• Latest
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Αντιμέτωποι με την απόλυση θα βρεθούν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται την αξιολόγηση

15 Ιουλίου 2025
Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Σημαντική πρόκριση για τον Μακεδονικό Σιάτιστας μέσα στο Βελβεντό! Ευχαριστήριο

Σιάτιστα: Δεν έγινε ο αγώνας γιατί δεν υπήρχε η άδεια. Τι λέει ο Μακεδονικός

4 Οκτωβρίου 2025
ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΑ, χρημα

Π. Κουκουλόπουλος: «Να αποτραπεί το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας στα Σέρβια – Οι τράπεζες δεν είναι “κράτος εν κράτει”»

4 Οκτωβρίου 2025
Ο Στάθης Κωνσταντινίδης εισηγητής στο Νομοσχέδιο για την απόκτηση και αναβάθμιση των φρεγατών Belharra

Ο Στάθης Κωνσταντινίδης εισηγητής στο Νομοσχέδιο για την απόκτηση και αναβάθμιση των φρεγατών Belharra

4 Οκτωβρίου 2025
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

Τραυματισμός κυνηγού από αγριογούρουνο έξω από το Παλαιόκαστρο -Πήγε να δει αν σκοτώθηκε το ζώο και εκείνο του επιτέθηκε

4 Οκτωβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας έσωσε 76χρονη από τον σύζυγό της – Απείλησε ότι θα σκοτώσει την γυναίκα την ώρα που τον είχαν συλλάβει

4 Οκτωβρίου 2025
Γενική συνέλευση της Ευξείνου Λέσχης  Βοΐου

Γενική συνέλευση της Ευξείνου Λέσχης Βοΐου

4 Οκτωβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Συλλυπητήριο μήνυμα του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την απώλεια του Κυριάκου Τσανακτσίδη

3 Οκτωβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Κοζάνη: Κρούσμα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Πτελέα – Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή

3 Οκτωβρίου 2025
Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου, Δήμου Βοΐου, στην 3η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για την Ειρήνη»

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου, Δήμου Βοΐου, στην 3η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για την Ειρήνη»

3 Οκτωβρίου 2025
Ευχαριστήριο του Μακεδονικού Σιάτιστας

Ευχαριστήριο του Μακεδονικού Σιάτιστας

3 Οκτωβρίου 2025
Με λαμπρότητα ο εορτασμός των 112ων Ελευθερίων της Κοζάνης – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Σύμβολο ενότητας, ομοψυχίας και προσφοράς, η 11η Οκτωβρίου» (Φωτογραφίες)

Πρόγραμμα Εορτασμού για την 113η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό

3 Οκτωβρίου 2025
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων για το Υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας

3 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 5 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωποι με την απόλυση θα βρεθούν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται την αξιολόγηση

sierafm by sierafm
15 Ιουλίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
0
SHARES
23
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Βάσει του νέου νομοσχεδίου που προωθεί το Υπ. Εσωτερικών, αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο και εισάγονται αυστηρότεροι κανόνες για τα πειθαρχικά παραπτώματα.

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και εποπτείας των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Στο επίκεντρο των ρυθμίσεων βρίσκεται η σύνδεση της αξιολόγησης του προσωπικού με την ίδια την εργασιακή τους σχέση, καθώς πλέον η άρνηση συμμετοχής στις διαδικασίες αξιολόγησης ή η αδικαιολόγητη παράλειψη για δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απόλυση.

Η κυβέρνηση θέτει ξεκάθαρα ως στόχο να αφήσει πίσω της φαινόμενα ατιμωρησίας και να κατοχυρώσει τη λογοδοσία στον δημόσιο τομέα, κάτι άλλωστε που έχει αναφέρει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, όπου σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, ακόμη και ποινικές καταδίκες, κατέληγαν σε ελαφρές ποινές ή σε μακροχρόνιες εκκρεμότητες χωρίς ουσιαστική τιμωρία. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει, «ήρθε η ώρα να αφήσουμε οριστικά πίσω μας καταστάσεις όπου δημόσιοι υπάλληλοι, καταδικασμένοι για πολύ σοβαρά αδικήματα, κατάφερναν να τη γλιτώσουν με ένα απλό «χάδι» για ποινή».

