• Latest
ΚΑΦΕΣ

Έρευνα βρήκε πόσα φλιτζάνια καφέ πρέπει να πίνετε ημερησίως για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη και θανάτου

9 Σεπτεμβρίου 2025
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Π.Σ Γαλατινής

Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Γαλατινής: Έναρξη εγγραφών χορευτικών τμημάτων

17 Νοεμβρίου 2025
Συμπτύξεις τμημάτων: Σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης  η ακολουθούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας

Το Νηπιαγωγείο έχει φτάσει στο 1…πόσο απέχει το 0;

17 Νοεμβρίου 2025
Γιάννης Κορεντσίδης

Ευχαριστήριο Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη

17 Νοεμβρίου 2025
φυσικο αεριο

Φλώρινα: Παύση νέων ενεργοποιήσεων φυσικού αερίου εν μέσω χειμώνα από τις εταιρείες που είναι απλήρωτες

17 Νοεμβρίου 2025
Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς

Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς

17 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης  για τα Θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων» με τίτλο «Δρόμοι Ασφαλείς για Όλους»

Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων» με τίτλο «Δρόμοι Ασφαλείς για Όλους»

17 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Διεγράφη ο Γιώργος Μαγιάγκας από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025

17 Νοεμβρίου 2025
Τελέστηκε από το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών-Πειραιώς, τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου

Τελέστηκε από το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών-Πειραιώς, τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου

17 Νοεμβρίου 2025
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

17 Νοεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Το Πολυτεχνείο ζει, με τα μηνύματά του πάντα επίκαιρα, παρακινώντας μας να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον»

17 Νοεμβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

157 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

17 Νοεμβρίου 2025
νερο

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό

17 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρευνα βρήκε πόσα φλιτζάνια καφέ πρέπει να πίνετε ημερησίως για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη και θανάτου

sierafm by sierafm
9 Σεπτεμβρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΑΦΕΣ
0
SHARES
43
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο καφές είναι από τις πιο αγαπημένες συνήθειες στον κόσμο. Όμως μια νέα μεγάλη ανασκόπηση ερευνών δεκαετιών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, αποκαλύπτει ότι το αγαπημένο καθημερινό ρόφημα δεν προσφέρει απλώς μια στιγμή απόλαυσης, αλλά και οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση του κινδύνου διαβήτη, καρδιοπαθειών και πρόωρου θανάτου.

Το μυστικό, όμως, κρύβεται στην ποσότητα αλλά και στο τι βάζουμε μέσα στον καφέ μας. Ο καφές θεωρείται υγιεινός όταν περιέχει λιγότερες από πέντε θερμίδες. Η προσθήκη ζάχαρης, όπως και κρέμας, ακυρώνουν τα οφέλη του. Σε μικρές ποσότητες, ίσως δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες τα μειώνουν σημαντικά. Έτσι, ο σκέτος – ή με λίγη ζάχαρη – καφές θεωρείται η καλύτερη επιλογή.

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ;

Σύμφωνα με το Medical News Today, πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο καφές σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Μία από αυτές βρήκε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με 10–15% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου.

Η κατανάλωση 3–5 φλιτζανιών καφέ καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου 15%, ενώ σχετίζεται και με μικρότερο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων, διαβήτη τύπου 2 και νεφρικών νόσων. Μάλιστα σε αυτή την ποσότητα και σε άτομα με διαβήτη έχει επίσης συνδεθεί με μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας.

Επίσης η κατανάλωση καφέ έχει σχετιστεί και με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του ενδομητρίου, ενώ συμβάλλει και στην εγρήγορση και στη σωματική κινητικότητα.

Σημαντικά ευρήματα δείχνουν τέλος ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικών διαταραχών κατά 25% και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον, αλλά και να υποστηρίξει την καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ιδιαίτερα μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Κάποια στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και το άγχος.

Πόσα φλιτζάνια την ημέρα είναι ιδανικά;

Μία μεγάλη ανασκόπηση καταλήγει ότι τα περισσότερα οφέλη εντοπίζονται με την κατανάλωση 3–5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα.

«Δεκαετίες ποιοτικής έρευνας σε εκατομμύρια ανθρώπους δείχνουν ότι ο καφές είναι συνολικά ωφέλιμος για την υγεία. Η μέτρια κατανάλωση, δηλαδή 3 έως 5 φλιτζάνια την ημέρα, συνδέεται με μεγαλύτερη μακροζωία και μειωμένο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου 2 και γνωστική έκπτωση», τονίζει στο Medical News Today ο επικεφαλής της έρευνας, Farin Kamangar.

Πιθανοί κίνδυνοι και εξαιρέσεις

Ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, ανάλογα με την ώρα κατανάλωσης, ενώ μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της πίεσης. Ωστόσο, δεν φαίνεται να αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο υπέρτασης ή αρρυθμιών.

Στην εγκυμοσύνη, συνιστάται περιορισμός της καφεΐνης κάτω από τα 200 mg ημερησίως. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει άγχος ή ταχυπαλμίες, ιδιαίτερα σε άτομα με διαταραχές πανικού.

«Ναι» στον καφέ, «όχι» στα πρόσθετα

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης τονίζουν ότι τα περισσότερα δεδομένα προέρχονται από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, και απαιτείται έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα. Επίσης, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν διαφορετικούς τρόπους παρασκευής καφέ και τη χρήση πρόσθετων.

Ο γιατρός David Cutler σημειώνει στο Medical News Today ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν πολλοί τύποι καφέ με διαφορετικές χημικές ουσίες, ενώ συχνά καταναλώνεται με άλλα στοιχεία, όπως ζάχαρη, σαντιγί, κρέμα ή ακόμη και αλκοόλ (πχ Irish coffee), που σαφώς επηρεάζουν τα αποτελέσματα στον οργανισμό».

«Για τους περισσότερους ενήλικες, η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Όμως η ζάχαρη και η κρέμα μειώνουν τα οφέλη. Ο καλύτερος δρόμος είναι ο σκέτος καφές», συμφωνεί και ο Farin Kamangar, καταλήγοντας.

ΠΗΓΗ

Tags: ΚΑΦΕΣ
Previous Post

Νέα περίπτωση λάθους μετάγγισης σε ασθενή: Συνελήφθησαν νοσηλεύτρια και δύο γιατροί – Η ανακοίνωση της Ευρωκλινικής

Next Post

Βράβευση αθλητών της Σιάτιστας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Next Post
Βράβευση αθλητών της Σιάτιστας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Βράβευση αθλητών της Σιάτιστας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Γαλατινής: Έναρξη εγγραφών χορευτικών τμημάτων
  • Το Νηπιαγωγείο έχει φτάσει στο 1…πόσο απέχει το 0;
  • Ευχαριστήριο Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη
  • Φλώρινα: Παύση νέων ενεργοποιήσεων φυσικού αερίου εν μέσω χειμώνα από τις εταιρείες που είναι απλήρωτες
  • Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς

Πρόσφατα σχόλια

  1. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr