• Latest
bullying, βια, ξυλο, σχολειο

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την παραβατικότητα ανηλίκων – Τα μέτρα που έρχονται

24 Μαρτίου 2024
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Πρεμιέρα σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις 2025: Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή

14 Ιουλίου 2025
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ

Σαρώνει το επίδομα 100 ευρώ «χωρίς να κάνεις τίποτα»

14 Ιουλίου 2025
Αλτσχάιμερ ανοια

Άνοια: Το Νο1 βότανο που μειώνει τον κίνδυνο και ενισχύει τη μνήμη, σύμφωνα με μελέτη

14 Ιουλίου 2025
Καιρός: Έρχεται «βουτιά» 10 βαθμών μετά τον μίνι καύσωνα

Καιρός: Στο «φούρνο» ξανά η χώρα – Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία

14 Ιουλίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Προσλήψεις 30 ατόμων στο Δήμο Κοζάνης

14 Ιουλίου 2025
Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Καραμπόλα φορτηγού και δυο ΙΧ – Διαλύθηκε το ένα όχημα – Δυο τραυματίες και κυκλοφοριακή συμφόρηση

Βουλευτής συγκρούστηκε με ελάφι

14 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

25χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του – Bρέθηκε μαχαιρωμένος

14 Ιουλίου 2025
ΚΑΡΔΙΑ, ΚΑΡΠΑ

18χρονος κινδύνευσε να πνιγεί σε νεροτσουλήθρες – Τον έβγαλαν σε κωματώδη κατάσταση και τον έσωσαν με ΚΑΡΠΑ

14 Ιουλίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Γυναίκα 55 ετών παρασύρθηκε από μηχανάκι ντελιβερά – Νοσηλεύεται διασωληνωμένη

14 Ιουλίου 2025
Fiesta Voio: Αποθέωση με Βασίλη Παπακωνσταντίνου.  Βίντεο

Fiesta Voio: Αποθέωση με Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Βίντεο

14 Ιουλίου 2025
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 16ος Ποδηλατικός Γύρος Λίμνης Πολυφύτου (Γεώργιος Πράσσος)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 16ος Ποδηλατικός Γύρος Λίμνης Πολυφύτου (Γεώργιος Πράσσος)

13 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Χαρά, Dani Gambino και Bloody Hawk στην τρίτη μέρα του 4ου Fiesta Voio

Δήμος Βοΐου: Χαρά, Dani Gambino και Bloody Hawk στην τρίτη μέρα του 4ου Fiesta Voio

13 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την παραβατικότητα ανηλίκων – Τα μέτρα που έρχονται

sierafm by sierafm
24 Μαρτίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
bullying, βια, ξυλο, σχολειο
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ΕΛΑΣ επιχειρεί να προχωρήσει στην επέκταση του panic button και στους ανήλικους όπως και στην δημιουργία ενός τηλεφωνικού αριθμού.

Διαρκώς αυξανόμενοι είναι οι αριθμοί για την άγουρη βία στη χώρα. Από την εποχή του κορωνοϊου και μετά παρατηρείται μεγάλη κλιμάκωση περιστατικών στα οποία εμπλέκονται μαθητές λυκείου, γυμνασίου, ακόμη και δημοτικού σε ορισμένες περιπτώσεις. Σύμφωνα με καταγραφές της Ελληνικής Αστυνομίας το 2022 πραγματοποιήθηκαν 390 συλλήψεις για σωματική βλάβη, ενώ το 2023 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 560. Αύξηση παρατηρήθηκε και στις κατηγορίες κλοπές/ληστείες όπου το 2022 έγιναν 1077 ενώ το 2024 είχαμε 1508.

Για την ώρα δεν μπορεί να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για το έτος που διανύουμε μιας και οι καταγραφές του Ιανουαρίου δείχνουν 76 συλλήψεις για σωματικές βλάβες και 111 για κλοπές και ληστείες. Η αστυνομία, επιχειρώντας να χαρτογραφήσει τα προβλήματα έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε ελέγχους σε περιοχές όπου συχνάζουν ανήλικοι. Πρόκειται κυρίως για πλατείες και εμπορικά κέντρα όπου εκεί παρατηρείται να υπάρχουν προστριβές και εντάσεις ανάμεσα σε ομάδες νεαρών. Η προσπάθεια αποσκοπεί στο να σταλεί ένα μήνυμα σε ανήλικους με παραβατική συμπεριφορά ότι πλέον οι έλεγχοι είναι τακτικοί. Ωστόσο από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι η άγουρη βία δεν αρχίζει και ξεκινά σε πλατείες. Πολλά περιστατικά ξεκινούν εντός σχολείων και συνεχίζονται στους δρόμους.