Πότε κινδυνεύουν με οριστική παύση καθηκόντων

Η σημαντικότερη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 61 του νομοσχεδίου και προβλέπει πως οποιαδήποτε άρνηση ή παράλειψη υπαλλήλου να συμμετέχει, να διευκολύνει ή να εκτελεί πράξεις που σχετίζονται με τον προγραμματισμό, την αξιολόγηση, τον καθορισμό στόχων, τις επιμορφώσεις ή τις σχετικές μετρήσεις, θεωρείται πλέον πειθαρχικό παράπτωμα. Αν μάλιστα ο υπάλληλος επιμείνει στη συμπεριφορά αυτή και δεν ανταποκριθεί στα καθήκοντά του για δύο διαδοχικές αξιολογικές περιόδους, μπορεί να του επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης από την υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο φέρνει ριζικές αλλαγές και στο σύστημα απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο. Καταργούνται τα σημερινά πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια και στη θέση τους συγκροτείται ένα ενιαίο «Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα». Το νέο αυτό όργανο θα αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα οποία θα εργάζονται αποκλειστικά σε αυτά τα καθήκοντα, χωρίς άλλες παράλληλες αρμοδιότητες. Στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας, καθώς μέχρι σήμερα πολλές πειθαρχικές υποθέσεις καθυστερούσαν για χρόνια, αφήνοντας σημαντικές υποθέσεις χωρίς λύση. Οι αποφάσεις του νέου συμβουλίου δεν θα υπόκεινται σε ένσταση, αλλά θα μπορούν να προσβληθούν μόνο ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων. Παράλληλα, προβλέπεται μηχανισμός τακτικής παρακολούθησης όλων των εκκρεμών υποθέσεων, ενώ θεσπίζονται μέτρα για την απόδοση ευθυνών σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.

Αλλαγές και στο πειθαρχικό δίκαιο

Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται όμως και στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς διευρύνονται τα πειθαρχικά αδικήματα που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε απόλυση. Για παράδειγμα, η άσκηση αμειβόμενης εργασίας ή έργου χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας, ή η απασχόληση σε έργα που θεωρούνται ασυμβίβαστα με τη δημόσια ιδιότητα, πλέον συνιστούν λόγο οριστικής παύσης.

Παράλληλα, επεκτείνονται οι περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων που αποτελούν είτε κώλυμα διορισμού είτε λόγο αυτοδίκαιης έκπτωσης από την υπηρεσία. Στη λίστα περιλαμβάνονται αδικήματα όπως η απάτη με υπολογιστή, η πλαστογράφηση πιστοποιητικών, η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Το νομοσχέδιο εισάγει τέλος νέες πειθαρχικές ποινές, όπως η στέρηση δικαιώματος μισθολογικής προαγωγής για χρονικό διάστημα από ένα έως πέντε χρόνια, η περικοπή έως και τεσσάρων μισθολογικών κλιμακίων, αλλά και η απαγόρευση ανάληψης καθηκόντων αναπλήρωσης ή ειδικών αρμοδιοτήτων για χρονικό διάστημα επίσης από ένα έως πέντε έτη.

ΠΗΓΗ

Tags: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΑΠΟΛΥΣΗ
Previous Post

Σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονη που είχε ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι σε χωριό των Γρεβενών

Next Post

Το Δημόσιο αλλάζει: Η πλατφόρμα που βλέπει ποιοι υπάλληλοι τιμωρούνται και γιατί

Next Post
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Το Δημόσιο αλλάζει: Η πλατφόρμα που βλέπει ποιοι υπάλληλοι τιμωρούνται και γιατί

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Δεν έγινε ο αγώνας γιατί δεν υπήρχε η άδεια. Τι λέει ο Μακεδονικός
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Να αποτραπεί το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας στα Σέρβια – Οι τράπεζες δεν είναι “κράτος εν κράτει”»
  • Ο Στάθης Κωνσταντινίδης εισηγητής στο Νομοσχέδιο για την απόκτηση και αναβάθμιση των φρεγατών Belharra
  • Τραυματισμός κυνηγού από αγριογούρουνο έξω από το Παλαιόκαστρο -Πήγε να δει αν σκοτώθηκε το ζώο και εκείνο του επιτέθηκε
  • Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας έσωσε 76χρονη από τον σύζυγό της – Απείλησε ότι θα σκοτώσει την γυναίκα την ώρα που τον είχαν συλλάβει

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr