Συνοπτική παρουσίαση της πρότασής μου έγινε σε ανάρτηση στη δημόσια διαβούλευση (που λήγει σήμερα το μεσημέρι ώρα 12:00) του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για τη Συνέργεια (συγχώνευση) του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. της Δυτικής Μακεδονίας, στο άρθρο 1 αυτού.
26 Φεβρουαρίου 2019, 16:57 | Κωνσταντίνος Κοκόλης). * Πρόταση για την Ονομασία του Νέου Πανεπιστημίου :
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο Παύλος Μελάς»
Ο Παύλος Μελάς κατάγεται από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου με ρίζες που φθάνουν ως την Κωνσταντινούπολη.
Το έργο του Μελά σεμνό και τίμιο, χωρίς να είναι κραυγαλέο, το διαποτίζει ένα απεριόριστο μεγαλείο.
Η ελληνική μορφή του στέκει πέρα από το χρόνο και το χώρο και συμπυκνώνει σε ένα πρόσωπο τη γενναιότητα, την αυταπάρνηση, την ευγένεια, την τρυφερότητα του υπέροχου συζύγου και πατέρα, την αγάπη του Χριστού, μα πάνω από όλα την αφοσίωση στο όραμα της ενωμένης Ελλάδας και ιδιαίτερα της Μακεδονίας, για την οποία χάρισε και αυτή τη ζωή του.
Η εικόνα του Παύλου Μελά, που έμελλε να γίνει το γνωστότερο και μακροβιότερο σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα, παραπέμπει συνειρμικά αποκλειστικά στη Δυτική Μακεδονία, σε όλους τους Νομούς της οποίας έδρασε.
Μάλιστα το νεαρό της ηλικίας του και η αλκή της νιότης του, που εκείνος πρόσφερε με ηρωισμό και υπερηφάνεια σ’ αυτό που λέγεται πατρίδα, αποτελεί συμβολισμό, μιας ιδέας, για όλους μας, και προπαντός για όλους τους νέους ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. «Γιατί όλες οι ευγενικές ιδέες έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους. Και καμιά δεν προκόβει χωρίς ηρωισμό» (Ναταλία Π.Μελά 1926.
Πηγή, για την αιτιολόγηση, [Ο Μακεδονικός Αγώνας (τα ΝΕΑ)]
Ο λογότυπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προτείνεται να έχει τη μορφή (εικόνα) του Παύλου Μελά (από ασπρόμαυρη φωτογραφία, που βγήκε τον Αύγουστο του 2004, και τον αντίστοιχο πίνακα φιλοτέχνησε ο Γεώργιος Ιακωβίδης) σε συνδυασμό με σχήμα-«σήμα» τύπου «παράσημου», με τα αρχικά (Π Δ Μ) του Πανεπιστημίου, σε καλλιτεχνική μορφή και κορδόνι.
«Ο Παύλος Μελάς δίνει το όνομά του στο Πανεπιστήμιο και εκείνο τον παρασημοφορεί».
Κατά συνέπεια με το λογότυπο προβάλλεται μια αντιπροσωπευτική προσωπικότητα της ιστορικής παράδοσης της Δυτικής Μακεδονίας.
Μορφή και σήμα, στο κέντρο της σύνθεσης, σε φόντο, με το όνομα του Παύλου Μελά στη βάση της, περικλείονται από κορδέλα με τον τίτλο του Πανεπιστημίου. Η κορδέλα έχει το σχήμα του Ω, γράμμα ηρεμίας, με στέρεα βάση και παρέχει ευκολία χρήσης και αναπαραγωγής του σήματος.
Το Χρώμα :
Στον χρωματισμό έχουμε την κυριαρχία του μπλε-γαλάζιου με το ανοικτό πράσινο.
Το μπλέ-γαλάζιο δεν επιτίθεται δεν παραβιάζει τίποτε, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας (στον οδικό χάρτη χρησιμοποιείται να εκφράσει ό,τι επιτρέπεται).
Το μπλέ-γαλάζιο επικρατεί από παλαιά και στις Σχολές και είναι το χρώμα της πειθαρχίας και της επιμέλειας.
Μπαίνει στο φόντο της εικόνας και του σήματος.
Το ανοικτό πράσινο, χρώμα της ελπίδας, σε επιλεγμένη ποσότητα, συνδυάζεται αρμονικά με το μπλε-γαλάζιο, σε ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα.
Το κίτρινο σε μικρή ποσότητα στο σήμα, δίνει έμφαση στη σύνθεση, μέσα στον μπλε-γαλάζιο φόντο.
Το ερυθρόμορφο κεραμιδί πρόσωπο, το μαύρο της φορεσιάς και των γραμμάτων, με το ασημί του σήματος «ζωγραφίζουν» τη σύνθεση.
Το πράσινο, εδώ, θα μπορούσε εναλλακτικά να αντικατασταθεί και από το κεραμιδί που περιέχεται στο πρόσωπο της μορφής.
Κοζάνη 4-3-2019
Με τιμή
Κώστας Κοκόλης