Επέκταση του panic button και στους ανήλικους

Η ΕΛΑΣ επιχειρεί να προχωρήσει στην επέκταση του panic button και στους ανήλικους όπως και στην δημιουργία ενός τηλεφωνικού αριθμού. To Dnews ζήτησε την άποψη του συνδικαλιστή αστυνομικού Γεωργίου Ανδρόγλου για το θέμα: H νεανική παραβατικότητα φαίνεται ότι κινείται στο πλαίσιο της χαμηλής και μεσαίας βαρύτητας, με έντονο προβληματισμό να προκαλούν κυρίως τρία στοιχεία και συγκεκριμένα: α) η αύξηση των αδικημάτων στους νέους, β) η μείωση του ορίου ηλικίας εμπλοκής των ανηλίκων με το νόμο και γ) τα πολλαπλά και πολύ σοβαρά προβλήματα στον πυρήνα των οικογενειών των νέων (κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα ψυχικής υγείας, εξαρτήσεις, εμπλοκή των ίδιων των γονέων στο ποινικό σύστημα). Το φαινόμενο της παραβατικής συμπεριφοράς ομάδων ανηλίκων (αποκαλούμενες συχνά ως συμμορίες ανηλίκων), στη χώρα μας έχει εντελώς ευκαιριακό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται ότι, τόσο η δομή όσο και η οργάνωση ομάδων ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά είναι αρκετά ρευστές και ευμετάβλητες, χωρίς διακριτούς ρόλους, πλην ενός ή δύο το πολύ ανηλίκων, οι οποίοι έχουν ηγετικό ρόλο και συμπαρασύρουν τους συνομηλίκους τους, ενώ ο τρόπος που δραστηριοποιούνται είναι ανάλογος του νεαρού της ηλικίας τους, δηλαδή παρορμητικός. Επίσης, ο σκοπός για τον οποίο συγκροτούνται είναι συνήθως η «αναγνώριση» των μελών της ομάδας, οπότε και η εκδήλωση της παραβατικής συμπεριφοράς αποτελεί κυρίως το μέσο για την «ανάδειξη – αναγνώριση» και όχι την τελική επιδίωξη της παραβατικής συμπεριφοράς. Για την αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ανηλίκων, εκπονήθηκε λεπτομερής χαρτογράφηση των εκάστοτε περιοχών και συλλέχθηκαν πληροφορίες, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη του φαινομένου. Κατόπιν αυτών εφαρμόζονται στοχευμένα επιχειρησιακά σχέδια σε διάφορες περιοχές (πλατείες. άλση, εμπορικά κέντρα και άλλους χώρους) όπου συχνάζουν ανήλικοι και υπάρχουν καταγγελίες, πληροφορίες ή έχει διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά.

Για το λόγο αυτό συγκροτούνται μεικτές επιχειρησιακές ομάδες ελέγχου, αποτελούμενες από ήπιας μορφής αστυνόμευσης συνεπικουρούμενες από Υπηρεσίες Ασφαλείας. Επιπλέον, η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεών της, πραγματοποιεί ενημερωτικές διαλέξεις για τη σχολική βία – σχολικό εκφοβισμό σε μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και εκδηλώσεις – ημερίδες με θέμα τη βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων σε διάφορους φορείς. Επίσης, υπό δημιουργία βρίσκεται τηλεφωνική γραμμή και ειδική εφαρμογή (app) για την υποδοχή και τη διαχείριση καταγγελιών, που αφορούν ανηλίκους σε κεντρικό επίπεδο. Το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας είναι πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό, που χρήζει διεπιστημονκής αντιμετώπισης. Για είναι αποτελεσματική η παρέμβαση στο πεδίο του ελέγχου της παραβατικότητας και της βίας των ανηλίκων, δεν μπορεί απλά να περιορίζεται στη σφαίρα της καταστολής, αλλά απαιτείται μία συνολική σφαιρική προσέγγιση και συνεργασία όλων των φορέων τοπικού και άτυπου κοινωνικού ελέγχου σε δράσεις συντονισμένες καθώς και ένα θεσμικό πλαίσιο που θα τυποποιεί και θα ρυθμίζει τις δράσεις αυτές συνολικά, ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου του σχολείου και τις τοπικής κοινωνίας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: BullyingΒΙΑξυλοπαραβατικότητα ανηλίκωνΣΧΟΛΕΙΟ
Previous Post

ΕΝΦΙΑ 2024: Πότε έρχεται η πληρωμή της πρώτης δόσης

Next Post

Ολική έκλειψη ηλίου τον Απρίλιο – Ποιες περιοχές του πλανήτη θα επηρεάσει

Next Post
εκλειψη ηλιος

Ολική έκλειψη ηλίου τον Απρίλιο - Ποιες περιοχές του πλανήτη θα επηρεάσει

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Πρεμιέρα σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις 2025: Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή
  • Σαρώνει το επίδομα 100 ευρώ «χωρίς να κάνεις τίποτα»
  • Άνοια: Το Νο1 βότανο που μειώνει τον κίνδυνο και ενισχύει τη μνήμη, σύμφωνα με μελέτη
  • Καιρός: Στο «φούρνο» ξανά η χώρα – Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
  • Προσλήψεις 30 ατόμων στο Δήμο Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr