Η αποζημίωση 1000 ευρώ σε περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης ενέχει δυο σοβαρούς κινδύνους, τη δημιουργία κυκλώματος αποζημιώσεων αλλά και την πιθανή προσπάθεια της τράπεζας να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη ευθύνη.
Σήμερα 10 Ιανουαρίου λήγει η διαβούλευση για νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με το phishing, την παραπλάνηση μέσω διαδικτύου συναλλασσόμενων προκειμένου να αφαιρέσουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχει μια διάταξη που αναφέρει ότι σε περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης, το θύμα -δηλαδή, ο καταθέτης- βαρύνεται με ευθύνη μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και για το υπερβάλλον ποσό την ευθύνη έχει η τράπεζα.
Ωστόσο, αρκετοί αναφέρουν οτι αν και η διάταξη σε πρώτη ανάγνωση δείχνει να προστατεύει τον καταναλωτή καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία πρόνοια σε περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης ειδικά σε περίπτωση βαριάς αμέλειας του, με μια δεύτερη ανάγνωση στην πράξη φαίνεται οτι μάλλον περισσότερο βλάπτει και επιδεινώνει το φαινόμενο, παρά επιλύει το πρόβλημα.
Το πιθανότερο είναι ότι θα αναπτυχθούν διάφορες συμμορίες επιτήδειων που θα μεθοδεύουν απάτες σε τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να διεκδικούν αποζημιώσεις. Ακόμη όμως κι αν αυτό δεν συμβεί, είναι βέβαιον ότι οι τράπεζες θα φοβηθούν πως είναι ευάλωτες σε τέτοιου είδους απάτες και θα επιδιώξουν να προστατευτούν κατεβάζοντας αδιακρίτως το όριο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στα 1.000 ευρώ.
Οπότε το phishing θα συνεχίζεται με όριο τα 1.000 ευρώ ανά περίπτωση και το πραγματικό θύμα θα είναι το οικοδόμημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών που κτίζεται με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: dikaiologitika.gr