Μπορεί να έχουμε συνδέσει το βήχα και τη βραχνάδα με ένα κρυολόγημα, ωστόσο μπορεί να τα παραπάνω συμπτώματα να οφείλονται σε κάτι άλλο.
Τι είναι η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση;
Η νόσος αυτή ανήκει στις αρκετά συχνές παθήσεις του πεπτικού σωλήνα. Τα συμπτώματά της οφείλονται στην παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού (γαστρικό οξύ και άλλα περιεχόμενα του στομάχου) που φτάνουν έως τον λάρυγγα και τον φάρυγγα, λόγω ανεπαρκών ορίων στο σημείο που ενώνονται ο οισοφάγος με το στομάχι. Τα συμπτώματα από την περιοχή του λάρυγγα μπορεί να δημιουργούνται με δύο τρόπους: ο άμεσος τρόπος είναι όταν ερεθίζεται ο λάρυγγας από την επαφή του με το όξινο περιεχόμενο του στομάχου. Ο έμμεσος τρόπος είναι όταν ο λάρυγγας αντιδρά στην παλινδρόμηση άλλων οργάνων, όπως συχνότερα ο οισοφάγος.
Οι διαφορές της από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Οι περισσότεροι άνθρωποι ίσως γνωρίζουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ως κλινική οντότητα. Αν και το όξινο περιεχόμενο του στομάχου είναι ουσιαστικά το κοινό εναρκτήριο σημείο των δύο παθήσεων, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στις δύο καταστάσεις:
1 Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) το βασικότερο σύμπτωμα είναι ο οπισθοστερνικός καύσος, ενώ στην άλλη κλινική οντότητα μικρό ποσοστό των ασθενών μπορεί να εμφανίσουν αυτό το σύμπτωμα.
2 Η πλειοψηφία των ασθενών με ΓΟΠ έχουν στοιχεία βιοψίας θετικής για φλεγμονή του οισοφάγου.
3 Στη ΓΟΠ πάσχει ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας και υπάρχει συσχέτιση με την κατακεκλιμένη θέση, ενώ στη λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση πάσχει ο ανώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας και υπάρχει συσχέτιση με τον ασθενή σε όρθια θέση και κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης.
Ποια είναι τα συμπτώματά της;
Τυπικά συμπτώματα είναι το βράγχος φωνής/δυσφωνία, το αίσθημα ξένου σώματος στον φάρυγγα, η ήπια δυσφαγία, ο χρόνιος βήχας και η αδυναμία να “καθαρίσει” κανείς τον λαιμό του. Πιο αναλυτικά, το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης είναι η αναγωγή όξινου υλικού στο στόμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσφωνία ή βράγχος φωνής, λαρυγγίτιδα, βήχας, αίσθημα ξένου σώματος στον λαιμό και δυσφαγία.
Είναι εύκολη η διάγνωσή της;
Η διάγνωση της νόσου είναι εύκολο να τεθεί με βάση μόνο το ιστορικό των ασθενών. Οι διαγνωστικές εξετάσεις ενδείκνυνται στους ασθενείς που έχουν επίμονα συμπτώματα και η βασικότερη εξέταση είναι η λαρυγγοσκόπηση, η οποία αποκαλύπτει τη χαρακτηριστική εικόνα του λάρυγγα. Τυπικά, ο λάρυγγας παρουσιάζει πρήξιμο, κυρίως στο πίσω τμήμα του. Άλλος ένας τρόπος για να διαγνώσουμε τη νόσο είναι με τη θεραπεία. Αν, δηλαδή, ο ασθενής λάβει και ανταποκριθεί θετικά σε αγωγή για καταπολέμηση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης, τότε ενισχύεται η διάγνωση.
Ποια είναι η θεραπεία για τη λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση
Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στον στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ανακούφιση από τα συμπτώματα, την πρόληψη των πιθανών επιπλοκών και την επούλωση τυχόν διάβρωσης του βλεννογόνου (αν υπάρχει). Επομένως, κρίνονται απαραίτητα τα εξής:
1 Η δίαιτα για τη μείωση του σωματικού βάρους, ο ύπνος με ψηλά το μαξιλάρι και η ελάττωση της πίεσης που ασκείται στην κοιλιά είναι κάποια από τα βασικότερα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
2 Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, σε αυτή συμπεριλαμβάνονται οι εξής οικογένειες φαρμάκων: •Αντιόξινα •Η2 ανταγωνιστές •Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων
Συμπερασματικά
Υπάρχουν κάποιες παθήσεις στις οποίες πολλές φορές δε δίνουμε τη δέουσα προσοχή και η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση είναι σίγουρα μία από αυτές. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πάσχουν από αυτή τη νόσο και δυστυχώς δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται “ύπουλα” η ποιότητα της ζωής τους. Εάν έχεις τέτοιου είδους συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου, ο οποίος είναι και ο πλέον αρμόδιος ώστε να σε συμβουλεύσει και να σε κατευθύνει καταλλήλως.
Από την Αναστασία Μαργούτα, ειδικό παθολόγο, MSc, PhD
Πηγή: shape.gr