Από τις 4 Μαΐου εκτιμάται πως θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα με τον ακριβή οδικό χάρτη εξόδου από το καθεστώς των περιορισμών να σχεδιάζεται σε σειρά τηλεδιασκέψεων που θα έχει ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έθεσε το περίγραμμα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας λέγοντας ότι ακολουθούμε το παράδειγμα των άλλων χωρών, με λέξεις κλειδιά την απόσταση και την προστασία.
Σύμφωνα με το Open το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια.
Λίγο νωρίτερα, υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, μετά τις 11 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, ενώ ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «η κρίσιμη στιγμή της επανεκκίνησης απαιτεί του Δημοσίου, τα οποία ως σήμερα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε σε παραγωγικούς τομείς, όπως είναι ο τομέας των μεγάλων project υποδομών. «Στο υπουργείο Υποδομών είμαστε έτοιμοι και έχουμε ήδη σχεδιάσει έργα που πλησιάζουν τα 13 δισ. ευρώ, έργα τα οποία θα δώσουν μεγάλη ώθηση και στην απασχόληση και στο ΑΕΠ της χώρας», είπε.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, από τις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.
Η σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς συνεπάγεται και αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, είτε αυτό αφορά σε προσθαφαιρέσεις κωδικών είτε στη σταδιακή κατάργηση του συστήματος.