• Latest
εξετασεις μικροβιολογικο

Ανεύρυσμα: Το τεστ που σας προειδοποιεί για τον «σιωπηλό» δολοφόνο

15 Οκτωβρίου 2019
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ενίσχυση 442.000 στον Δήμο Βοΐου για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

7 Οκτωβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Προσποιούμενοι μέλη φιλοζωικής εταιρίας του κλέψανε 14.000 ευρώ – εξιχνιάσθηκε απάτη σε βάρος 70χρονου,

7 Οκτωβρίου 2025
σχολειο

ΕΔΕ για μαθηματικό μετά από καταγγελίες καθηγητριών ότι αυνανιζόταν μπροστά τους

7 Οκτωβρίου 2025
ΔΥΠΑ

Voucher 750 ευρώ -ΔΥΠΑ: Πότε ξεκινάει

7 Οκτωβρίου 2025
Συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας με τους πρώην Προέδρους του Τμήματος

Συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας με τους πρώην Προέδρους του Τμήματος

7 Οκτωβρίου 2025
Έξι συλλήψεις για χρηματισμούς στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης – Οι παράνομες ταριχεύσεις και καλλωπισμοί νεκρών με το αζημίωτο

Πλαστικός χειρουργός της «τετραγώνισε» το στήθος: «Χειροτέρευα συνεχώς» – Το δεύτερο χειρουργείο και η μόλυνση από σταφυλόκοκκο

7 Οκτωβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Τρεις «μαϊμού» αστυνομικοί επιχείρησαν να… ελέγξουν κανονικά αστυνομικό της Ομάδας ΔΙΑΣ

7 Οκτωβρίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Χορήγησαν λάθος αντιβιοτικό σε 22χρονη ασθενή του «Αττικόν» που έπαθε αλλεργικό σοκ

7 Οκτωβρίου 2025
Νέο υποκατάστημα του Ιπποκράτη στο κέντρο της Κοζάνης στην οδό Λιούφη 2,

Νέο υποκατάστημα του Ιπποκράτη στο κέντρο της Κοζάνης στην οδό Λιούφη 2,

7 Οκτωβρίου 2025
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών στα μέλη του

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Η ελληνική αιγοπροβατοτροφία σε κρίση – Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

7 Οκτωβρίου 2025
Νέο τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία στα διόδια Πολυμύλου – Ουρές οχημάτων στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη

Νέο τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία στα διόδια Πολυμύλου – Ουρές οχημάτων στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη

6 Οκτωβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επετειακή Εκδήλωση:  «1995 – 2025: 30 χρόνια μετά τον σεισμό -Μνήμη, Αποκατάσταση, Θωράκιση»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επετειακή Εκδήλωση:  «1995 – 2025: 30 χρόνια μετά τον σεισμό -Μνήμη, Αποκατάσταση, Θωράκιση»

6 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανεύρυσμα: Το τεστ που σας προειδοποιεί για τον «σιωπηλό» δολοφόνο

sierafm by sierafm
15 Οκτωβρίου 2019
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
εξετασεις μικροβιολογικο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα διαγνωστικό τεστ που ανιχνεύει την παρουσία της δεσμοσίνης, ενός αμινοξέος που εκκρίνουν οι νοσούντες αρτηρίες στο αίμα και στα ούρα

Το ανεύρυσμα αορτής εδώ και μέρες απασχολεί την ελληνική επικαιρότητα καθώς παρ’ ολίγον να στοιχίσει τη ζωή του συγγραφέα και πρώην βουλευτή κ. Πέτρου Τατσόπουλου. Δυστυχώς μοιραία ήταν η έκβαση για την 52χρονη Βασιλική Καραβάκου, καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που απεβίωσε μετά από ανεύρυσμα που υπέστη κατά τη διάρκεια του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής αποκαλείται από τους γιατρούς «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν συμβεί η ρήξη. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία αφορά στο 1% των ανδρών άνω των 65 ετών και το 80% των ασθενών τελικά δεν επιβιώνει του συμβάντος.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Dundee, ωστόσο, σε άρθρο που δημοσιεύουν στο Journal of the American Heart Association υποστηρίζουν ότι μπορεί να πετύχουν μείωση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα διαγνωστικό τεστ που ανιχνεύει την παρουσία της δεσμοσίνης, ενός αμινοξέος που εκκρίνουν οι νοσούντες αρτηρίες στο αίμα και στα ούρα. Πιστεύουν λοιπόν ότι έτσι θα βελτιωθεί η διάγνωση αλλά και η παρακολούθηση των αορτικών ανευρυσμάτων, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η Δρ. Anna Maria Choy, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Dundee εξηγεί ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα μπορούν να υποβάλλονται σε υπερηχογραφικό έλεγχο και στην περίπτωση που εντοπιστεί αορτικό ανεύρυσμα θα μπορούσαν αν ενταχθούν σε πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης ή άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης.

