Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας
Κοπή πίτας από τη Δημοτική Κίνηση Κοζάνης
Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης
ΚΚΕ
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024
Πτολεμαΐδα: Εξιχνίαση κλοπής σε αρτοποιείο
4 συλλήψεις στη Δυτική Μακεδονία, κατά το τελευταίο επταήμερο
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους
Συγκροτήθηκε σε σώμα το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΞΥΛΟ ΒΙΑ

Έρευνα στον «Άλλο Άνθρωπο»: Ανοίγουν και λογαριασμοί εθελοντών

Τα ευρήματα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων Αρχών.

Δεν είναι μόνο τα δύο συγγενικά πρόσωπα του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών, καθώς στους λογαριασμούς τους φαίνεται να κατατέθηκαν δωρεές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, με τουλάχιστον 600.000 να τζογάρονται σε τυχερά παιχνίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν και λογαριασμοί (δεκάδες, λένε οι ίδιες πηγές) εθελοντών ή φίλων της κοινωνικής δράσης για τον ίδιο λόγο, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον ιδρυτή του «Αλλου Ανθρώπου».

Ενδεχομένως, λένε οι πληροφορίες, επειδή τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω αυτών ήταν μικρότερα από εκείνα που εντοπίστηκαν στους επίμαχους τέσσερις λογαριασμούς. Αθροιστικά όμως, όπως εκτιμάται, πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αν όχι εκατοντάδες, ενώ δεν αποκλείεται τα συγκεκριμένα άτομα να βρεθούν στη συνέχεια στο δικαστικό μικροσκόπιο, στο πλαίσιο του περαιτέρω ελέγχου που αναμένεται να διεξαχθεί. Η εκτίμηση, πάντως, των αρμόδιων Αρχών είναι ότι ποτέ δεν θα εντοπιστεί το ακριβές ποσό της απάτης, καθώς υπήρχαν πολλοί που, προκειμένου να βοηθήσουν την κοινωνική κουζίνα, έδιναν χρήματα στο χέρι, τα οποία έπαιρνε ο Πολυχρονόπουλος.

Ο ίδιος, όπως και οι δικηγόροι του, επιμένει πως δεν είναι εθισμένος στον τζόγο, όπως παρουσιάζεται στις ουκ ολίγες καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Ισχυρίζεται, δε, πως τα χρήματα που ο κόσμος προσέφερε για την «κοινωνική κουζίνα» έχουν διατεθεί προς ανακούφιση άπορων συμπολιτών μας. Το απόγευμα της Παρασκευής διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, που αφορά τον Κ. Πολυχρονόπουλο και δύο συγγενικά του πρόσωπα. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που θα διενεργήσει το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας, θα διερευνηθεί η τέλεση των αξιόποινων πράξεων της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς και της συνέργειας στο ξέπλυμα.

Το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, όμως, απόρροια μιας έρευνας που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο με εντολή του επικεφαλής της Χαράλαμπου Βουρλιώτη, δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα: αποκαλύφθηκαν τέσσερις λογαριασμοί, δύο στο όνομα της μητέρας του Κ. Πολυχρονόπουλου και δύο στο όνομα του γαμπρού του, στους οποίους κατατέθηκε ποσό άνω του 1 εκατομμυρίου την τελευταία τριετία, με τα τουλάχιστον 600.000 ευρώ να καταλήγουν σε λογαριασμούς ιντερνετικού τζόγου του Πολυχρονόπουλου. Χρήματα που φαίνεται να έχουν κατατεθεί σε δύο στοιχηματικές εταιρείες. Και επειδή δεν εντοπίζονται αναλήψεις από την έρευνα που έκανε η Αρχή, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το παραπάνω ποσό χάθηκε στον τζόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ακόμη και μετά τη σύνταξη του πορίσματος και πριν η διάταξη δέσμευσης φτάσει στα τραπεζικά ιδρύματα, οι ελεγκτές εντόπισαν ανάληψη 90.000 ευρώ από έναν εκ των τεσσάρων λογαριασμών που ελέγχονται. Από τα χρήματα αυτά, ποσό 60.000 ευρώ φέρεται να παίχτηκε μέσω Paypal σε τυχερά παιχνίδια.

Ελεγχος παντού

Αντικείμενο έρευνας, ωστόσο, αναμένεται να είναι και το ότι ο Πολυχρονόπουλος επί σειρά ετών είτε εμφανίζει μηδενικές φορολογικές δηλώσεις, είτε δεν υποβάλλει καθόλου. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ζούσε ως φιλοξενούμενος σε χώρο του «Αλλού Ανθρώπου» και έτρωγε από το φαγητό που ετοίμαζαν οι εθελοντές. Είναι, όμως, έτσι; Αυτά είναι τα μόνα έξοδα που έχει κάποιος; Πώς μετακινείτο ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας; Πώς έκανε ταξίδια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό; Προφανώς, λένε οι ίδιες πηγές, χρησιμοποιούσε για τη διαβίωσή του χρήματα από τις δωρεές. Πώς, όμως, το έκανε αυτό από τη στιγμή που δεν λειτουργούσε με νομότυπο τρόπο τον «Αλλο Ανθρωπο», καθώς η ομάδα δεν είχε εταιρική μορφή ώστε μέσα από το καταστατικό να προβλέπονται και οι εν λόγω δαπάνες, όπως συμβαίνει σε άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις ή ομάδες; Επειδή, μάλιστα, η κοινωνική δράση λειτουργούσε στον αέρα, δεν είχε δημιουργήσει ούτε ερανικούς λογαριασμούς στο όνομά της, προκειμένου να κατατίθενται σε αυτούς οι δωρεές, βάσει όσων προβλέπονται εκ του νόμου, και όχι σε προσωπικούς ή συγγενικών προσώπων, όπως έκανε ο Πολυχρονόπουλος.

