Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ποιοι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Διαβάστε ποιο είναι το στοιχείο που μαρτυρά την ευάλωτη ομάδα
Η συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες μπορεί να λειτουργήσει ως δείκτης πρόγνωσης για ενδεχόμενο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχυρίζεται πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association.
Τη σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να υποδείξει ασθενείς υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια προτού εμφανιστούν τα σχετικά συμπτώματα, πραγματοποίησε διεπιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση ερευνητών του Πανεπιστημίου Edith Cowan.
Η ανάλυση στοιχείων από 52 παλαιότερες μελέτες ότι ασθενείς με ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής διατρέχουν διπλάσιο ή και τετραπλάσιο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ σε ακόμη πιο δεινή θέση βρίσκονται οι ασθενείς που συννοσούν με χρόνια νεφρική νόσο.
Η εναπόθεση ασβεστίου καθώς και άλλων ουσιών όπως η χοληστερόλη, προκαλούν τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, η οποία μειώνει τη ροή του αίματος στα αγγεία, οδηγώντας προοδευτικά σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράγοντες όπως κακές διατροφικές συνήθειες, κάπνισμα, καθιστική ζωή αλλά και τα γονίδια μπορούν να σχετίζονται με την εμφάνιση και εξέλιξη της ασβεστοποίηση της αορτικής αρτηρίας.
Για έναν τρόπο αποκάλυψης του σιωπηλού δολοφόνου μίλησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Josh Lewis, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Edith Cowan, εξηγώντας πως η καρδιακή νόσος εμφανίζεται συχνά απροειδοποίητα, με αρκετούς ασθενείς να έχουν αγνοήσει πρώιμες ενδείξεις όπως η ασβεστοποίηση της αορτικής (σε πρώτο στάδιο συνήθως) ή στεφανιαίας αρτηρίας.
Όπως εξήγησε ο Δρ Lewis, η ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής εντοπίζεται συχνά τυχαία, χάρη σε άλλες εξετάσεις όπως για μετρήσεις οστικής πυκνότητας ή ακτινογραφίες. Η έγκαιρη διάγνωσή της επιτρέπει την έγκαιρη έναρξη προληπτικών θεραπειών καθώς και θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Την πρόσφατη μελέτη που βασίστηκε σε τρέχουσα έρευνα του Δρ Lewis σχετικά με τη χρήση σάρωσης για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας συνδυαστικά με τεχνητή νοημοσύνη για την διαπίστωση της ασβεστοποίησης της κοιλιακής αορτής, χαιρέτισε η Διευθύντρια του Εθνικού Ιδρύματος Καρδιάς, Amanda Buttery.
Πηγή: ygeiamou