Πόσο συχνά προσπαθείτε να κάνετε ευτυχισμένο το/τη σύντροφό σας και κάθε πότε επικοινωνείτε μαζί του/της;
Όπου υπάρχει άνθρωπος, το «τέλειο» απουσιάζει. Γι’ αυτό και οι τέλειες σχέσεις είναι κάτι ουτοπικό.
Ωστόσο, υπάρχουν σχέσεις υγιείς και σχέσεις τοξικές. Οι πρώτες χαρακτηρίζονται από τρυφερότητα, σεβασμό, αλληλοϋποστήριξη και κατανόηση και μας κάνουν καλύτερους και πιο ευτυχισμένους.
Αντίθετα, οι δεύτερες χαρακτηρίζονται από μία αίσθηση ανικανοποίητου που συνήθως δηλητηριάζουν την προσωπικότητά μας και την ψυχική μας υγεία.
Αν δεν είστε σίγουροι για το που ακριβώς βρίσκεται η δική σας σχέση, τότε αν οι παρακάτω συνήθειες, σας θυμίζουν κάτι… μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε αρκετά πράγματα!
1. Αναφέρετε στο/στη σύντροφό σας ότι είναι τα πάντα για εσάς
Εντάξει, μπορεί στην πραγματικότητα να σημαίνει πολλά για εσάς, αλλά όταν αναφέρετε ότι είναι «τα πάντα» για εσάς, αυτό σημαίνει, αυτόματα, ότι οτιδήποτε άλλο -συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας- δεν είναι τίποτα.
Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε δεν έχει σχέση με το/τη σύντροφό σας, δεν αξίζει και ότι χωρίς αυτόν/η η ζωή σας δεν έχει νόημα.
Να ξέρετε ότι αυτό δεν είναι ρομαντικό. Δεν είναι χαριτωμένο. Και σίγουρα δεν είναι υγιές.
2. Συνεχής επικοινωνία
Η επικοινωνία είναι σημαντική σε μία σχέση. Για την ακρίβεια είναι ένας πραγματικός πυλώνας μιας ισχυρής σχέσης.
Η συνεχής επικοινωνία, ωστόσο, είναι λίγο περίεργη και… όχι δεν είναι φυσιολογική!
Εντάξει έκτη δημοτικού, αυτό μπορεί να είναι ωραίο και χαριτωμένο αλλά όταν συμβαίνει σ’ έναν ενήλικα τα πράγματα αλλάζουν.
Δε χρειάζεστε να εξαρτάστε από τη γνώμη του συντρόφου σας όλη την ώρα. Το ταίρι σας είναι εκεί για εσάς, για να σας στηρίζει στις επιλογές σας και όχι για να επιλέγει αυτό για εσάς.
3. Είστε ειλικρινείς για τα πάντα
Η ειλικρίνεια είναι ένας δείκτης σεβασμού γι’ αυτό είναι αναγκαία αν επιδιώκουμε να θέσουμε γερές βάσεις σε μία σχέση…ή σχεδόν αναγκαία, καθώς η άγνοια, πολλές φορές μπορεί να προστατεύσει μία σχέση.
Δε χρειάζεται να αναφέρετε στο/στη σύντροφό σας, όλες τις ερωτικές σας κατακτήσεις ή δε χρειάζεται να γνωρίζει ο ένας για τον άλλο την κάθε παραμικρή του σκέψη.
Οφείλουμε να κρατάμε πράγματα και σκέψεις για τον εαυτό μας, ειδικά αν αυτά μεταβάλλονται συνεχώς, προστατεύοντας έτσι και τους εαυτούς μας και τους συντρόφους μας.
4. Προσπαθείτε, διαρκώς να κάνετε ευτυχισμένο ο ένας τον άλλον
Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η ευτυχία του/της συντρόφου μας, είναι ένας από τους καλύτερους λόγους για να αισθανθούμε και εμείς ωραία.
Όταν, όμως, ένας από τους δύο θέτει, μονίμως το ερώτημα «πως μπορώ να σε κάνω ευτυχισμένο», τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται λίγο περίεργα.
Είναι καλό να γνωρίζετε ότι εσείς είστε εκεί για να συμβάλετε σημαντικά στην ευτυχία του/της συντρόφου σας και όχι για να αποτελείτε το μοναδικό λόγο που μπορεί να τον/την κάνει ευτυχισμένο.
Μία σχέση είναι υγιής όταν βασίζεται στην αυτο-αξία του κάθε ατόμου και στο σεβασμό αυτής.
5. Δε «βλάπτετε» ποτέ τα συναισθήματα του συντρόφου σας
Εντάξει δεν είπαμε να γίνετε ο χειρότερος εχθρός του, αλλά σε καμία περίπτωση μην καταπιέσετε τα δικά σας «πιστεύω» και «θέλω» επειδή δε θέλετε να πληγώσετε το/τη σύντροφό σας.
Να ξέρετε ότι στο τέλος της ημέρας, μήνα, χρόνου, εσείς θα είστε ο χαμένος και όταν θα αποφασίσετε να το αλλάξετε, πιθανώς, να είναι πολύ αργά.
6. Ανταγωνίζεστε ο ένας τον άλλον
Μία ερωτική σχέση δεν είναι ούτε αγώνας δρόμου, ούτε στίβος πάλης, ούτε ρινγκ του μποξ για να υπάρχει νικητής και χαμένος.
Μία υγιής σχέση συμπληρώνει και ολοκληρώνει τον άλλον και δεν αποτελεί τον τρόπο για να αναδείξει κάποιο πρωταθλητή.
Ποιος έπλυνε περισσότερα πιάτα, ποιος πήγε περισσότερε φορές το σκύλο βόλτα, ποιος πήρε περισσότερα τηλέφωνα σήμερα, ποιος έχει πει περισσότερες φορές συγνώμη;
Δεν είστε μαζί για να ανταγωνίζεστε ο ένας τον άλλον. Είστε μαζί γιατί εκτιμάτε και σέβεστε ο ένας τον άλλον.
Πηγή:protothema.gr