Κι επειδή το μέγεθος του ανευρύσματος δεν συνάδει πάντα με τον κίνδυνο ρήξης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέτρηση των επιπέδων της δεσμοσίνης είναι ένας ακριβέστερος τρόπος εντοπισμού των ασθενών που κινδυνεύουν να υποστούν ρήξη και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

«Προς το παρόν οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση όταν το ανεύρυσμα φτάνει σε ένα μέγεθος τέτοιο που θεωρείται επικίνδυνο να διαρραγεί. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα ανευρύσματα αορτής μεγαλώνουν απρόβλεπτα και γρήγορα. Μερικές φορές παραμένουν σταθερά για αρκετό διάστημα και έπειτα ξαφνικά σπάνε, ενώ μπορεί να σπάσουν ακόμα και όταν δεν έχουν το ανάλογο μέγεθος», εξηγεί η Δρ. Choy.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι επείγουσα η ανάγκη καλύτερης ανίχνευσης και αξιολόγησης των ανευρυσμάτων και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινείται το τεστ δεσμοσίνης.

Η αναδρομική αξιολόγηση δειγμάτων από ασθενείς με ανεύρυσμα αορτής έδειξε ότι το τεστ δεσμοσίνης είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος ανίχνευσης του ανευρύσματος που προσφέρει βελτιωμένη πρόγνωση των επιπλοκών και του συνολικού κλινικού αποτελέσματος.

Η δεσμοσίνη πηγάζει από την ελαστίνη, μια πρωτεΐνη που όπως δείχνει το όνομά της παρέχει στα αιμοφόρα αγγεία την ελαστικότητα που χρειάζονται. Όταν κάποιος έχει ανεύρυσμα, η ελαστίνη αποδομείται και εκκρίνεται στο αίμα και στα ούρα.

Στην παρούσα μελέτη τα επίπεδα της δεσμοσίνης ήταν πραγματικά ένας αξιόλογος δείκτης του μεγέθους του ανευρύσματος αλλά και των πιθανοτήτων εκδήλωσης επιπλοκών στον ασθενή.

Ο Δρ. Jeffrey Huang, κύριος ερευνητής του τεστ δεσμοσίνης συμπληρώνει ότι «είναι σαφώς καλύτερα από οικονομική άποψη να πας στον οικογενειακό σου γιατρό και να κάνεις ένα τεστ αίματος παρά να πας στο νοσοκομείο και να υποβληθείς σε υπέρηχο. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το τεστ που αναπτύξαμε είναι καλύτερο ως προς την πρόγνωση του τελικού αποτελέσματος, δηλαδή στο να σώσουμε περισσότερες ζωές».

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να ελέγξουν την προγνωστική αξία του τεστ και στις γυναίκες που έχουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας καθώς θεωρείται λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με ανεύρυσμα.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Για τον μικρό Παναγιώτη – Ραφαήλ Γλωσσιώτη

Next Post

Ν/Σ: τα Δημοτικά Συμβούλια θα αποφασίζουν με τους πραγματικά παρόντες

Next Post
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ

Ν/Σ: τα Δημοτικά Συμβούλια θα αποφασίζουν με τους πραγματικά παρόντες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ενίσχυση 442.000 στον Δήμο Βοΐου για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
  • Προσποιούμενοι μέλη φιλοζωικής εταιρίας του κλέψανε 14.000 ευρώ – εξιχνιάσθηκε απάτη σε βάρος 70χρονου,
  • ΕΔΕ για μαθηματικό μετά από καταγγελίες καθηγητριών ότι αυνανιζόταν μπροστά τους
  • Voucher 750 ευρώ -ΔΥΠΑ: Πότε ξεκινάει
  • Συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας με τους πρώην Προέδρους του Τμήματος

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr