Νέες θεματικές ενότητες, εμπλουτισμός της διδακτέας ύλης και ανατροπή του βασικού μοντέλου διδασκαλίας στα σχολεία με στροφή σε πιο ενεργή συμμετοχή των μαθητών περιλαμβάνουν τα νέα προγράμματα σπουδών που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας.
Σε ορίζοντα διετίας και μετά από πιλοτική εφαρμογή στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία τη φετινή και την επόμενη χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2023 προβλέπεται να εφαρμοστεί καθολικά η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα σχολεία της χώρας από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο, μαζί με νέα σχολικά βιβλία.
Εκτός αυτής της διαδικασίας μένει η Γ’ Λυκείου, με το πρόγραμμα των σπουδών της να παραμένει ως έχει, ώστε, μεταξύ άλλων, να μην επηρεαστεί η εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων. Αλλωστε, κατά την επόμενη διετία, οι υποψήφιοι, τα σχολεία αλλά και τα πανεπιστήμια έχουν να αφομοιώσουν αρκετές αλλαγές που αφορούν τις διαδικασίες της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Με στόχο να μην επηρεαστεί η μελέτη των υποψηφίων, τα νέα σχολικά εγχειρίδια, που προβλέπεται να είναι έτοιμα προς διάθεση στα σχολεία τον Σεπτέμβριο του 2023, θα αφορούν από το Δημοτικό έως την Α’ Λυκείου, με τη Β’ και την Γ’ Λυκείου να παραμένουν με το ίδιο υλικό σε σχολικά εγχειρίδια.
Μαθήματα, δραστηριότητες
Η διδακτέα ύλη εμπλουτίζεται στην πλειοψηφία των μαθημάτων, σύμφωνα με τα νέα προγράμματα σπουδών, με νέες θεματικές, όπως ορίσουν οι επιστημονικές εξελίξεις και οι κοινωνικές ανάγκες. Ενδεικτικά:
- Η κβαντική θεωρία εντάσσεται για πρώτη φορά στη διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής.
- Η βιοηθική και η ηθική στην τεχνητή νοημοσύνη εντάσσονται στη διδασκαλία του μαθήματος της Φιλοσοφίας.
- Διδάσκονται τα Στοχαστικά Μαθηματικά, όπως Στατιστική και οι Πιθανότητες.
- Ενισχύονται στο μάθημα της Ιστορίας τα κεφάλαια που αφορούν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια θεώρηση της Ιστορίας.
- Στο μάθημα της Πληροφορικής προτείνεται η επίλυση προβλημάτων με χρήση υπολογιστικών εργαλείων και λογισμικών, όπως για παράδειγμα η αναπαράσταση βάσει δεδομένων των αλλαγών στη θερμοκρασία και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε έναν τόπο, με στόχο τη σύγκριση της μεταβολής τους λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Εγχειρίδια
Το έργο των νέων προγραμμάτων που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής αφορά συνολικά 166 προγράμματα σπουδών, εκ των οποίων 123 εκπονήθηκαν εκ νέου και 43 επικαιροποιήθηκαν. Τα προγράμματα αυτά θα συμπληρώσουν από τον Σεπτέμβριο του 2023 σχολικά εγχειρίδια, στο πλαίσιο του νέου θεσμού του πολλαπλού βιβλίου, δηλαδή περισσότερων του ενός εγχειριδίων με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης πάνω στην ίδια διδακτέα ύλη. Κάθε σχολείο θα επιλέγει σε έντυπη μορφή ένα από αυτά τα εγχειρίδια, ανάλογα με το μάθημα, και τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Για την εφαρμογή τους προβλέπεται επιμόρφωση περίπου 35.000 εκπαιδευτικών σε πρώτη φάση, με το πλαίσιο επιμόρφωσης να αφορά και τους νέους τρόπους διδασκαλίας και τις ενδεικτικές δραστηριότητες που προτείνονται ανά μάθημα και βαθμίδα εκπαίδευσης.
Ενδεικτικές δραστηριότητες ανά μάθημα και εκπαιδευτική βαθμίδα που προτείνονται στα νέα προγράμματα σπουδών:
-Στο μάθημα της Λογοτεχνίας όλων των τάξεων του Λυκείου προτείνεται οι μαθητές για την καλύτερη κατανόηση των κειμένων να συμμετέχουν σε αγώνες αντιλογίας ή ακόμα και χρήση θεατρικών τεχνικών δραματοποιώντας το κείμενο, επιλέγοντας έναν ρόλο όπως αυτό του ηθοποιού ή του σκηνοθέτη.
-Αντίστοιχα, στο μάθημα της Ιστορίας στο Λύκειο προτείνεται οι μαθητές να οργανώσουν αγώνες λόγου, όπως debate, μεταξύ Ελλήνων πολιτικών, όπως για παράδειγμα του Χαριλάου Τρικούπη και του Θεόδωρου Δηλιγιάννη, ή να μελετήσουν γελοιογραφίες της εποχής και να τις παρουσιάσουν στην τάξη συσχετίζοντάς τες με τα γεγονότα.
-Εξίσου παραστατικές δραστηριότητες προβλέπονται και για τους μαθητές Δημοτικού, όπου στο μάθημα της Ιστορίας προβλέπονται παιχνίδια ερωτήσεων, εικονικά ταξίδια μέσω του Google Earth για την αποτύπωση του χρόνου και του χώρου ιστορικών γεγονότων, παρακολούθηση ντοκιμαντέρ και σχολιασμός έργων ζωγράφων της εποχής που διδάσκονται.
-Διδακτικά παιχνίδια περιλαμβάνουν και οι δραστηριότητες στα Μαθηματικά Δημοτικού, με διενέργεια πειραμάτων τύχης, κατασκευή γεωμετρικών σχημάτων με υλικά, σχεδιασμό της γειτονιάς γύρω από το σχολείο με βάση τις αλφαριθμητικές συντεταγμένες.
Πηγή: eleftherostypos.gr