Mindfulness retreat: Ένα αξέχαστο διήμερο στο βουνό Μπούρινος στη Σιάτιστα Κοζάνης
Ημέρα 1η / Σάββατο 21.12.2019
Καθώς τo Σάββατο της 21ης Δεκεμβρίου πλησίαζε, 17 νέοι από Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Καστοριά και Κατερίνη, 11 εκ των οποίων έχουν ξανασυμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νέων στην Ευρώπη, ετοιμαζόμασταν να συμμετάσχουμε στη δράση Mindfulness Retreat στον Μπούρινο με οργανωτές την άτυπη ομάδα νέων Greek Odysseuses – Erasmus Greek Opportunities, στα πλαίσια του European Solidarity Corps “Ενσυνείδητες Κοινωνίες Νέων”. Όλοι συμμετέχοντες είχαν προηγούμενως λάβει μέρος σε τουλάχιστον μία τοπική δράση της ομάδας.
Σημείο συνάντησης η Μπάρα Σιάτιστας, τόπος προορισμού το καταφύγιου του Μπούρινου, οδηγοί στη διαδρομή μας αυτή ενεργοί πολίτες του Δήμος Βοΐου, η Αντιδήμαρχος Σιάτιστας Νικολέτα Πάτρα και ο κ. Σάκης Μπούρτσος, Πρόεδρος του Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας “Ο Μπούρινος” , ο οποίος τέλεσε τον ρόλο του επιμελητή (αλλά και του συμμετέχοντα) κατά τη διαμονή μας στο καταφύγιο.
Φτάνοντας στον Μπούρινο αντικρίσαμε ένα σαγηνευτικό και αδάμαστο τοπίο. Η πρώτη μας γνωριμία πραγματοποιείται στον προαύλιο χώρο με προσωποποιημένες χορευτικές φιγούρες και μαντεψιές εύστοχες και άστοχες μεταξύ των συμμετεχόντων ο ένας για τον άλλον. Ακολουθεί πεζοπορία με καθοδηγητές τον κύριο Τάκη Τσιτσή (Πατάτας) και τον κύριο Λάζαρο Σερέφα, ιδρυτικά στελέχη του Ορειβατικού συλλόγου, που μας ταξίδεψαν μέσα από μύθους και γεγονότα στην ιστορία του τόπου.
Κατά την επιστροφή τέθηκαν κανόνες και ορίστηκαν καθήκοντα καθώς και οι Secret friends (ένα άτομο ανάμεσα στα 17 στο οποίο θα έπρεπε να προσφέρουμε πράξεις αλληλεγγύης).
Η ημέρα συνεχίστηκε με παιχνίδια απομόνωσης των 5 αισθήσεων και περιεργασίας του περιβάλλοντος με μία μόνο αίσθηση κάθε φορά που επιμελήθηκε ο συντονιστής Μάρκος Χιόνος (Markos Chionos). Αποτέλεσμα αυτού: μυρωδιές, ήχοι και εικόνες που παραβλέπουμε να απολαύσουμε.
Το απόγευμα μας συνεχίστηκε γύρω από ένα τζάκι σε βολική στάση σώματος καθώς η οικειότητα μεταξύ μας είχε επιτευχτεί από τις πρώτες ώρες. Στη επόμενη δραστηριότητα θέσαμε στόχους στους 12 τομείς της ισορροπημένης ζωής υπό την καθοδήγηση της συντονίστριας Maria Stefanidou. Σίγουρα η κατανομή αυτή μας προσέφερε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των επιθυμιών μας.
