Σημαντικό ορόσημο το ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς. Σηματοδοτείται μια διαρκής περίοδος με υποχρεώσεις και δραστηριότητες. Η καθημερινότητα της οικογένειας επικεντρώνεται σε ό, τι σχετίζεται με το σχολείο. Κεντρικό θέμα οι συζητήσεις για το πώς θα ανταπεξέλθουν οι μαθητές στη φοίτηση τους.
Τι συμβαίνει όμως με τον βασικό παράγοντα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τους γονείς; Άγχος και ανασφάλεια, ερωτήματα αναπάντητα, κούραση και απογοήτευση..Πολλές φορές οι γονείς αγνοούν τα ίδια τα συναισθήματά τους και νοιάζονται αποκλειστικά για αυτά των παιδιών.
Δύσκολη συνθήκη ο αποχωρισμός, έστω και αν είναι προγραμματισμένος. Η μετάβαση του παιδιού ακόμη και αν πρόκειται σε ένα εγγυημένο γνώριμο περιβάλλον, γεμίζει άγχος. Οι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν τα ίδια δύσκολα σχολικά χρόνια που έζησαν οι ίδιοι κάποτε.
Αρκετοί γονείς εκφράζουν στον άμεσο κοινωνικό περίγυρο τις ανησυχίες τους. Οι εκπαιδευτικοί πλέον δεν αποτελούν τους εκφραστές της παλιάς πιεστικής εξουσίας και της αυθεντίας στη γνώση..
Η επιστημονική γνώση και η εμπειρία του εκπαιδευτικού εγγυώνται την ομαλή προσαρμογή της ευαίσθητης παιδικής ψυχής στο σχολικό περιβάλλον,έστω και αν δεν την γνωρίζει στην αρχή τόσο καλά.
Το παιδί έχει δικαίωμα στην προσπάθεια για κάτι περισσότερο ή λιγότερο. Δικαίωμα στο να βαρεθεί, να πειραματιστεί, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.
Οι γονείς δεν χρειάζεται να γίνουν μέρος του προβλήματος των παιδιών. Ούτε να κλέβουν την προσπάθεια και την επιτυχία του. Πολλές φορές ακούμε: “γράψαμε άριστα, σκίσαμε στις εξετάσεις, μπήκαμε στη σχολή,” κτλ
Μια απλή συζήτηση,, η εκδήλωση της σιγουριάς ότι είμαστε κοντά στο παιδί, η διάθεση να σταθούμε δίπλα του, ένα θετικό νεύμα, ένα χαμόγελο, το δυναμώνουν και προχωράει…
Σχετικά με τους γονείς που βλέπουν την άρνηση του παιδιού τους να πάει τις πρώτες μέρες στο σχολείο, ας αναλογιστούμε το εξής:Με τι κέφι ένας εργαζόμενος πάει στη δουλειά του μετά από μια πολυήμερη άδεια;
Τελειώνοντας να ευχηθούμε η φετινή σχολική χρονιά να είναι εποικοδομητική για τον καθένα μας:. Να είναι μια σχολική χρονιά που να μας κάνει σοφότερους και με περισσότερη ενσυναίσθηση.
Ροβυθάκης Τάσος
Δάσκαλος