Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα γνωστό site το οποίο ισχυρίζεται πως διαθέτει πιστοποιήσεις από ιατρικούς συλλόγους της χώρας και προσφέρει με ένα κλικ συνταγογράφηση φαρμάκων (με 12 ευρώ), αναρρωτικές άδειες (με 10 ευρώ) και συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων (με 8 ευρώ).
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) θα πει πως όχι μόνο δεν έχουν δώσει πιστοποίηση, αλλά θα κινηθούν και νομικά εναντίον της ιστοσελίδας. «Ο επιχειρηματίας πίσω από αυτή την ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική. Είναι ένας πρώην ποδοσφαιριστής με εταιρεία κέλυφος για να παραβεί το νόμο», είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Σήμερα ο ΠΙΣ γνωστοποίησε την ύπαρξη εξώδικου που εστάλη στην εν λόγω εταιρεία και με το οποίο ζητά να «κατέβει» η συγκεκριμένη ιστοσελίδα και να σταματήσει η «παράνομη και παραπλανητική χρήση του σήματος του ΠΙΣ ως δήθεν πιστοποιημένος από εμάς φορέας».
Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκδώσει ανακοίνωση μέσω της οποίας εφιστά την προσοχή αναφορικά με την διαφήμιση και την λειτουργία εταιρείας, αποκλειστικά με την μέθοδο της τηλεϊατρικής και με φερόμενη πιστοποίηση από τον ΙΣΑ. «Ο ΙΣΑ δεν έχει δώσει κανενός είδους πιστοποίηση στην συγκεκριμένη εταιρεία και θα διερευνήσει το ζήτημα, προβαίνοντας στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες», τονίζεται σχετικά.
Έντονη ήταν η αντίδραση και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που προανήγγειλε μηνύσεις. «Από την εποχή του Ιπποκράτη η άσκηση της ιατρικής ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες οι οποίοι αποσκοπούν στην αρτιότερη δυνατή φροντίδα των ασθενών. Η λήψη ιστορικού, η κλινική εξέταση , η συνταγογράφηση , η χορήγηση παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις, αποτελούν ΟΛΕΣ ιατρικές πράξεις οι οποίες πρέπει να υπακούουν στον αδήριτο κανόνα της άμεσης δια ζώσης επαφής του ιατρού με τον ασθενή. Είναι επιστημονικά αδιανόητο, δεοντολογικά ανεπίτρεπτο και πειθαρχικά ελέγξιμο να παρακάμπτονται οι κανόνες αυτοί», επισημαίνει ο ΙΣΘ.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι: «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν εργαλεία διευκόλυνσης των ασθενών. Δεν παύει όμως να αποτελεί ιατρική πράξη και πρέπει να είναι αποτέλεσμα της δια ζώσης εξέτασης του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό του. Οι οποιεσδήποτε διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής δήθεν ιατρικών υπηρεσιών είναι απολύτως παράνομες. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα προβεί άμεσα σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, καθώς και θα ελέγξει πειθαρχικά όσους γιατρούς παραβαίνουν των κώδικα ιατρικής δεοντολογίας συμμετέχοντας σε παράνομες διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής ιατρικών υπηρεσιών που δεν έχουν λάβει- ούτε μπορούν ή πρόκειται να λάβουν- καμία πιστοποίηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Καλούμε τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί σε οποιεσδήποτε ιατρικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως και να συνεχίσουν να επισκέπτονται τον θεράποντα γιατρό τους σε πιστοποιημένους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (αδειοδοτημένα ιατρεία – πολυιατρεία –νοσοκομεία –κλινικές). Επίσης, στις παρακάτω ιστοσελίδες του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης οι πολίτες μπορούν να αναζητούν αξιόπιστες πληροφορίες για όλους τους ιατρούς μέλη του ΙΣΘ προκειμένου να γνωρίζουν εκ των προτέρων εάν επισκέπτονται πιστοποιημένο γιατρό».
Πηγή: dikaiologitika.gr