• Latest
ΓΡΙΠΗ

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη γρίπη και το εμβόλιο

4 Φεβρουαρίου 2019
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επετειακή Εκδήλωση:  «1995 – 2025: 30 χρόνια μετά τον σεισμό -Μνήμη, Αποκατάσταση, Θωράκιση»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επετειακή Εκδήλωση:  «1995 – 2025: 30 χρόνια μετά τον σεισμό -Μνήμη, Αποκατάσταση, Θωράκιση»

6 Οκτωβρίου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Γρεβενά: Εξιχνίαση απάτης με λεία 38.000 ευρώ

6 Οκτωβρίου 2025
ΔΙΑΔΥΜΑ: Εκδήλωση στο Δρέπανο για την Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη

ΔΙΑΔΥΜΑ: Εκδήλωση στο Δρέπανο για την Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη

6 Οκτωβρίου 2025
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Άρχισε η προθέρμανση του δικτύου τηλεθέρμανσης Κοζάνης

6 Οκτωβρίου 2025
Επιτυχής ολοκλήρωση της δράσης «Δάσος για Όλους: Εκδρομή Ευαισθητοποίησης, Ενημέρωσης και Δασοθεραπείας» στο Σκεπασμένο Βελβεντού

Επιτυχής ολοκλήρωση της δράσης «Δάσος για Όλους: Εκδρομή Ευαισθητοποίησης, Ενημέρωσης και Δασοθεραπείας» στο Σκεπασμένο Βελβεντού

6 Οκτωβρίου 2025
​Εθελοντική Αιμοδοσία στη Γαλατινή

​Εθελοντική Αιμοδοσία στη Γαλατινή

6 Οκτωβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γρεβενά: 67χρονος αλλοδαπός έκλεψε αυτοκίνητο

6 Οκτωβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Δήμος Γρεβενών: Εργασίες κλάδευσης στην πλατεία Αιμιλιανού την Τρίτη7/10

6 Οκτωβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

345 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

6 Οκτωβρίου 2025
ΑΜΕΑ ΕΟΡΔΑΙΑ

Χαιρετισμός της Προέδρου και των Μελών του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας

6 Οκτωβρίου 2025
Πρόσκληση Συμμετοχής στον 2ο Διαγωνισμό EcoCarnival Business Challenge

Πρόσκληση Συμμετοχής στον 2ο Διαγωνισμό EcoCarnival Business Challenge

6 Οκτωβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Δήμος Γρεβενών: Eορτασμός Απελευθέρωσης των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό 

6 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη γρίπη και το εμβόλιο

sierafm by sierafm
4 Φεβρουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΓΡΙΠΗ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Να εμβολιαστούν κατά της γρίπης έστω και καθυστερημένα συνιστά στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, λόγω της έξαρσης του ιού, με επικρατέστερο τον Α(Η1Ν1). Παράλληλα επισημαίνει ότι αν δεν υποτιμάται ο κίνδυνος της γρίπης και αν λαμβάνονται τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα, τα κρούσματα μπορούν κάθε χρόνο να μειωθούν σημαντικά και μεγάλο ποσοστό των σοβαρών περιστατικών μπορούν να αποφευχθούν.

Στοχεύοντας στην έγκυρη ενημέρωση του κοινού η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις, που τίθενται για τη γρίπη.

Γρίπη: Πόσο κινδυνεύουμε; Πώς προφυλασσόμαστε;

Η γρίπη είναι μια εποχική λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ελαφριά, σαν κοινό κρυολόγημα, έως πολύ σοβαρή -όπως πνευμονία ή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού γρίπη. Οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε πολλούς άλλους ιούς, εκείνες όμως που οφείλονται σε ιό γρίπης είναι οι πιο επικίνδυνες. Στην Ελλάδα η πραγματική γρίπη κυκλοφορεί από το τέλος Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου με κορύφωση από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι μέσα Μαρτίου.

