• Latest
στε Συμβούλιο της Επικρατείας

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή τριετιών, ποιοι θα τις λάβουν και πότε

15 Φεβρουαρίου 2022
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Ο τιμωρητικός χαρακτήρας του νέου Κ.Ο.Κ. δεν θα οδηγήσει στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας

6 Ιουνίου 2025
Πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”:  Εντός του Ιουνίου ξεκινούν εργασίες  ανακαίνισης και αναβάθμισης του 1ου Ημερήσιου Γυμνασίου Γρεβενών

Πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”:  Εντός του Ιουνίου ξεκινούν εργασίες  ανακαίνισης και αναβάθμισης του 1ου Ημερήσιου Γυμνασίου Γρεβενών

6 Ιουνίου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Ψήφισμα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού

6 Ιουνίου 2025
Επιμελητήριο  Κοζάνης: Ολοκλήρωση  δράσης  επιμόρφωσης  στον  τομέα  πωλήσεων & εξυπηρέτησης

Επιμελητήριο  Κοζάνης: Ολοκλήρωση  δράσης  επιμόρφωσης  στον  τομέα  πωλήσεων & εξυπηρέτησης

6 Ιουνίου 2025
Λάζαρος Γκερεχτές: Προχωρά η κατασκευή κόμβων στη Μπάρα Σιάτιστας.  Φωτογραφίες

Λάζαρος Γκερεχτές: Προχωρά η κατασκευή κόμβων στη Μπάρα Σιάτιστας. Φωτογραφίες

6 Ιουνίου 2025
Εναρκτήρια συνάντηση του έργου ARMED: Ανάπτυξη ευφυούς συστήματος πρόληψης πλημμυρών με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Εναρκτήρια συνάντηση του έργου ARMED: Ανάπτυξη ευφυούς συστήματος πρόληψης πλημμυρών με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

6 Ιουνίου 2025
ΕΟΠΥΥ ΓΙΑΤΡΟΣ

Ξεκινά στις 16 Ιουνίου η καθολική κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ

6 Ιουνίου 2025
ΒΟΤΑΝΑ

Αυτό το μεσογειακό βότανο επιβραδύνει την εσωτερική γήρανση του σώματος

6 Ιουνίου 2025
ΚΑΦΕΣ

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες

6 Ιουνίου 2025
φορολογια

Υποχρεωτική δήλωση ΙΒΑΝ στο Μητρώο της ΑΑΔΕ

6 Ιουνίου 2025
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Καταστήματα: Πότε μπαίνουν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

6 Ιουνίου 2025
απορριματοφορο

Νεκρή δημοτική υπάλληλος: Ταξί συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

6 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή τριετιών, ποιοι θα τις λάβουν και πότε

sierafm by sierafm
15 Φεβρουαρίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
στε Συμβούλιο της Επικρατείας
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δεν θα καταργηθούν οι τριετίες μετά την απόφαση του ΣτΕ ενώ θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται κανονικά όταν η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012.

Ειδικότερα το ΣτΕ είπε όχι στην κατάργηση των τριετιών χωρίς όμως να αλλάζει η σημερινή κατάσταση. Δηλαδή χορηγείται μόνο σε όσους είχαν συμπληρώσει την εν λόγω χρονική προϋπόθεση, έως τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ για τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν τριετία μετά το 2012, δεν καταβάλλονται.

Το 2012, με την 6η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπήρχε όρος ότι για οποιαδήποτε άλλη μεταβολή, θα έπρεπε η ανεργία να υποχωρήσει κάτω του 10%. Να σημειωθεί ότι η ανεργία υπν Νοέμβριο του 2021 κυμάνθηκε στο 13,3%.
Αναλυτικότερα ο Νόμος 4093/2012 ορίζει ότι έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012.

Το επίδομα προϋπηρεσίας ή τριετίες ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού, για κάθε τριετία που συμπληρώνει ο εργαζόμενος και μέχρι τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.

ΓΣΕΕ: Οι εργοδότες ζήτησαν γυμνό μισθό

Ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ υπογραμμίζει στο Dnews ότι φαίνεται το ΣτΕ να έκρινε ότι δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας έως το Φεβρουάριο του 2012 τα δικαιούνται ακόμη. Όπως μας εξηγεί οι βιομήχανοι με την προσφυγή στο ΣτΕ ζητούσαν «γυμνό» μισθό για όλους χωρίς 3ετίες έστω και «παγωμένες» από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας. Εφόσον η απόφαση των δικαστών κάνει αποδεκτούς τους ισχυρισμούς των συνδικαλιστικών οργανώσεων και διατηρεί σε ισχύ την ερμηνευτική εγκύκλιο (σήμερα θα ξέρουμε που θα έχουμε τηναπόφασηστα χέρια μας), τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά, με τις προσαυξήσεις προϋπηρεσίας για όσους είχαν πάνω από 3 χρόνια εργασίας έως τον Φεβρουάριο του 2012.

Η ΓΣΕΕ και οι οργανώσεις – μέλη που έδωσαν σκληρή μάχη στο ΣτΕ, εξακολουθούν να διεκδικούν νομοθετικό “ξεπάγωμα” όλων των αντεργατικών και μνημονιακών ρυθμίσεων, με απελευθέρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για ρύθμιση του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σε μια περίοδο που το κύμα ακρίβειας σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, η Κυβέρνηση οφείλει να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και στη συνέχεια ο μισθός προσαρμοστεί στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Σημειωτέον ότι εκτός της ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας παρεμβαίνουσες συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέρ του Υπ. Εργασίας ήταν και οι κάτωθι οργανώσεις στο ΣτΕ:

1. Η Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση, με την επωνυμία «Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας» (Ο.Σ.Ν.Ι.Ε.), η οποία εδρεύει στην Αθήνα.
2. Η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία «Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας», η οποία εδρεύει στην Αθήνα.
3. Η Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση με την επωνυμία «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ», που εδρεύει στην Αθήνα.
4. Η Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση με την επωνυμία «Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης», που εδρεύει στη Κατερίνη.
5. Η Πρωτοβάθμια Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων Καζίνο Θράκης», η οποία εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη.
6. Η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Η ΕΝΩΣΙΣ», που εδρεύει στην Πάτρα.

“Η διευκρίνηση ότι «ως νομοθετημένος κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς» υποδηλώνει ότι με τη διαδικασία αυτή δεν θίγονται όλες οι άλλες παροχές που ενδέχεται να καθορίζονται νομοθετικά ή σε άλλη πηγή, το ύψος των οποίων προσδιορίζεται με παραπομπή σε αυτό το μοναδικό «ποσό αναφοράς». Τέτοια ακριβώς προσαύξηση είναι η προβλεπόμενη από το Ν. 4093/2012 για τις τριετίες, η οποία από καμία διάταξη δεν τροποποιήθηκε και συνεχίζει να ισχύει και μετά τη θεσμοθέτηση της νέας διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και η οποία εξ αρχής θεωρείται διακριτή παροχή σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, υπολογισμένη απλώς σε ποσοστιαία βάση με αναφορά στο εκάστοτε ισχύον ποσό του κατώτατου μισθού. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία θα οδηγούσε στο οξύμωρο αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που είχαν ήδη θεμελιωμένες προσαυξήσεις λόγω τριετιών να οδηγούνταν σε πολύ σημαντική μείωση του μισθού τους, ακόμα και μετά την όποια αύξηση προέβλεπε η νέα διαδικασία” ανέφεραν στο υπόμνημα τους τα συνδικάτα.

Καρούζος: Απαιτείται διάταξη νόμου

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μας εξηγεί ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι η εγκύκλιος Αχτιόγλου δεν θεσπίζει νομική υποχρέωση για αναγνώριση τριετιών καθώς δεν αποτελεί νόμο που εισάγει τέτοια ρύθμιση. “Είχα υποστηρίξει από την αρχή την άποψη ότι απαιτούνταν η θέσπιση διάταξης νόμου που να ρυθμίζει ρητά το θέμα. Παρόλα αυτά δεν τίθεται κανένα πεδίο αμφισβήτησης του συνυπολογισμού των τριετιών στον κατώτατο μισθό παρά τη σχετική ασάφεια του νόμου του 2013”. Καλώντας ο κ. Καρούζος το υπουργείο Εργασίας να αποσαφηνισει αν θα πρέπει να συνεχίζεται η υποχρεωτική καταβολή του.
Σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα εξέλιξης με το “ξεπάγωμα” των τριετιών λόγω μνημονιακής δέσμευσης της χώρας μέχρις ότου ο δείκτης της ανεργίας πέσει κάτω του 10%.

Το χρονικό

Τον Φεβρουάριο του 2019, όταν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ, με απόφαση της τότε υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, ξεπάγωσε και η καταβολή τριετιών, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που είχαν συμπληρώσει τα σχετικά χρονικά όρια, μέχρι το 2012.

Έτσι, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 650 ευρώ στα 715 ευρώ, για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας αυξήθηκε στα 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, ο μισθός αυξήθηκε στα 845 ευρώ.
Η απόφαση αυτή της κ. Αχτσιόγλου προκάλεσε την αντίδραση των βιομηχάνων, οι οποίοι δεν περιορίστηκαν μόνο σε ανακοινώσεις αλλά τον Ιούνιο του 2019, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν την ακύρωση της υποχρεωτικής καταβολής αυξήσεων, λόγω των τριετιών και την κατάργηση τους. Σήμερα μετά από 31 μήνες το ΣτΕ αποφάσισε να μην καταργηθούν οι τριετίες.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: στε
Previous Post

Εξετάσεις «Pisa» και στην Ελλάδα, θα αφορούν μαθητές ΣΤ’ τάξης δημοτικού και Γ’ τάξης του Γυμνασίου

Next Post

Συνέλαβαν πατέρα στην Κρήτη γιατί δεν στέλνει το παιδί του στο σχολείο

Next Post
σχολειο

Συνέλαβαν πατέρα στην Κρήτη γιατί δεν στέλνει το παιδί του στο σχολείο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Καλλιόπη Βέττα: Ο τιμωρητικός χαρακτήρας του νέου Κ.Ο.Κ. δεν θα οδηγήσει στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας
  • Πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”:  Εντός του Ιουνίου ξεκινούν εργασίες  ανακαίνισης και αναβάθμισης του 1ου Ημερήσιου Γυμνασίου Γρεβενών
  • Ψήφισμα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού
  • Επιμελητήριο  Κοζάνης: Ολοκλήρωση  δράσης  επιμόρφωσης  στον  τομέα  πωλήσεων & εξυπηρέτησης
  • Λάζαρος Γκερεχτές: Προχωρά η κατασκευή κόμβων στη Μπάρα Σιάτιστας. Φωτογραφίες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr