Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο διεύρυνσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εάν καταγραφεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μετά το άνοιγμα των σχολείων.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου, επεσήμανε πως «οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι, έτσι κι αλλιώς, υπαρκτές παντού. Υπάρχει ως επιλογή για την κυβέρνηση η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για όλους. Υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς, αν παραστεί ανάγκη, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εκεί είναι αρκετά υψηλά».
Ερωτηθείς, ειδικότερα, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ενεργοποιήσει άμεσα τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Ανάλογα με το πώς πηγαίνει η κατάσταση (σ.σ. αναφορικά με τα κρούσματα) όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και ευρύτερα». Σε αυτό το πλαίσιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τους ιερείς. Ερωτηθείς σχετικά με τους ιερείς, απάντησε ότι «ακόμα και για την εκκλησία εξετάζεται η υποχρεωτικότητα παρότι κι εκεί είναι υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού».
Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων ο Οικονόμου
Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η προετοιμασία και ο σχεδιασμός είναι να λειτουργήσει δια ζώσης παντού, και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέτρων που δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα διαγνωστικά τεστ, στα πρωτόκολλα από τους ειδικούς για το πώς αντιδρούμε σε περίπτωση που έχουμε κρούσματα, καθώς και στο εμβόλιο, για το οποίο, όπως είπε, θα εντατικοποιηθεί η παρότρυνση επικοινωνιακά για να εμβολιαστεί ο κόσμος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε τη συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Για τα παιδιά, η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Προφανώς και οι παιδίατροι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι για να πείσουν με τις γνώσεις τους και να κάνουν και οι ίδιοι εμβόλια. Αναζητούνται τρόποι και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή για να μπουν οργανωμένα οι παιδίατροι σε αυτή την ιστορία», επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι έξω από τα πανεπιστήμια θα δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα. «Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει δείξει ότι τα αντανακλαστικά και οι δυνατότητές της είναι τέτοιες που οποτεδήποτε χρειαστεί μπορεί να φέρει το εμβόλιο όσο κοντά απαιτείται και στα σχολεία», υπογράμμισε.
Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού πριν το πρώτο κουδούνι
Ο χρόνος για την έναρξη της σχολικής χρονιάς κυλάει αντίστροφα, και οι επιστήμονες ηδη απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις στους γονείς για εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων 12 -17 ετών.
Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, πριν καν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.
Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει στους εφήβους
Οι ειδικοί ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων στους εφήβους, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών με τον συγχρωτισμό των παιδιών να είναι αναπόφευκτος με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να θωρακιστούν είναι ο εμβολιασμός.
Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά
Το πρώτο εξαήμερο του Σεπτεμβρίου οι αρχές κατέγραψαν 2.158 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών. Ο αριθμός αυτός και μόνο στο άκουσμά του τρομάζει. Και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.
Το εμβόλιο χορηγείται στα παιδιά για τους εξής τέσσερις λόγους:
- 1ον Για την ατομική τους προστασία
- 2ον Με στόχο τη θωράκιση των παιδιών για το σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες
- 3ον Για την αναχαίτιση της διασποράς, ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα
- 4ον Για τη μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας νέων μεταλλάξεων.
Πηγή: ethnos.gr