Από την έρευνα βρέθηκε επίσης και μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, που επίσης θα ελεγχθεί, με την επωνυμία «Φίλοι του Αλλου Ανθρώπου» και εταίρους τη μητέρα του (διαχειρίστρια), την αδερφή και τον γαμπρό του. Η εν λόγω εταιρεία φαίνεται να συστάθηκε το 2016 με άλλη επωνυμία και διαφορετικά πρόσωπα ως εταίρους, ενώ με τροποποίηση του καταστατικού το 2021 άλλαξε η επωνυμία της σε «Φίλοι του Αλλου Ανθρώπου», καθώς και η σύνθεση των εταίρων. Οπως μεταξύ άλλων αναφέρεται, στόχος της εν λόγω εταιρείας είναι «να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην καταπολέμηση της απορίας και της ανέχειας, στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας».

Απαντήσεις

Ο Νίκος Αλεξανδρής, ένας εκ των συνηγόρων του επικεφαλής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος», δηλώνει στην «R» πως ο εντολέας του αναμένει την κλήση του από τον εισαγγελέα, προκειμένου να δώσει απαντήσεις σε όλα τα μελανά σημεία της υπόθεσης.

«Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος δηλώνει, ρητά και κατηγορηματικά, πως όλα τα χρήματα που κατατέθηκαν για τους σκοπούς και τις δράσεις του “Αλλου Ανθρώπου” χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς και τις δράσεις του “Αλλου Ανθρώπου”. Περιμένει την κλήση του από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να δώσει τις απαντήσεις σε όλα τα θέματα, για να μην υπάρχουν η παραμικρή υπόνοια, η παραμικρή υποψία, το παραμικρό σύννεφο», σημειώνει ο Ν. Αλεξανδρής και αφήνει αιχμές για τη δημοσιοποίηση της ιδιωτικής ζωής του Κ. Πολυχρονόπουλου.

«Η παράνομη δημοσιοποίηση στιγμιότυπων της ιδιωτικής ζωής του καθενός, το μεν αποτελεί σαφή παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του καθενός και είναι ποινικώς κολάσιμη, το δε ασφαλώς και δεν συνεπάγεται τη συνεχή ενασχόληση κάποιου, πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να δηλώνει εθισμό, εξάρτηση ή κάτι παρόμοιο. Παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα δεν αποτελούν αποδεικτικά μέσα, δεν γίνονται δεκτά στα δικαστήρια και, σε κάθε περίπτωση, δεν θεμελιώνουν αδικήματα. Τονίζω πως δεν γνωρίζουμε πότε ελήφθη η φωτογραφία, εάν αφορά την επίμαχη χρονική περίοδο, κυρίως όμως δεν γνωρίζουμε τον σκοπό που εξυπηρετεί», επισημαίνει ο Ν. Αλεξανδρής για τις φωτογραφίες του Κ. Πολυχρονόπουλου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Οπως αναφέρει ο δικηγόρος, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για να ενημερωθούν και στη συνέχεια θα περιμένουν την κλήση από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να λάβουν επίσημα αντίγραφα της υπόθεσης για να προετοιμάσουν τις απαντήσεις τους.

«Νομίζω πως πρέπει να εστιάσουμε στην ουσία του θέματος, δηλαδή εάν χρήματα που κατατέθηκαν για τους σκοπούς του “Αλλου Ανθρώπου” διακινήθηκαν για άλλο λόγο και να αποφύγουμε τον λιθοβολισμό, τον κανιβαλισμό, την “κλειδαρότρυπα” και τις ανώνυμες “καταγγελίες” ανθρώπων με κουκούλες, με αλλοιωμένες φωνές, με μειωμένη έως μηδενική αξιοπιστία. Οχι για τον Πολυχρονόπουλο, αλλά για την κοινωνική αλληλεγγύη, τον σεβασμό, την αλληλοβοήθεια, τον εθελοντισμό. Αυτά λασπώνουμε, αυτά λιθοβολούμε και όχι τον Πολυχρονόπουλο», καταλήγει ο δικηγόρος Ν. Αλεξανδρής.

Μαρτυρίες

Σε νέες καταγγελίες για τον ιδρυτή του «Αλλου Ανθρώπου», Κ. Πολυχρονόπουλο για δωρεές και απάτες προχωρούν πρώην εθελοντές της κοινωνικής κουζίνας. Τον τελευταίο χρόνο αρκετοί εγκατέλειψαν τον Πολυχρονόπουλο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έβλεπαν να διαχειρίζεται χρηματικά ποσά, ενώ παρατηρούσαν περίεργες κινήσεις μέσα στην κοινωνική κουζίνα. Οπως σημειώνει μια εθελόντρια, έστελναν φορτηγά σε σούπερ μάρκετ της Ρουμανίας. «Τα πράγματα τα πουλούσαν. Τα φρέσκα…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, πλήθος καταγγελιών έχει δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο Κ. Πολυχρονόπουλος ξόδευε μεγάλα χρηματικά ποσά σε τυχερά παιχνίδια. Μια εθελόντρια αποκάλυψε πως ένα βράδυ τον ακολούθησε σε επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών. «Είχε πάει μια κοπέλα μαζί του και εκείνη την ημέρα είχε παίξει 10.000 ευρώ. Το ήξεραν ότι παίζει κάθε μέρα».

 

 

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

 

 

 

 

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

 

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako