Αντιδράσεις προκαλεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή έργου αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος 290 MW στα Γρεβενά, που δρομολογεί ο όμιλος Enercoplan μέσω της εταιρείας ZSV Wind Force, με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 26 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την ΜΠΕ, το έργο θα αναπτυχθεί στη θέση «Πετρωτό», του Δήμου Δεσκάτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, στη Δυτική Μακεδονία. Η συνολική έκταση που θα καταλάβει θα είναι 3.520 τετραγωνικά μέτρα παρθένου δημόσιου δάσους που θα πρέπει να αποψιλωθούν. Το έργο θα χωρίζεται σε 4 διακριτά τμήματα: της άνω δεξαμενής, της κάτω δεξαμενής, των υδραυλικών οδεύσεων και του υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής – αποθήκευσης.
Οι ταμιευτήρες
Το τμήμα του άνω ταμιευτήρα, όγκου 2.232.000 κυβικών μέτρων, θα αφορά τεχνικό έργο λιμνοδεξαμενής σε ήδη γεωδιαμορφωμένη κοιλότητα που αποτελεί φυσική κλειστή λεκάνη που απαιτεί αποψίλωση καθώς και χωματουργικά έργα εκβάθυνσης, διαμόρφωσης, εξομάλυνσης και πάκτωσης του εδάφους.
Το τμήμα του κάτω ταμιευτήρα, όγκου 2.270.000 κυβικών μέτρων, θα αφορά επίσης τεχνικό έργο λιμνοδεξαμενής, όπου τμήμα του βάθους της δεξαμενής θα δημιουργηθεί με εκσκαφές, ενώ το υπόλοιπο τμήμα από τα αναχώματα. Και εδώ θα απαιτηθούν χωματουργικά έργα εκσκαφής, διαμόρφωσης, εξομάλυνσης και πάκτωσης του εδάφους. Η κάτω λιμνοδεξαμενή θα γεμίζει και θα αναπληρώνει νερό κατά τους πλούσιους υδρολογικά μήνες από την παραπλήσια τεχνητή λίμνη Ιλαρίωνα μέσω δευτερεύοντος συστήματος άντλησης.
Στο γήπεδο χωροθέτησης του έργου θα δημιουργηθούν πλατείες εργοταξίου συνολικής έκτασης περίπου 20.000 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με την ΜΠΕ, σε σχέση με τα οφέλη του συνολικά, το έργο θα βοηθήσει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, αλλά και την ικανοποίηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο, πρόκειται για έργο που κατατάσσεται στην Υποκατηγορία Α1, που αφορά έργα και δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Λόγος για τον οποίο η σχεδιαζόμενη κατασκευή του έργου στην περιοχή έχει προκαλέσει ανησυχίες και αντιδράσεις των κατοίκων κυρίως από την περιοχή της Παλιουριάς, έπειτα από τη γνωστοποίηση της ΜΠΕ, καθώς – εκτός των προαναφερόμενων – προβλέπει και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών για τη μεταφορά νερού από τη λίμνη Ιλαρίωνα στους δύο ταμιευτήρες στην πλαγιά της Βουνάσας, σε απόσταση 1.400 μέτρων.
Οι δεσμεύσεις
Κι αυτό διότι έτσι ανοίγει έτσι ο δρόμος για να επανέλθει από την πίσω πόρτα το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της περιοχής, το οποίο είχαν ανακόψει με μαζικές αντιδράσεις πριν από μερικά χρόνια κάτοικοι και φορείς, αναγκάζοντας και τη δημοτική αρχή να το απορρίψει.
Σήμερα, η δημοτική αρχή Δεσκάτης διατείνεται θετικά για το επικείμενο έργο αντλησιοταμίευσης, αλλά έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων προχώρησε σε ενημέρωση γι’ αυτό στην πλατεία της Παλιουριάς στις 6 Ιουλίου. Εκεί ο δήμαρχος Δεσκάτης, Δημήτρης Κόττας, είπε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι θετική στη δημιουργία του έργου, αναφέρθηκε στη διαδικασία μέχρι την έγκριση και έναρξη των εργασιών, την προστασία του περιβάλλοντος και τα ανταποδοτικά μέτρα από την εταιρεία.
Εξάλλου, δεσμεύτηκε ότι πριν από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων θα υπάρξει συνάντηση με τους υπευθύνους της εταιρείας και της επιτροπής κατοίκων της Παλιουριάς για διευκρινίσεις και ενυπόγραφες δεσμεύσεις.
Αν και η δημοτική αρχή προσπάθησε να προχωρήσει σε θετική γνωμοδότηση του έργου στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 8 Ιουλίου, αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό την πίεση των αντιδράσεων των κατοίκων και μετέθεσε την έγκριση του έργου σε επόμενη συνεδρίαση. Εντούτοις, αιφνιδιαστικά, αποφάσισε να φέρει το θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μεθαύριο Πέμπτη 17 Ιουλίου, επισπεύδοντας έτσι τις διαδικασίες