Η γρίπη στην Ελλάδα παρακολουθείται και μελετάται από τα δύο Εθνικά Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, το Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής ΑΠΘ για τη Βόρεια Ελλάδα και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ για τη Νότια. Κάθε χρόνο εμφανίζονται αρκετά βαριά ή και θανατηφόρα περιστατικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην Ελλάδα την περίοδο 2016-2017 κυκλοφόρησαν κυρίως ιοί γρίπης Α(Η3Ν2) με 276 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 108 θανάτους, την περίοδο 2017-2018 κυρίως ιοί γρίπης Β με 107 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 42 θανάτους, ενώ η τρέχουσα περίοδος προς το παρόν εξελίσσεται ιδιαίτερα έντονα με επικρατέστερο ιό τον Α(Η1Ν1). Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων και των θανόντων είναι ανεμβολίαστοι.

Από τη γρίπη κινδυνεύουν μόνον οι υπερήλικες;

Όχι μόνον αυτοί. Μεγάλο κίνδυνο βαριάς συμπτωματολογίας ή και κίνδυνο ζωής διατρέχουν επίσης οι πάσχοντες από σοβαρές χρόνιες καταστάσεις, οι παχύσαρκοι, τα βρέφη, οι έγκυες, αλλά μερικές φορές και οποιοσδήποτε άλλος, υγιής, νέος ή μεσήλικας.

Μπορεί κάποιος να αποφύγει τη γρίπη;

Καθένας μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο νόσησης α) αποφεύγοντας τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, β) πλένοντας συχνά τα χέρια με απλό σαπούνι, κυρίως αν έχει έρθει σε επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα, γ) προσπαθώντας να μην αγγίζει στόμα, μύτη και μάτια με άπλυτα χέρια.

Το αντιγριπικό εμβόλιο προφυλάσσει σίγουρα;

Οι ιοί της γρίπης παρουσιάζουν συνεχώς μεταβολές. Έτσι υπάρχει περίπτωση κάποια χρονιά το εμβόλιο να μην προστατεύσει από τον ιό που θα κυκλοφορήσει εκείνη την περίοδο. Γενικά πάντως κάθε εμβολιασμένος έχει πιθανότητες 60% να μη νοσήσει καθόλου από τον ιό της γρίπης. Όμως ακόμη και αν τελικά πάθει γρίπη, τα συμπτώματα θα είναι πολύ πιο ήπια απ’ ό,τι αν δεν είχε εμβολιασθεί.

Μήπως πάθω γρίπη από το ίδιο το εμβόλιο;

Αποκλείεται. Το εμβόλιο αποτελείται όχι από ολόκληρους ιούς, αλλά από μια χημική ουσία της επιφανείας τους. Είναι αδύνατον να νοσήσει κάποιος μόνον από μία καθαρή χημική ουσία.

Μήπως το εμβόλιο με κάνει τελικά πιο ευαίσθητο;

Ασφαλώς όχι. Το εμβόλιο απλώς εμποδίζει τον ιό της γρίπης -και μόνον αυτόν- να μας προσβάλει, για όσο διάστημα διαρκεί η προστασία του εμβολίου. Υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα να νοσήσουμε από οποιονδήποτε άλλο ιό του αναπνευστικού είτε έχουμε εμβολιαστεί για τη γρίπη είτε όχι.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΓΡΙΠΗ
Previous Post

Μαύρα στίγματα: Πώς δημιουργούνται – Οι 4 λύσεις για να καθαρίσει το πρόσωπο

Next Post

Τσίπρας σε Βούτση: Δεν είμαι εκβιαζόμενος -Μην αλλάξεις τον Κανονισμό της Βουλής

Next Post
ΤΣΙΠΡΑΣ

Τσίπρας σε Βούτση: Δεν είμαι εκβιαζόμενος -Μην αλλάξεις τον Κανονισμό της Βουλής

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επετειακή Εκδήλωση:  «1995 – 2025: 30 χρόνια μετά τον σεισμό -Μνήμη, Αποκατάσταση, Θωράκιση»
  • Γρεβενά: Εξιχνίαση απάτης με λεία 38.000 ευρώ
  • ΔΙΑΔΥΜΑ: Εκδήλωση στο Δρέπανο για την Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη
  • Άρχισε η προθέρμανση του δικτύου τηλεθέρμανσης Κοζάνης
  • Επιτυχής ολοκλήρωση της δράσης «Δάσος για Όλους: Εκδρομή Ευαισθητοποίησης, Ενημέρωσης και Δασοθεραπείας» στο Σκεπασμένο Βελβεντού

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr