάλι με κεφάλι. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Βίντεο
  • Στάση αναμονής σήμερα από τους αγρότες του μπλόκου της Μπάρας Σιάτιστας
  • Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας
  • Παρέμβαση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για τη δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην ΠΕ Κοζάνης
  • Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr