Το τελευταίο χρονικό διάστημα η περιοχή μας αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση.
Το ορυχείο Προσηλίου που τροφοδοτεί εδώ και 15 χρόνια περίπου ανελλιπώς την ΔΕΗ Α.Ε με λιγνίτη υψηλής θερμογόνου δύναμης και στήριξε καθοριστικά, σύμφωνα και με την παραδοχή υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΗ, την λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί αναπόφευκτα, μιας και ο ΑΗΣ Μελίτης όπου δέχεται τον λιγνίτη της περιοχής έπαψε να λειτουργεί μέχρι την έκδοση της νέας περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Ως Επιτροπή Στήριξης της Λειτουργίας των Ορυχείων Σερβίων (Λάβας και Προσηλίου) επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η λειτουργία των δύο ορυχείων λιγνίτη είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την περιοχή μας.
Στα δύο ορυχεία απασχολούνται άμεσα πάνω από 400 εργαζόμενοι ενώ άλλες επιπλέον 1000 θέσεις εργασίας επηρεάζονται από την λειτουργία των δύο ορυχείων.
Τα δύο ορυχεία επηρεάζουν το ΑΕΠ της περιοχής σε ποσοστό πάνω από 50%. Είναι προφανές ότι αν δεν υπάρχουν τα δύο ορυχεία η περιοχή θα σβήσει κυριολεκτικά.
Στον αγώνα που δίνουμε ως τοπική κοινωνία εδώ και ένα μήνα για τη συνέχιση της λειτουργίας του ορυχείου Προσηλίου, που άμεσα επηρεάζεται από το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης, η Επιτροπή προκάλεσε σύσκεψη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την παρουσία βουλευτών του νομού και του Περιφερειάρχη.
Στην υλοποίηση όσων αποφασίστηκαν στην σύσκεψη εκείνη, καθοριστικό ρόλο και συμμετοχή είχε ο βουλευτής κ. Αμανατίδης Γ., ο οποίος σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, προέβη στις απαραίτητες παραστάσεις, συνεννοήσεις και συντονισμό με τα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε. και με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου (ΜΕΤΕ Α.Ε.) και διασφαλίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας του Ορυχείου σε συνδυασμό με την διατήρηση του μεταφορικού έργου των επαγγελματιών της περιοχής.
Οφείλουμε και δημόσια να τον ευχαριστήσουμε γι’ αυτό.
Η περιοχή με αγωνία προσδοκά να υλοποιηθούν όσα έχουν κατ’ αρχήν συμφωνηθεί, ενώ παράλληλα με ενδιαφέρον παρακολουθεί και συμμετέχει στην υλοποίηση του στόχου μεσοπρόθεσμης λειτουργίας των δύο ορυχείων. Παράλληλα προετοιμάζεται για το μέλλον της στην περίοδο της απολιγνιτοποίησης.