Το υπόλοιπο του απογεύματος κλήθηκαν να καλύψουν 2 πρόθυμοι νέοι: η Vivian Lada και ο Jerdi Dangai Original. Η Βίβιαν οργάνωσε ένα άκρως διαδραστικό παιχνίδι στο οποίο ο «Ήρωας» (συμμετέχοντας με κλειστά μάτια) έπρεπε να τερματίσει μια διαδρομή υπό την καθοδήγηση του «καλού» και αντιμέτωπος με τα εμπόδια του «κακού», 2 δηλαδή συμμετεχόντων με αντίθετα συμφέροντα. Στο παιχνίδι του Τζέρντι με τίτλο «Κοινωνικοί ρόλοι και φοβίες» οι συμμετέχοντες επέλεξαν όποιον ήθελαν από τους κοινωνικούς ρόλους που κατέχουν (σύντροφος, αδελφός, κόρη κλπ) και κατέγραψαν τους φόβους και τις ανασφάλειες που έχουν ως προς την ορθή ανάληψη του ρόλου αυτού.
Τελευταίο μέρος των δραστηριοτήτων της 1ης ημέρας ήταν η επιλογή του blob που θεωρούσαμε πως μας εκφράζει και η ανταλλαγή δώρων με την παρουσία του Άγιου Βασίλη.
Φυσικά συνεχίσαμε εκτός προγράμματος με παιχνίδια και συζητήσεις να μας κρατάνε ξύπνιους μέχρι αργά το βράδυ.
Κείμενο από τη συμμετέχουσα Μαρία Τσακιλτζίδου
Ημέρα 2η / Κυριακή 22.12.2019
Μετά από ένα αξέχαστο Σάββατο, ξημέρωσε μία νέα μέρα με άφθονες δραστηριότητες, στα πλαίσια του European Solidarity Corps “Ενσυνείδητες Κοινωνίες Νέων”. Η μέρα μας ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί. Ετοιμαστήκαμε και συγκεντρωθήκαμε στην κεντρική αίθουσα. Εκεί, δοκιμάσαμε μία νέα μέθοδο διαλογισμού που μας πρότεινε η συντονίστρια Maria Stefanidou. Ο διαλογισμός σε συνδυασμό με την μαγεία του βουνού ήταν κάτι το ιδιαίτερο και όλοι μας εκτιμήσαμε το αποτέλεσμα που είχε στον καθένα προσωπικά. Τα σχόλια για τη νέα μέθοδο ήταν ιδιαίτερα θετικά. Έπειτα, συμμετείχαμε όλοι μαζί στην προετοιμασία του πρωινού το οποίο απολαύσαμε ιδιαίτερα. Στη συνέχεια, ακολούθησε μία διασκεδαστική άσκηση energizer, προκειμένου να ενεργοποιήσει την ομάδα και να ενισχύσει ευχάριστα τη διάθεση των μελών, καθώς και να προετοιμάσει τις επόμενες εργασίες. Xωριστήκαμε σε ομάδες ανάλογα με την πόλη καταγωγής μας με στόχο τη διοργάνωση τοπικών δράσεων. Η ομάδα της Κοζάνης ανέλαβε μία δράση με θέμα την ενσυνείδητη ακρόαση και ομιλία. Η ομάδα της Κατερίνης αποφάσισε να αναλάβει μία δράση με θέμα την επικοινωνία ανάμεσα στις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς και τις δυσχέρειες που ανακύπτουν σε αυτήν. Η ενσυνείδητη ακρόαση θα είναι το κλειδί σε αυτή τη δράση. Η ομάδα της Καστοριάς επέλεξε να ασχοληθεί με την ενσυνειδητότητα και τον εθισμό στο κινητό και τα social media, που μαστίζει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους νέους. Τέλος, η ομάδα της Θεσσαλονίκης θέλησε να εξοικειώσει σταδιακά τους νέους με τον ενσυνείδητο τρόπο ζωής. Όλες οι τοπικές δράσεις απευθύνονται σε νέους 18- 30 ετών και θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα ‘’Ιανουάριος – Μάρτιος 2020’’.
