Μία επαναστατική τεχνική έχει εξελίξει ο Έλληνας γιατρός, Αναστάσιος Γιαμουριάδης που κατάφερε να αφαιρέσει όγκους από τον εγκέφαλο ασθενών μέσω των φρυδιών των ασθενών.
Ο νευροχειρούργος, Αναστάσιος Γιαμουριάδης που εργάζεται στο Αμπερντήν της Σκωτίας έχει προσαρμόσει μία ήδη υπάρχουσα τεχνική και μπορεί να αφαιρεί μεγάλους όγκους από τον εγκέφαλο ασθενών. Η χειρουργική επέμβαση προκαλεί μόνο ένα μικρό σημάδι και μαυρισμένο μάτι στους ασθενείς.
Το χειρουργείο μπορεί να διαρκέσει για περισσότερες από τρεις ώρες και αρκετοί ασθενείς μπορούν να λάβουν εξιτήριο μόλις 24 ώρες μετά και να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσα σε λίγες μέρες.
«Με αυτή την τεχνική οι ασθενείς ξυπνούν κατευθείαν, μερικές φορές επιστρέφουν την επόμενη της επέμβασης στο σπίτι τους, όπου γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς έχουν ταχύτερη και καλύτερη ανάρρωση», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο Sky News ο Αναστάσιος Γιαμουριάδης, που αποφοίτησε το 2005 από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η αντιμετώπιση των όγκων στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου απαιτεί κανονικά από τους χειρουργούς να αφαιρέσουν ένα μεγάλο τμήμα του κρανίου, δηλαδή να κάνουν κρανιοτομή. Αυτό εκθέτει υγιή τμήματα του εγκεφάλου και γι’ αυτό απαιτεί μεγάλο χρόνο αποθεραπείας.
Ο νευροχειρουργός εξηγεί στο Sky News ότι αυτού του είδους το χειρουργείο δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά εκείνος κατάφερε να το τροποποιήσει προκειμένου να έχει περισσότερο χώρο μέσω των φρυδιών και αυτό του επιτρέπει ανα αφαιρεί πολύ μεγάλους όγκους από τον εγκέφαλο.
Η τεχνική αυτή είναι «αλλάζει τα δεδομένα του παιχνιδιού και είναι πολύ λιγότερο επεμβατική», είπε ο νευροχειρουργός. Και συνέχισε: «Παραδοσιακά οι άνθρωποι θα έμεναν με ουλές σε όλο τους το μέτωπο. Το αποφεύγουμε αυτό με αυτή τη μέθοδο».
«Πριν χρειαζόταν να κάνουμε μια κρανιοτομή για να έχουμε πλήρη πρόσβαση. Αυτό απαιτεί πολύ χρόνο. Μόνο για να φτάσουμε στον όγκο χρειάζονται τρεις ώρες. Συνολικά αυτή η προσέγγιση χρειάζεται οκτώ με δέκα ώρες», ανέφερε ο Αναστάσιος Γιαμουριάδης.
Η 75χρονη Ντορίν Άνταμς υποβλήθηκε στο εξωτερικό σε κρανιοτομή για την αφαίρεση όγκου. Πέρσι υποβλήθηκε στην μέθοδο αφαίρεσης μέσω του φρυδιού. «Η ανάρρωση μετά την κρανιοτομή ήταν δύσκολη. Προσβλήθηκα από σηψαιμία και ήμουν άρρωστη για αρκετές εβδομάδες και η ανάρρωση πήρε πολύ χρόνο. Δυστυχώς η εν λόγω χειρουργική επέμβαση δεν έλυσε το πρόβλημα», είπε η 75χρονη.
«Για μένα, η διαφορά των δύο χειρουργικών επεμβάσεων είναι η μέρα με τη νύχτα. Η ανάρρωσή μου… ήταν πολύ, πολύ πιο γρήγορη. Βγήκα από το νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα και επέστρεψα στην κανονική μου ζωή σχεδόν αμέσως», ανέφερε η Ντορίν Άνταμς.
Ο Αναστάσιος Γιαμουριάδης και η ομάδα του έχουν πραγματοποιήσει τη νέα χειρουργική επέμβαση σε 48 ασθενείς μέχρι στιγμής. «Δεν γνωρίζουμε πουθενά αλλού στον κόσμο να έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν όγκους τόσο μεγάλους όσο εμείς», σημείωσε ο νευροχειρουργός.
Επιπλέον δήλωσε ότι ευελπιστεί πώς μια μέρα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την εικονική πραγματικότητα για να διδάξει σε άλλους χειρουργούς πώς να εκτελούν τη νέα βελτιωμένη χειρουργική επέμβαση.
Πηγή: enikos.gr