Οι απόψεις της ελληνικής κοινωνίας για την πανδημία, το σύστημα υγείας και τον εμβολιασμό αποτυπώνονται σε έρευνα της Alco.
Πρόκειται για τη δεύτερη αποκαλυπτική πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΙΣΑ η εταιρεία Alco. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Alco Κώστα Παναγόπουλο και τον α’ αντιπρόεδρο Φώτη Πατσουράκο, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης τύπου. Παρέμβαση έκανε το μέλος του Δ.Σ., Τ. Χατζής.
Τι έδειξε η έρευνα
Ειδικότερα, από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, αλλά και από τη σύγκρισή τους με εκείνα της ανάλογης του Ιουλίου, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την πανδημία και τον εμβολιασμό.
Περίπου 8 στους 10 (από 6 στους 10 τον Ιούλιο) ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού.
Αντιθέτως, 2 στους 10 δεν φοβούνται την COVID-19, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί.
Όπως προκύπτει, η ομάδα των «αρνητών» μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πυρήνας της, όμως, δείχνει πολύ σκληρός, αφού μόνο το 12% φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, ενώ η πλειονότητά της (73%) δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να τον πείσει να αλλάξει στάση.
Ο λόγος που επικαλείται το 41% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η αναποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ το 22% φοβάται τις παρενέργειες. Ένα ποσοστό 24% θεωρεί προτιμότερη την ανοσία από τη νόσηση.
Μάλιστα, το 59% των μη εμβολιασμένων ανησυχούν για την πανδημία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους εμβολιασμένους είναι 87%.
Το 72% των εμβολιασμένων φοβούνται ότι μπορούν να νοσήσουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μη εμβολιασμένους είναι 50%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αντίληψη ότι τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά απ’ ό,τι θα έπρεπε έχει το 43%, ενώ το 31% θεωρεί ότι είναι αυτά που πρέπει.
Η αίσθηση του 60% είναι ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως ή αρκετά στις ανάγκες της πανδημίας.
Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι η καθολική αναγνώριση (95%) των ιατρών και νοσηλευτών ως των θετικών πρωταγωνιστών της πανδημίας.
Πατούλης: «Η χώρα μας μπαίνει σε μία νέα κρίσιμη φάση της πανδημίας»
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, τόνισε:
«Η χώρα μας όπως και η υπόλοιπη ανθρωπότητα μπαίνει σε μία νέα κρίσιμη φάση της πανδημίας. Καλούμε τους πολίτες να θωρακιστούν με την ενισχυτική δόση απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, που είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει. Τονίζουμε τη μεγάλη σημασία της ατομικής ευθύνης, εν όψει της εορταστικής περιόδου, κατά την οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης. Η έρευνα αναδεικνύει μεταξύ των άλλων και τον σημαντικό ρόλο του γιατρού και του νοσηλευτή στην αναχαίτιση της πανδημίας. Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει το ανάχωμα στη νέα απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας».
Παναγόπουλος: «Πολύ μεγαλύτερη η ανησυχία για την πανδημία, σε σχέση με τον Ιούλιο»
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alco, Κώστας Παναγόπουλος, επισήμανε:
«Η έρευνα του ΙΣΑ αποτυπώνει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για την πανδημία, σε σχέση με τον Ιούλιο, και σαφέστατη πρόοδο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, αφού 8 στους 10 (έναντι 6 στους 10 τον Ιούλιο) τοποθετούνται θετικά. Αποτυπώνει επίσης ένα ποσοστό μη εμβολιασμένων που προτίθενται ή μπορεί να πειστούν ή πιεστούν να εμβολιαστούν, αλλά και έναν σκληρό πυρήνα που πολύ δύσκολα μπορεί (αν μπορεί) να αλλάξει στάση».
Πηγή: iefimerida.gr