Τις αποφάσεις του επισπεύδει το Μαξίμου για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και, υπό την απειλή εισβολής του τέταρτου πανδημικού κύματος, ανοίγει περαιτέρω τη βεντάλια των έκτακτων παρεμβάσεων.
Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. «Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής» ανέφερε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αναμένεται να συνδυαστεί με τα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Οίκοι ευγηρίας
Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα γίνει οριζόντια για όλες τις, προς το παρόν υπό εξέταση, πληθυσμιακές κατηγορίες, αλλά αποκλειστικά για τους εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων (με χρόνιες παθήσεις, αναπηρίες κ.λπ.). Ηδη η κατηγορία αυτή απασχολεί για ευνόητους λόγους μια σειρά από κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις, γεγονός που δείχνει ουσιαστικά ότι προσώρας διαχωρίζεται από το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό – γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό σε νοσοκομεία κ.λπ. Αυτοί θα ακολουθήσουν, εφόσον κριθεί αναγκαίο, σε επόμενο στάδιο μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα στο δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου.
Με δεδομένη την κατάσταση υψίστης επιφυλακής στην οποία βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, αναπροσαρμόζοντας τους σχεδιασμούς τους, αναμένεται κλιμακωτή εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας μέχρι και το φθινόπωρο, ανάλογα με τα τότε δεδομένα.
Υπουργικές αποφάσεις
Αλλωστε και οι ειδικοί της Επιτροπής Βιοηθικής συστήνουν στον Πρωθυπουργό μια «διαβαθμισμένη εφαρμογή» ακόμα και ως προς τη σειρά του υγειονομικού προσωπικού. Λένε, για παράδειγμα, να προηγηθεί το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με τους εργαζομένους σε άλλες μονάδες. Η νομοθετική βάση υπάρχει μέσω του νόμου 4675/2020 που επιβεβαιώνει τον εθελοντικό χαρακτήρα του εμβολιασμού αλλά προβλέπει την επιβολή υποχρεωτικότητας κατ’ εξαίρεση και υπό όρους. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις, εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και έπειτα από γνώμη της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά οίκους ευγηρίας και υγειονομικές δομές.
Προθεσμία για τα ραντεβού
Ως προς τη διαδικασία θα δίνεται προθεσμία αρκετών εβδομάδων ώστε να προγραμματίζονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό. Οσοι επιμείνουν στην άρνηση θα υφίστανται συνέπειες που αναμένεται να καθοριστούν με ειδικές ρυθμίσεις. Κατά τις πληροφορίες, εξετάζονται τα εξής περιθώρια: να λειτουργεί ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για νέες προσλήψεις (προς τις δομές όπου θα αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα) και να αποτελεί όρο για την απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού. Στο τραπέζι βρίσκεται είτε το ενδεχόμενο μετακίνησης – μετάθεσης προσωπικού σε πόστα μακριά από επαφή με πολίτες, όπου είναι εφικτό, είτε ειδικότερες ρυθμίσεις, όπως η αναστολή εργασίας. Στην Ευρώπη τον δρόμο άνοιξε πρώτη η Ιταλία για τους επαγγελματίες υγείας (έχουν υπάρξει πάντως προσφυγές), ενώ παρόμοιο σχεδιασμό φέρνουν στο προσκήνιο οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Πολωνία.
Οι πρώτοι
Στην Ελλάδα η πρώτη φάση του σχεδιασμού περιλαμβάνει τους οίκους ευγηρίας και έπονται τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ωστόσο δεν αποκλείεται – ανάλογα με τα δεδομένα του φθινοπώρου (εμβολιαστική κάλυψη, επιδημιολογικοί δείκτες) – να ακολουθήσουν άλλες δύο.
Συγκεκριμένα ως ξεχωριστή κατηγορία αντιμετωπίζονται οι εκπαιδευτικοί που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε μεταγενέστερο χρόνο και εφόσον η εμβολιαστική κάλυψη δεν φτάσει σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα. Επιπλέον συζητήσεις δεν αποκλείεται να ανοίξουν και για άλλες κατηγορίες, όπως στους στρατεύσιμους, στους αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων ή σε ειδικά τμήματα των σωμάτων ασφαλείας
(ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.).
Πηγή: aftodioikisi.gr