Η ρινορραγία, δηλαδή η αιμορραγία από τη μύτη, είναι μια συνήθης κατάσταση της παιδικής ηλικίας και μπορεί να συμβεί σε κάθε παιδί, αποτελώντας μια αγχωτική εμπειρίατόσο για τους γονείς όσο και για τους μικρούς μας φίλους. Ευτυχώς, ενώ οι ρινορραγίες μπορεί να φαίνονται δραματικές, δεν είναι συνήθως σοβαρές και για αυτό το λόγο αποτελεί προτεραιότητα να καθησυχάσουμε το παιδί.
Ο Χειρουργός ΩΡΛ, Δρ Ιωάννης Γκουντάκος,σας ενημερώνει σχετικά με το ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες των ρινορραγιών στα παιδιά, οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισής τους, καθώς και σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται η επίσκεψη σε ΩΡΛ.
Αίτια ρινορραγίας
Το εσωτερικό της μύτης είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος, ακόμα και στις μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά μεταξύ 3- 10 ετών καιελαττώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Στις περισσότερες το αίμα τρέχει από το ένα ρουθούνι ή σπανιότερα και από τα δύο.
Υπάρχουν μερικοί απλοί…ένοχοι πίσω από την ρινορραγία της μύτης ενός παιδιού.
- Ξηρός αέρας: η πιο συνηθισμένη αιτία των ρινορραγιών στα παιδιά είναι η εισπνοή ξηρού αέρα (με ελλατωμένη υγρασία) που ερεθίζει και αφυδατώνει τους ρινικούς βλεννογόνους.
- Ξύσιμο ή «σκάλισμα» της μύτης: Αυτή είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτίααιμορραγίας της μύτης στα παιδιά, καθώς έτσι το παιδί τραυματίζει συγκεκριμένα αιμοφόρα αγγεία τα οποία είναι στο πρόσθιο τμήμα της μύτης και είναι πιο επιρρεπή σε αιμορραγία.
- Τραύμα: Όταν ένα παιδί π.χ κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας, στο παιχνίδι ή στο πάρκο τραυματίσει τη μύτη του, μπορεί να προκαλέσει ρινορραγία. Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό και το αίμα –αφού φροντίσετε την τραυματισμένη περιοχή- σταματάει. Αν όμως η αιμορραγία δε σταματήσει μετά από 10 λεπτά καλό θα είναι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
- Αλλεργική ρινίτιδα: H έκθεση της μυτης σε αλλεργιογόνα αφυδατώνει εσωτερικά τη μύτη και σε συνδυασμό με τα φτερνίσματα που προκαλεί κάνει πιο ευαίσθητη τη μύτη σε ρινορραγία.
- Βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη: Οποιαδήποτε λοίμωξη που περιλαμβάνει συμπτώματα ρινικής συμφόρησης και ερεθισμού μπορεί να προκαλέσει ρινορραγία.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι συχνές ρινορραγίες προκαλούνται από προβλήματα που σχετίζονται με την πήξη του αίματος ή δυσμορφίες τωναιμοφόρων αγγείων.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη ρινορραγία του παιδιού σας
Μπορείτε να επιβραδύνετε τη ρινορραγία του παιδιού σας, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Βάλτε το παιδί σε καθιστή θέση με το κεφάλι του με κλίση προς τα εμπρός. Στην περίπτωση που το κεφάλι του είναι σε αντίθετη κλίση (προς τα πίσω) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταπιεί το αίμα. Η κατάποση του αίματος εκτός από άσχημη γεύση, μπορεί να προκαλέσει έντονο βήχα ή ακόμα και εμετό.
- Εφαρμόστε πίεση για δέκα λεπτά στα πτερύγια (μαλακό μέρος) της μύτης με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας.
- Ύστερα από 10 λεπτά, αφήστε ελεύθερη τη μύτη και -εάν τρέχει ακόμη αίμα- τοποθετήστε ένα κομμάτι βαμβάκι ή γάζας (που έχετε επαλείψει ελαφρά με καθαρή βαζελίνη) μέσα στα ρουθούνια και πιέστε ξανά.
- Εάν, όμως, μετά από αυτές τις δύο προσπάθειες, το αίμα δεν σταματάει, θα πρέπει μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο, όπου οι ιατροί θα προβούν σε επιπωματισμό.
- Καλό θα είναι να μην αφήσετε το παιδί να φυσήξει τη μύτη του πριν περάσουν τρεις ώρες περίπου, ακόμη κι αν παραπονιέται ότι έχει φαγούρα στη βάση των ρουθουνιών. Υπάρχει κίνδυνος νέας αιμορραγίας.
- Σε περίπτωση που οι αιμορραγίες επαναλαμβάνονται μπορεί να χρειαστεί καυτηριασμός του αγγείου, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα κρίνει ένας Ωτορινολαρυγγολόγος.
Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε ΩΡΛ;
- Όταν οι ρινορραγίες είναι επαναλαμβανόμενες.
- Όταν η ρινορραγία του παιδιού σας είναι αποτέλεσμα εισαγωγής ξένου σώματος στη μύτη (ξυλομπογιές, μικρά παιχνίδια κλπ)
- Άρχισε πρόσφατα να ακολουθεί κάποια νέα φαρμακευτική αγωγή
- Αιμορραγεί και από άλλο μέρος, όπως τα ούλα του
- Έχει σοβαρούς μώλωπες σε όλο το σώμα του
Πηγή:orl-goudakos.gr