Tα στοιχεία προκαλούν φρίκη: 248.000 αναγκαστικοί γάμοι καταγράφηκαν στις ΗΠΑ την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα, σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική οργάνωση “Unchained At Last”.
Κι αυτό επειδή η νομοθεσία στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες αφήνει κάποια παράθυρα, όπως καταγγέλλει η οργάνωση, που έχει βάλει στόχο να απαλείψει τη μεσαιωνική αυτή πρακτική στη χώρα.
Οι μαρτυρίες θυμάτων αναγκαστικών γάμων που μίλησαν για τις οδυνηρές εμπειρίες τους στην εκπομπή ‘I Was A Child Bride: The Untold Story’ του A&E σοκάρουν. Η Σέρι Τζόνσον ήταν ήδη παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού στην τρυφερή ηλικία των 11, όταν το μόνο που θα έπρεπε να την απασχολούν ήταν τα μαθήματα της ΣΤ΄Δημοτικού και το παιχνίδι. Αλλά τα περιθώρια γι’ αυτήν ήταν στενά. Υποχρεώθηκε να παντρευτεί τον διάκονο της ενορίας της, που την βίαζε από τα εννιά της χρόνια. «Ένιωθα τεράστιο πόνο», είπε. «Πονούσα επειδή ήμουν θύμα βιασμού, πονούσα επειδή έμεινα έγκυος στα εννιά μου, πονούσα επειδή γέννησα την κόρη μου στα δέκα μου και μετά ξανά επειδή προχώρησα σε αναγκαστικό γάμο με τον βιαστή μου στα 11 μου». Μέχρι να καταφέρει να πάρει διαζύγιο είχε ήδη αποκτήσει έξι παιδιά με τον βιαστή-σύζυγό της.
Η Τζόνσον μεγάλωσε στην Τάμπα της Φλόριντα. Η οικογένειά της ζούσε στο πίσω μέρος του ναού, όπου ο πατριός της ήταν ιερέας. «Το μόνο που είχες να κάνεις ήταν να κατέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας και να μπεις στην κουζίνα μας. Εκεί με βίασε. Ξύπνησα πολλές φορές και τον βρήκα πάνω μου», είπε. Η μητέρα της αρχικά δεν την πίστεψε, αφού η εννιάχρονη δεν διέθετε ακόμη το κατάλληλο λεξιλόγιο για να περιγράψει τον εφιάλτη της. Και στη συνέχεια έριξε στην κόρη της το φταίξιμο, χαρακτηρίζοντάς την «βιαστική» στο θέμα του σεξ.
«Με θυσίασαν για να καλύψουν αυτά που εκείνος έκανε», είπε για τον βιαστή της. «Σκέφτηκα να το σκάσω, αλλά δεν ήξερα που να πάω. Σκέφτηκα να βάλω τέλος στη ζωή μου, αλλά δεν γνώριζα το πώς. Κι έτσι άφηνα τον διάκονο να με βιάζει». Ούτε που κατάλαβε πώς έμεινε έγκυος και βρέθηκε στο μαιευτήριο να φέρνει μόνη της στον κόσμο την κόρη της. Ο αναγκαστικός γάμος, όπως της είπαν τότε οι δικοί της, ήταν η μόνη της επιλογή. Η Τζόνσον ήταν 11, ο διάκονος 20. Ένας δικαστής αρνήθηκε να εκδώσει άδεια γάμου, αλλά πήγαν σε άλλη κομητεία της Φλόριντα, όπου τα κατάφεραν. «Η πολιτεία με άφησε στην τύχη μου», λέει με παράπονο…
Όπως και η Τζόνσον, η Λίντσεϊ Ντούετ μεγάλωσε σε μια συντηρητική, θρησκευόμενη οικογένεια. «Στα 17 μου προχώρησα σε αναγκαστικό γάμο με τον θετό αδελφό μου, επειδή έτσι θέλησαν οι δικοί μου», είπε στην εκπομπή. Η Ντούετ μεγάλωσε στο Χιούστον του Τέξανς κι ήταν 14 ετών όταν οι γονείς αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα αγόρι από την ενορία τους. Μόνον που εκείνος ήταν σκληρός και απότομος προς την έφηβη και τα αδέλφια της και προσπαθούσε να την αναγκάσει να κάνουν σεξ. Εκείνη αρνιόταν πεισματικά, αλλά μια νύχτα πήγε στο δωμάτιό της την ώρα που κοιμόταν η αδελφή της. «Ήμουν 14 ετών και παρθένα. Έπρεπε να προστατέψω τα αδέλφια. Δεν είχα και πολλές επιλογές», είπε.
Στους γονείς της ήταν δύσκολο να αποκαλύψει τι συνέβαινε, επειδή δεν συζητούσαν για θέματα σεξ, χώρια που η μάνα της την κατηγορούσε ότι δεν προσευχόταν όσο θα έπρεπε. «Αισθανόμουν λες κι ήταν δικό μου το φταίξιμο για το βιασμό μου», λέει. Κι έτσι προχώρησε σε αναγκαστικό γάμο στην ηλικία των 17 με την υπόσχεση ότι οι δικοί της θα πλήρωναν τα έξοδα των σπουδών της. Τον επόμενο χρόνο γέννησε τον γιο της και στα 23 την κόρη της. «Όσο περνούσαν τα χρόνια εκείνος με κακοποιούσε ολοένα και περισσότερο», λέει. Τελικά μετά από αρκετά χρόνια συμβίωσης κατάφερε να πάρει διαζύγιο και στη συνέχεια δύο πτυχία. «Φοβόμουν ότι μια μέρα θα με βρουν σκοτωμένη και δεν θα γνώριζαν ποιος το έκανε», είπε. Αν και κατήγγειλε την κακοποίηση από τον «άνδρα της» η αστυνομία δεν την πήρε στα σοβαρά, θεωρούσαν ότι τα έβγαζε όλα αυτά απ’ το μυαλό της.
Τα κορίτσια που υποχρεώνονται σε αναγκαστικούς γάμους έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να παρατήσουν το λύκειο και 31% περισσότερες πιθανότητες να περάσουν τη ζωή τους μέσα στη φτώχεια, όπως αποκάλυψε η εκπομπή. Μόλις δύο αμερικανικές πολιτείες, το Ντέλαγουερ και το Νιου Τζέρσι, έχουν απαγορέψει πλήρως τους αναγκαστικούς γάμους παιδιών και εφήβων. Μια τραγική κατάσταση που προσπαθεί να αλλάξει η Unchained At Last. Η ιδρύτρια και διευθύντριά της, Φράιντι Ρέις, υπογράμμισε ότι τα θύματα των αναγκαστικών γάμων έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ασθένειες όπως ο διαβήτης, καθώς και ψυχιατρικά νοσήματα. «Οι επιπτώσεις γι’ αυτά είναι καταστροφικές και τις ακολουθούν δυστυχώς σε όλη τους τη ζωή»…
To θέμα των αναγκαστικών γάμων νεαρών κοριτσιών στις ΗΠΑ αποτέλεσε θέμα και ενός πρόσφατου αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ του BBC.
Πηγή: iefimerida.gr