• Latest
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Αν ανεβάσω πίεση θα το καταλάβω – Και άλλοι επτά μύθοι για την υπέρταση

12 Νοεμβρίου 2020
Έκθεση Κοσμήματος του Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης

Έκθεση Κοσμήματος του Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης

15 Μαΐου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προ-νηπίων για τη σχολική χρονιά 2025-2026 (Βίντεο)

Δήμος Κοζάνης: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προ-νηπίων για τη σχολική χρονιά 2025-2026 (Βίντεο)

15 Μαΐου 2025
Δήμος Κοζάνης: Καθαρισμός και ευπρεπισμός τάφων ευεργετών (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Καθαρισμός και ευπρεπισμός τάφων ευεργετών (Βίντεο+Φωτογραφίες)

15 Μαΐου 2025
O Mιχάλης Παπαδόπουλος για τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του δημάρχου Εορδαίας Π. Πλακεντά

O Mιχάλης Παπαδόπουλος για τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του δημάρχου Εορδαίας Π. Πλακεντά

15 Μαΐου 2025
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 «Στην καρδιά της πόλης» – Δεύτερο μέρος

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Κατερίνα Πολέμη & Στάθης Άννινος 2et «Ήχοι του Κόσμου»

15 Μαΐου 2025
Στην Παγκόσμια Κορυφή του Chess Solving ο Νίκος Σιδηρόπουλος από τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Στην Παγκόσμια Κορυφή του Chess Solving ο Νίκος Σιδηρόπουλος από τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

15 Μαΐου 2025
Οι νέοι Γεωπόνοι φύτεψαν “γνώση και ελπίδα” στο Γυμνάσιο Εράτυρας

Οι νέοι Γεωπόνοι φύτεψαν “γνώση και ελπίδα” στο Γυμνάσιο Εράτυρας

15 Μαΐου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

22η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

15 Μαΐου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

15 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

15 Μαΐου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 18 Μαΐου

15 Μαΐου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Δεσμεύτηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης για την άμεση επανασύσταση και στελέχωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας

Στάθης Κωνσταντινίδης: Δεσμεύτηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης για την άμεση επανασύσταση και στελέχωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας

15 Μαΐου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου στη Δυτική Μακεδονία την Παρασκευή 16 Μαΐου

15 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν ανεβάσω πίεση θα το καταλάβω – Και άλλοι επτά μύθοι για την υπέρταση

sierafm by sierafm
12 Νοεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Γνωρίζοντας τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα για την αρτηριακή πίεση και τους παράγοντες που την αυξάνουν, μπορείτε να κάνετε πιο σωστές κινήσεις για τη θωράκιση της υγείας σας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία μας ενημερώνει.

Η  υπέρταση  αποκαλείται και σιωπηλός δολοφόνος ή ύπουλη νόσος επειδή εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα, παρότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αν «έχουν πίεση» θα το καταλάβουν. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία μας ενημερώνει για όλους τους διαδεδομένους μύθους που αφορούν την υπέρταση.

Μύθος 1: Η οικογένειά μου έχει ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης. Δεν μπορώ να κάνω κάτι για να το αποτρέψω.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί πράγματι να είναι κληρονομική σε μια οικογένεια. Αν οι γονείς ή οι στενοί συγγενείς σας πάσχουν από υπέρταση, το πιθανότερο είναι να αναπτύξετε κι εσείς. Ωστόσο, οι επιλογές του τρόπου ζωής έχουν επιτρέψει σε πολλούς ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης να την αποφύγουν.

Μύθος 2: Δεν χρησιμοποιώ αλάτι στο φαγητό, οπότε ελέγχω την πρόσληψη νατρίου και άρα την αρτηριακή μου πίεση.
Ο έλεγχος του νατρίου περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από απλώς τη μείωση του αλατιού στο φαγητό. Σημαίνει πως πρέπει να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς σχεδόν το 75% του νατρίου που καταναλώνουμε κρύβεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως ο χυμός ντομάτας, οι σούπες, τα καρυκεύματα, οι κονσέρβες και τα παρασκευασμένα μείγματα. Όταν, λοιπόν, αγοράζετε έτοιμα ή προπαρασκευασμένα τρόφιμα, καλό θα είναι να ελέγχετε τις ετικέτες για λέξεις όπως «χλωριούχο νάτριο» και το σύμβολο “Na”, στοιχεία που δείχνουν ότι στο τρόφιμο περιέχονται ενώσεις νατρίου.

Μύθος 3: Χρησιμοποιώ θαλασσινό αλάτι όταν μαγειρεύω αντί για κανονικό επιτραπέζιο αλάτι. Είναι εναλλακτική λύση με χαμηλό νάτριο.
Από χημικής άποψης, το θαλασσινό αλάτι είναι το ίδιο με το επιτραπέζιο, καθώς και τα δυο περιέχουν 40% νάτριο, και υπολογίζονται το ίδιο στην ολική κατανάλωση νατρίου. Το επιτραπέζιο αλάτι είναι ένας συνδυασμός των ιόντων νατρίου (Na) και χλωριδίου (Cl).

Μύθος 4: Αισθάνομαι καλά, δεν χρειάζεται να ανησυχώ για υπέρταση.
Σχεδόν 109 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ νοσούν από υψηλή αρτηριακή πίεση και πολλοί εξ αυτών είτε δεν το γνωρίζουν είτε δεν βιώνουν συμπτώματα επειδή δυστυχώς η νόσος εξελίσσεται σιωπηλά χωρίς συμπτώματα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί, επίσης, τεράστιο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν παραμείνει εκτός ελέγχου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά και σημαντικά προβλήματα υγείας.

Μύθος 5: Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν νευρικότητα, εφίδρωση, δυσκολία στον ύπνο και εξάψεις. Εγώ δεν έχω κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, οπότε είμαι καλά.
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν για πολλά χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς να το γνωρίζουν. Η υπέρταση αποκαλείται συχνά «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή συνήθως οι πάσχοντες δεν έχουν συμπτώματα. Στο μεταξύ η αυξημένη πίεση καταστρέφει τις αρτηρίες, την καρδιά και άλλα όργανα. Γι’αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να παρακολουθείτε τις τιμές της πίεσής σας και να μην κάνετε το λάθος να υποθέσετε ότι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα έχετε και κάποιο προειδοποιητικό σύμπτωμα.

Μύθος 6: Διαβάζω ότι το κόκκινο κρασί είναι καλό για την καρδιά, που σημαίνει ότι μπορώ να πιω όσο θέλω.
Αν καταναλώνετε αλκοόλ, όπως το κόκκινο κρασί, να το κάνετε με μέτρο. Η βαριά και τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει δραματικά την αρτηριακή πίεση, να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και να δημιουργήσει ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στα υψηλά τριγλυκερίδια, τον καρκίνο και την παχυσαρκία. Αν πίνετε, περιορίστε την κατανάλωση σε δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες.

Μύθος 7: Έχω υψηλή αρτηριακή πίεση την οποία ελέγχει ο γιατρός μου. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να την ελέγχω κι εγώ στο σπίτι.
Επειδή οι τιμές της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να κυμαίνονται ανάλογα με διάφορους παράγοντες (ώρα της ημέρας, φαγητό, κτλ.), η παρακολούθηση και καταγραφή τους και στο σπίτι μπορεί να παράσχει στον γιατρό σας πολύτιμες πληροφορίες ώστε να προσδιορίσει αν πράγματι πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν αυτό συμβαίνει, ο ειδικός μπορεί έτσι να διαπιστώσει αν το θεραπευτικό σας πλάνο λειτουργεί. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τις τιμές της πίεσης την ίδια ώρα κάθε ημέρα, είτε πρωί είτε απόγευμα ή όποτε το συνιστά ο γιατρός σας.

Μύθος 8: Διαγνώσθηκα με υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά τη διατηρώ σε χαμηλά επίπεδα, επομένως μπορώ να σταματήσω να παίρνω φάρμακα.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια χρόνια νόσος. Πρέπει να ακολουθείτε προσεκτικά τις συστάσεις τους γιατρού σας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για όλη σας την ζωή. Τυχόν διακοπή της αγωγής σας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας μπορεί να οδηγήσει σε νέα και μη επιθυμητή απορρύθμιση της πίεσής σας.

Πηγή: ygeiamou.gr

Tags: ΑΤΡΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ
Previous Post

Κορωνοϊός: Αλλάζει το ωράριο στα σούπερ μάρκετ – Τι ώρα θα κλείνουν

Next Post

Άνοια: Τα ήπια και τα σοβαρά συμπτώματα

Next Post
Αλτσχάιμερ ανοια

Άνοια: Τα ήπια και τα σοβαρά συμπτώματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έκθεση Κοσμήματος του Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης
  • Δήμος Κοζάνης: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προ-νηπίων για τη σχολική χρονιά 2025-2026 (Βίντεο)
  • Δήμος Κοζάνης: Καθαρισμός και ευπρεπισμός τάφων ευεργετών (Βίντεο+Φωτογραφίες)
  • O Mιχάλης Παπαδόπουλος για τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του δημάρχου Εορδαίας Π. Πλακεντά
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Κατερίνα Πολέμη & Στάθης Άννινος 2et «Ήχοι του Κόσμου»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
  2. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  3. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  4. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr