Ένα καινοτόμο εμβόλιο που πρόκειται να φέρει επανάσταση για την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ, ανέπτυξε μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού αναφέρει σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Το εν λόγω εμβόλιο αποτελεί μια νέα σύνθεση σχεδιασμένη να στοχεύει την πρωτεΐνη tau, η οποία είναι υπεύθυνη για τα μπερδέματα που σχηματίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών και σχετίζονται έντονα με την εξέλιξη της νόσου.
Τι έδειξαν προκλινικές δοκιμές
Προκλινικές δοκιμές, που διεξήχθησαν σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και μη ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά, έδειξαν ισχυρή και μακροχρόνια ανοσολογική απόκριση, με σημαντικές βελτιώσεις στους παθολογικούς δείκτες και τις γνωστικές λειτουργίες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia, το επίσημο περιοδικό της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ. Ο επικεφαλής του έργου, καθηγητής Kiran Bhaskar, δήλωσε: «Τώρα που έχουμε αποδείξει την αποτελεσματικότητα σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα, νομίζω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά σε μια κλινική δοκιμή». Η ομάδα αναζητά τώρα χρηματοδότηση από επενδυτές και ιδρύματα για να ξεκινήσει μια δοκιμή φάσης 1 σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας μια πειραματική πλατφόρμα που βασίζεται σε σωματίδια που μοιάζουν με ιούς.
Η βήτα-αμυλοειδής για την αντιμετώπιση της νόσου
Τα τελευταία χρόνια, πολλά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν επιχειρήσει να στοχεύσουν τη βήτα-αμυλοειδή, μια άλλη πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη νόσο. Ωστόσο, τα κλινικά οφέλη είναι περιορισμένα. Αυτό έχει ωθήσει την επιστημονική κοινότητα να εξετάσει την πρωτεΐνη tau ως εναλλακτικό στόχο, ειδικά λόγω της μεγαλύτερης συσχέτισής της με τη γνωστική εξασθένηση.
Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε στο UNM βασίζεται σε μια τροποποιημένη μορφή της πρωτεΐνης tau, συγκεκριμένα στην περιοχή pT181, η οποία θεωρείται βασικός βιοδείκτης της νόσου. Δοκιμές σε διαγονιδιακά ποντίκια έδειξαν μείωση των πρωτεϊνικών συσσωματωμάτων σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου και βελτίωση στις δοκιμασίες μνήμης.
Για να ενισχύσουν τα επιστημονικά στοιχεία, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με το UC Davis και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων Θηλαστικών της Καλιφόρνια. Σε αυτή τη φάση, το εμβόλιο χορηγήθηκε σε μακάκους ρέζους, ζώα με ανοσοποιητικό σύστημα πολύ πιο παρόμοιο με των ανθρώπων. Και πάλι, η ανταπόκριση ήταν ενθαρρυντική: ισχυρή παραγωγή αντισωμάτων και επιμονή με την πάροδο του χρόνου.
Στη συνέχεια, αντισώματα που ελήφθησαν από τον ορό εμβολιασμένων πρωτευόντων εξετάστηκαν σε δείγματα ανθρώπινου αίματος από ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση και σε εγκεφαλικό ιστό από νεκρούς ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι τα αντισώματα αναγνωρίζουν και συνδέονται με την ανθρώπινη εκδοχή της πρωτεΐνης tau, επιβεβαιώνοντας την πιθανή αποτελεσματικότητά τους και στους ανθρώπους.
Το επόμενο βήμα θα είναι η λήψη έγκρισης και η έναρξη κλινικών δοκιμών Φάσης 1 σε ανθρώπους. Εάν τα αποτελέσματα συνεχίσουν να είναι θετικά, αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να γίνει ένα από τα πρώτα πραγματικά αποτελεσματικά προληπτικά εργαλεία κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.