Πρόσθετη ενίσχυση για τους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν στις Πρέσπες αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πρεσπών.
Πρόσφατα, η 3η ΥΠΕ Μακεδονίας προκήρυξε μεταξύ άλλων θέση ιατρού επιμελητή Β’, για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λευκώνα Πρεσπών στις ειδικότητες Γενικού Ιατρού ή Παθολόγου με προθεσμία υποβολής αίτησης 30.1.2019.
Με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πρεσπών αποφάσισε την αξιοποίηση του άρθρου 32 του νόμου 4483/2017 με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους να παρέχουν σίτιση και στέγαση σε δημόσιους λειτουργούς και την κάλυψη τους σχετικού κόστους μέχρι του ποσού 300€ το μήνα πέρα από τα κίνητρα που προσφέρει το υπουργείο υγείας.
Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «η στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου με ιατρικό προσωπικό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την κοινωνία μας και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το υπογραμμίζει αυτό εμφατικά. Ο γιατρός που θα καταλάβει την πρώτη από τις τρεις προβλεπόμενες θέσεις επιμελητών Β’ θα έχει την ευκαιρία να διαχειριστεί μια μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας πλήρως στελεχωμένη με τρεις νοσηλεύτριες, δύο οδηγούς ασθενοφόρου και ενός βοηθητικού προσωπικού επικουρούμενος και από τέσσερις αγροτικούς γιατρούς που υπηρετούν στην περιοχή. Μιας μονάδας που το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναβαθμιστεί (κτιριακά και ως προς τον εξοπλισμό) με έργο προϋπολογισμού 450.000€ από το ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας. Επιπροσθέτως, η περιοχή μας περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των κινητών ιατρικών μονάδων για προληπτική ιατρική από την Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και την πολυκλινική του Ολυμπιακού Σταδίου που στηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που πρόσφατα έκανε και δωρεά απαραίτητου εξοπλισμού στο ΠΠΙ Λευκώνα.»
Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λευκώνα ιδρύθηκε το 2017 (ΦΕΚ 2934/Β΄/25-08-2017 και ΑΔΑ:ΩΖΣ6465ΦΥΟ-9ΞΠ) με οργανόγραμμα που περιλαμβάνει 3 επιμελητές Β΄ (γενικούς ιατρούς ή παθολόγους) νοσηλευτικό προσωπικό (δύο νοσηλευτές/τριες και μία μαία) και πλήρωμα ασθενοφόρου.
Η περιοχή των Πρεσπών αποτελεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, μια από τις περιοχές της Ευρώπης με την υψηλότερη βιοποικιλότητα που προστατεύεται από την εθνική (Εθνικό Πάρκο Πρεσπών) και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και διεθνείς συνθήκες (Ramsar, διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών).
Περιλαμβάνεται στην προσωρινή λίστα των μνημείων Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO για τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες που περιλαμβάνει. Με βάση την τελευταία απογραφή έχει 1560 κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό ενώ προσελκύει όλο και περισσότερους επιστήμονες και καλλιτέχνες που επιλέγουν τις Πρέσπες για την ποιότητα ζωής, την ομορφιά του τοπίου και τη φιλόξενη κουλτούρα των κατοίκων της.