Τα αναψυκτικά θεωρούνταν μια καλή εναλλακτική έναντι των ζαχαρούχων ποτών, εξαιτίας του ότι περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά (ασπαρτάμη, ζαχαρίνη) και όχι ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Τα δεδομένα ωστόσο έχουν αλλάξει.
Πολυάριθμες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης δεν προσφέρει κανένα άμεσο όφελος στην υγεία, πέρα από τη μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης.
Όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος, συνήθως επιλέγουν τα αναψυκτικά διαίτης, εξαιτίας του ότι δεν περιέχουν ραφιναρισμένη ζάχαρη, χωρίς να γνωρίζουν ωστόσο τον κίνδυνο που κρύβει η κατανάλωσή τους για την υγεία.
Τα αποτελέσματα αρκετών ερευνών επιβιώνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής, καθώς ο οργανισμός βρίσκεται μονίμως σε υπερδιέγερση και καταλήγει να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα του σώματος.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας, όπως είναι η το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, η άνοια, η υπέρταση και λιπώδης νόσος του ήπατος.
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών επηρεάζει επίσης την έκκριση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ενισχύει την θέληση, την απόλαυση και την ανταμοιβή, ενώ αυξάνουν και την επιθυμία για επιπλέον κατανάλωση γλυκών.
Σημειώνεται όμως ότι η εκδήλωση αυτών των προβλημάτων υγείας δεν βασίζεται μόνο στην κατανάλωση αναψυκτικών, αλλά εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.
Πηγή: Medical Daily