Εντός των ημερών θα οριστικοποιηθεί από την κυβέρνηση το σχέδιο για τον νέο μοναδικό αριθμό που θα χρησιμοποιούν σύντομα οι πολίτες για τις συναλλαγές τους με το δημόσιο.
Δεν έχει απαντηθεί μέχρι στιγμής αν θα είναι ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή κάποιος νέος αριθμός.
Όπως αναφέρει το euro2day.gr, στο υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζουν και τα τρία σενάρια, καθώς κάθε λύση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.
Το πιο εύκολο από τεχνικής πλευράς σενάριο είναι να καθιερωθεί ένας νέος αριθμός.
Ένας άλλος πονοκέφαλος στο υπουργείο είναι το πως θα λέγεται αυτός ο νέος αριθμός ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν αντιδράσεις.
Μεταξύ του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ, ο ΑΦΜ έχει πλεονεκτήματα καθώς δεν συνοδεύεται από τα λάθη του ΑΜΚΑ.
«Αν γνωρίζει κάποιος τον ΑΜΚΑ ξέρει κάποια προσωπικά σου δεδομένα όπως το πότε έχεις γενέθλια» εξηγούν.
Από την άλλη πλευρά, αν εφαρμοστεί ως νέος ενιαίος αριθμός το ΑΦΜ θα χρειαστούν πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις γιατί π.χ. αν κάποιος χρεοκοπήσει χάνει το ΑΦΜ του.
Ο νέος αριθμός δεν θα υποκαταστήσει τον αριθμό της ταυτότητας.
Θα εκδίδεται με τη γέννηση ενός παιδιού, θα αναγράφεται υποχρεωτικά (μαζί με τον αριθμό ταυτότητας) στις νέες ταυτότητες και θα είναι ο ενιαίος αριθμός που θα χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους οι πολίτες.
Σήμερα κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει πλήθος διαφορετικών αριθμών προκειμένου να ταυτοποιηθεί ανάλογα με την κρατική υπηρεσία στην οποία απευθύνεται.
Στην εφορία πρέπει να δώσει το ΑΦΜ, στο ασφαλιστικό του ταμείο τον ΑΜΚΑ, στην αστυνομία τον αριθμό της ταυτότητας, κ.ο.κ.
Ο ενιαίος μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης εντάσσεται στο σχεδιασμό για τις νέες ταυτότητες, ο διαγωνισμός για τις οποίες αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του νέου έτους.
Οι νέες έγχρωμες ταυτότητες θα αντικαταστήσουν τις σημερινές που βασίζονται σε τεχνολογία της δεκαετίας του ’60 με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η έκδοση πλαστών εγγράφων.
Για την αλλαγή ταυτοτήτων πιέζουν όχι μόνο οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι ΗΠΑ καθώς πλαστές ελληνικές ταυτότητες χρησιμοποιούνται για έκδοση ελληνικών διαβατηρίων.
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζουν πως οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν μόνο φυσική μορφή, μιας πλαστικής κάρτας με έγχρωμη φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία.
Θα μπορούν να εγκατασταθούν, ως εφαρμογές, στις φορητές συσκευές (ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει συναλλαγές, να βεβαιώνει την παρουσία του, κ.λπ) σε υπολογιστές, κ.α.
Εξυπηρετούν, έτσι, τον στόχο του υπουργείου για μείωση της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δηλαδή των συναλλαγών μέσω του Διαδικτύου.
Πηγή:aftodioikisi.gr