• Latest
εξετασεις μικροβιολογικο

Ανεύρυσμα: Το τεστ που σας προειδοποιεί για τον «σιωπηλό» δολοφόνο

15 Οκτωβρίου 2019

Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο

7 Νοεμβρίου 2025
Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

7 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

7 Νοεμβρίου 2025
Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

7 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

7 Νοεμβρίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος για την Αιανή: «Το Νομοσχέδιο διορθώθηκε – Η κοινοβουλευτική προσπάθεια απέδωσε καρπούς»

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης στην Καστοριά

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΙΤΑ, ΖΥΓΑΡΙΑ

7 fitness μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

7 Νοεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Κοζάνης 

7 Νοεμβρίου 2025

Έφτιαχνε πισίνα στο σπίτι του, βρήκε θησαυρό και τον κράτησε

7 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

7 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανεύρυσμα: Το τεστ που σας προειδοποιεί για τον «σιωπηλό» δολοφόνο

sierafm by sierafm
15 Οκτωβρίου 2019
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
εξετασεις μικροβιολογικο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα διαγνωστικό τεστ που ανιχνεύει την παρουσία της δεσμοσίνης, ενός αμινοξέος που εκκρίνουν οι νοσούντες αρτηρίες στο αίμα και στα ούρα

Το ανεύρυσμα αορτής εδώ και μέρες απασχολεί την ελληνική επικαιρότητα καθώς παρ’ ολίγον να στοιχίσει τη ζωή του συγγραφέα και πρώην βουλευτή κ. Πέτρου Τατσόπουλου. Δυστυχώς μοιραία ήταν η έκβαση για την 52χρονη Βασιλική Καραβάκου, καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που απεβίωσε μετά από ανεύρυσμα που υπέστη κατά τη διάρκεια του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής αποκαλείται από τους γιατρούς «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν συμβεί η ρήξη. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία αφορά στο 1% των ανδρών άνω των 65 ετών και το 80% των ασθενών τελικά δεν επιβιώνει του συμβάντος.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Dundee, ωστόσο, σε άρθρο που δημοσιεύουν στο Journal of the American Heart Association υποστηρίζουν ότι μπορεί να πετύχουν μείωση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα διαγνωστικό τεστ που ανιχνεύει την παρουσία της δεσμοσίνης, ενός αμινοξέος που εκκρίνουν οι νοσούντες αρτηρίες στο αίμα και στα ούρα. Πιστεύουν λοιπόν ότι έτσι θα βελτιωθεί η διάγνωση αλλά και η παρακολούθηση των αορτικών ανευρυσμάτων, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η Δρ. Anna Maria Choy, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Dundee εξηγεί ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα μπορούν να υποβάλλονται σε υπερηχογραφικό έλεγχο και στην περίπτωση που εντοπιστεί αορτικό ανεύρυσμα θα μπορούσαν αν ενταχθούν σε πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης ή άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης.

Κι επειδή το μέγεθος του ανευρύσματος δεν συνάδει πάντα με τον κίνδυνο ρήξης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέτρηση των επιπέδων της δεσμοσίνης είναι ένας ακριβέστερος τρόπος εντοπισμού των ασθενών που κινδυνεύουν να υποστούν ρήξη και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

«Προς το παρόν οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση όταν το ανεύρυσμα φτάνει σε ένα μέγεθος τέτοιο που θεωρείται επικίνδυνο να διαρραγεί. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα ανευρύσματα αορτής μεγαλώνουν απρόβλεπτα και γρήγορα. Μερικές φορές παραμένουν σταθερά για αρκετό διάστημα και έπειτα ξαφνικά σπάνε, ενώ μπορεί να σπάσουν ακόμα και όταν δεν έχουν το ανάλογο μέγεθος», εξηγεί η Δρ. Choy.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι επείγουσα η ανάγκη καλύτερης ανίχνευσης και αξιολόγησης των ανευρυσμάτων και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινείται το τεστ δεσμοσίνης.

Η αναδρομική αξιολόγηση δειγμάτων από ασθενείς με ανεύρυσμα αορτής έδειξε ότι το τεστ δεσμοσίνης είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος ανίχνευσης του ανευρύσματος που προσφέρει βελτιωμένη πρόγνωση των επιπλοκών και του συνολικού κλινικού αποτελέσματος.

Η δεσμοσίνη πηγάζει από την ελαστίνη, μια πρωτεΐνη που όπως δείχνει το όνομά της παρέχει στα αιμοφόρα αγγεία την ελαστικότητα που χρειάζονται. Όταν κάποιος έχει ανεύρυσμα, η ελαστίνη αποδομείται και εκκρίνεται στο αίμα και στα ούρα.

Στην παρούσα μελέτη τα επίπεδα της δεσμοσίνης ήταν πραγματικά ένας αξιόλογος δείκτης του μεγέθους του ανευρύσματος αλλά και των πιθανοτήτων εκδήλωσης επιπλοκών στον ασθενή.

Ο Δρ. Jeffrey Huang, κύριος ερευνητής του τεστ δεσμοσίνης συμπληρώνει ότι «είναι σαφώς καλύτερα από οικονομική άποψη να πας στον οικογενειακό σου γιατρό και να κάνεις ένα τεστ αίματος παρά να πας στο νοσοκομείο και να υποβληθείς σε υπέρηχο. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το τεστ που αναπτύξαμε είναι καλύτερο ως προς την πρόγνωση του τελικού αποτελέσματος, δηλαδή στο να σώσουμε περισσότερες ζωές».

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να ελέγξουν την προγνωστική αξία του τεστ και στις γυναίκες που έχουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας καθώς θεωρείται λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με ανεύρυσμα.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Για τον μικρό Παναγιώτη – Ραφαήλ Γλωσσιώτη

Next Post

Ν/Σ: τα Δημοτικά Συμβούλια θα αποφασίζουν με τους πραγματικά παρόντες

Next Post
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ

Ν/Σ: τα Δημοτικά Συμβούλια θα αποφασίζουν με τους πραγματικά παρόντες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο
  • Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας
  • Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού
  • Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr