Τα κόκκινα προειδοποιητικά σημαιάκια, που ενημέρωναν ότι το περιεχόμενο μιας ανάρτησης στο Facebook πιθανώς να μην αληθεύει, δεν έπεισαν τους χρήστες. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να λειτούργησαν αντίστροφα, εξάπτοντας τη φαντασία των χρηστών και κάνοντάς τους να τις αναπαράγουν ακόμη περισσότερο.
Έτσι, ο κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε να αλλάξει… ρότα και να ακολουθήσει μια διαφορετική πρακτική. Και ποια είναι αυτή; Θα εμφανίζει τα fake news με μικρότερη γραμματοσειρά από τις υπόλοιπες αναρτήσεις, με την ελπίδα ότι θα διαφεύγουν της προσοχής των χρηστών.
Όπως αναφέρει το TechCrunch, αυτό θα συμβαίνει μόλις το Facebook διασταυρώσει ότι πρόκειται για ψευδή είδηση.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει έναν μηχανισμό, που θα μπορεί να εντοπίζει τις ψευδείς αναρτήσεις ενώ παράλληλα θα μπορεί να «προβλέπει» τα γεγονότα που πιθανώς να δίνουν τροφή στη δημιουργία τέτοιων ειδήσεων.
Τα fake news θα εμφανίζονται όπως φαίνεται αριστερά, ενώ οι υπόλοιπες αναρτήσεις όπως φαίνεται δεξιά
Το ίδιο το Facebook ισχυρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο πιθανώς να καταφέρει να μειώσει την εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων κατά 80%.
Παρόλα αυτά, ειδικοί από όλο τον κόσμο εμφανίζονται επιφυλακτικοί…
Ισχυρίζονται, ωστόσο, ότι η τελευταία ιδέα πιθανώς να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. «Έρευνες αναφέρουν ότι η έντονη γλώσσα ή η οπτικοποίηση (όπως μια κόκκινη σημαία) μπορεί να φέρουν τα αντίστροφα αποτελέσματα και να ενισχύουν ακόμη περισσότερα τις πεποιθήσεις ενός ανθρώπου» είχε γράψει τότε σε ανάρτησή του ο Τζεφ Σμιθ, ειδικός σε θέματα σχεδιασμού κοινωνικών δικτύων.
Οι αλλαγές αυτές έρχονται μετά και την κατάθεση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο Κογκρέσο, όταν εκλήθη από τους νομοθέτες να απαντήσει σε ερωτήματα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.