Στην πορεία της μέρας μας πραγματοποιήσαμε coffee break, για να πάρουμε ενέργεια και επανήλθαμε δυναμικά με μία άσκηση ενσυνειδητότητας, κατά την οποία καλούμασταν να απομονώσουμε έναν ήχο από το περιβάλλον και να τον αναπαράγουμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε, την οποία επιμελήθηκε η συμμετέχουσα Milena Perdikari. Επρόκειτο για μία πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση που όξυνε τις αισθήσεις μας. Αντιληφθήκαμε γρήγορα πως η φύση παράγει εξαιρετικούς και τόσο ιδιαίτερους ήχους που δυστυχώς αγνοούμε στην καθημερινότητα μας. Η επίγνωση του χώρου που μας περιβάλει και η επιλογή μας να εστιάσουμε σε αυτό, δημιούργησε ένα μοναδικό αποτέλεσμα. O συμμετέχων Giorgos Stavrakakis ανέλαβε να μας ενημερώσει για νέα προγράμματα και εφαρμογές τα οποία υπόσχονται να οργανώσουν πλήρως τη διαδικτυακή μας επικοινωνία, καθώς και τις καθημερινές μας εργασίες.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε μία εισαγωγή στην έννοια της ‘’ενσυνείδητης διατροφής’’ από τη συμμετέχουσα Νεφέλη Πινακά και του συντονιστές Μάρκος Χιόνος και Maria Stefanidou, και οι συμμετέχοντες ωθήθηκαν στην αυτοπαρατήρηση των διατροφικών τους συνηθειών. Ωστόσο, η απόλυτη εμπειρία ενσυνείδητητης διατροφής έμελλε να ξεκινήσει. Κατανεμηθήκαμε σε 3 ομάδες των 5 ατόμων και αναλάβαμε να μαγειρέψουμε 3 διαφορετικές σάλτσες ζυμαρικών. Η μία είχε στη βάση της κρέμα γάλακτος, πράσινο πέστο και τυρί. Η δεύτερη περιελάβανε μανιτάρια με κόκκινη πέστο, ενώ η τρίτη σάλτσα αποτελούταν από κόκκινη σάλτσα μανιταριών με λαχανικά. Στη συνέχεια, καθίσαμε όλοι μαζί στο τραπέζι. Αρχικά, κληθήκαμε να επεξεργαστούμε ενσυνείδητα τη γεύση, την οσμή και την υφή μίας ελιάς, καθώς και να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλές φορές διαμεσολαβούν έως και 100 άτομα προτού φτάσει ένα φαγητό στο πιάτο μας. Έπειτα, έφτασε η ώρα να απολαύσουμε τις χειροποίητες σάλτσες μας. ΉΤΑΝ ΟΛΕΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ.
Στο μεταξύ, όμως ο καιρός είχε αρχίσει να αγριεύει με έντονα καιρικά φαινόμενα να λαμβάνουν χώρα έξω από το καταφύγιο. Επομένως, έπρεπε γρήγορα να ολοκληρώσουμε και την τελευταία, αν και πιο όμορφη δραστηριότητα αυτού του μαγευτικού διημέρου στο βουνό Βούρινος. Είχε φτάσει η ώρα να γράψουμε ένα γράμμα στον εαυτό μας, το οποίο πρόκειται να λάβουμε σε ανύποπτο χρόνο στο μέλλον. Στο γράμμα αυτό αναφέρουμε 10 λόγους για τους οποίους νιώθαμε ευγνώμονες εκείνη τη στιγμή. Βγάλαμε γρήγορα τις τελευταίες, αλλά αξέχαστες ομαδικές φωτογραφίες μας, και έτσι ξεκίνησε ο νόστος της επιστροφής… στα σπίτια
μας. Αυτό που πήραμε μαζί μας ήταν κάτι τόσο μοναδικό και ιδιαίτερο καθώς ολόκληρη η εμπειρία του διημέρου μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και στο πιο απόμακρο μέρος μακριά από όλες τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής καταφέραμε να περάσουμε αξέχαστα με καλή παρέα και την αίσθηση της ομάδας να κυριαρχεί και να μας ενώνει. Ένα ευχάριστο διάλειμμα, μια δημιουργική παύση από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας που σίγουρα όλοι τώρα θα αναπολούμε…
Κείμενο από τους συμμετέχοντες:
Νεφέλη Πινακά και George Kotenidis