• Latest
bullying, βια, ξυλο, σχολειο

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την παραβατικότητα ανηλίκων – Τα μέτρα που έρχονται

24 Μαρτίου 2024
Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις 9 εκ των 13 δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας-Αμανατίδη-Βουλευτών ΝΔ με υπουργούς στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις 9 εκ των 13 δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας-Αμανατίδη-Βουλευτών ΝΔ με υπουργούς στην Αθήνα

26 Αυγούστου 2025
τρακτερ αγροτης

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες περιπτώσεις σκανδάλων στη Δυτική Μακεδονία-Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN οι Δ.Ν. και Γ.Σ. έλαβαν από 1.150.000 κάθε χρόνο, για πέντε χρόνια! Βίντεο

26 Αυγούστου 2025
«Ευχαριστήρια επιστολή» του Γυμνασίου Σιάτιστας

Κοζάνη: 200 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανέβηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

26 Αυγούστου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Κοζάνη: Συναγερμός για κρούσμα ευλογιάς των προβάτων σε μονάδα του Δήμου Κοζάνης

26 Αυγούστου 2025
Πρόσκληση σε ημερίδα και γευσιγνωσία

Πρόσκληση σε ημερίδα και γευσιγνωσία

26 Αυγούστου 2025
Συνάντηση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τους Δημάρχους Ιωαννίνων

Συνάντηση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τους Δημάρχους Ιωαννίνων

26 Αυγούστου 2025
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Το Σωματείο Συνταξιούχων Κοζάνης στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ

26 Αυγούστου 2025
Φωτοβολταϊκό Σταθμό ισχύος 500KW εγκαθιστά η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης  σε περιοχή της Τ.Κ. Καρυδίτσας

Φωτοβολταϊκό Σταθμό ισχύος 500KW εγκαθιστά η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης  σε περιοχή της Τ.Κ. Καρυδίτσας

26 Αυγούστου 2025
Καστοριά: Εντοπίστηκε φυτεία κάνναβης με  -183- δενδρύλλια,

Καστοριά: Εντοπίστηκε φυτεία κάνναβης με -183- δενδρύλλια,

26 Αυγούστου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κοζάνη: Συνελήφθη 25χρονος για παραβάσεις του Αθλητικού νόμου

26 Αυγούστου 2025
Σιάτιστα: Ενοικιάζεται διαμέρισμα 75 τ.μ.

Σιάτιστα: Ενοικιάζεται διαμέρισμα 75 τ.μ.

26 Αυγούστου 2025
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ ΠΕ Κοζάνης: Για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

26 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την παραβατικότητα ανηλίκων – Τα μέτρα που έρχονται

sierafm by sierafm
24 Μαρτίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
bullying, βια, ξυλο, σχολειο
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ΕΛΑΣ επιχειρεί να προχωρήσει στην επέκταση του panic button και στους ανήλικους όπως και στην δημιουργία ενός τηλεφωνικού αριθμού.

Διαρκώς αυξανόμενοι είναι οι αριθμοί για την άγουρη βία στη χώρα. Από την εποχή του κορωνοϊου και μετά παρατηρείται μεγάλη κλιμάκωση περιστατικών στα οποία εμπλέκονται μαθητές λυκείου, γυμνασίου, ακόμη και δημοτικού σε ορισμένες περιπτώσεις. Σύμφωνα με καταγραφές της Ελληνικής Αστυνομίας το 2022 πραγματοποιήθηκαν 390 συλλήψεις για σωματική βλάβη, ενώ το 2023 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 560. Αύξηση παρατηρήθηκε και στις κατηγορίες κλοπές/ληστείες όπου το 2022 έγιναν 1077 ενώ το 2024 είχαμε 1508.

Για την ώρα δεν μπορεί να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για το έτος που διανύουμε μιας και οι καταγραφές του Ιανουαρίου δείχνουν 76 συλλήψεις για σωματικές βλάβες και 111 για κλοπές και ληστείες. Η αστυνομία, επιχειρώντας να χαρτογραφήσει τα προβλήματα έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε ελέγχους σε περιοχές όπου συχνάζουν ανήλικοι. Πρόκειται κυρίως για πλατείες και εμπορικά κέντρα όπου εκεί παρατηρείται να υπάρχουν προστριβές και εντάσεις ανάμεσα σε ομάδες νεαρών. Η προσπάθεια αποσκοπεί στο να σταλεί ένα μήνυμα σε ανήλικους με παραβατική συμπεριφορά ότι πλέον οι έλεγχοι είναι τακτικοί. Ωστόσο από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι η άγουρη βία δεν αρχίζει και ξεκινά σε πλατείες. Πολλά περιστατικά ξεκινούν εντός σχολείων και συνεχίζονται στους δρόμους.

Επέκταση του panic button και στους ανήλικους

Η ΕΛΑΣ επιχειρεί να προχωρήσει στην επέκταση του panic button και στους ανήλικους όπως και στην δημιουργία ενός τηλεφωνικού αριθμού. To Dnews ζήτησε την άποψη του συνδικαλιστή αστυνομικού Γεωργίου Ανδρόγλου για το θέμα: H νεανική παραβατικότητα φαίνεται ότι κινείται στο πλαίσιο της χαμηλής και μεσαίας βαρύτητας, με έντονο προβληματισμό να προκαλούν κυρίως τρία στοιχεία και συγκεκριμένα: α) η αύξηση των αδικημάτων στους νέους, β) η μείωση του ορίου ηλικίας εμπλοκής των ανηλίκων με το νόμο και γ) τα πολλαπλά και πολύ σοβαρά προβλήματα στον πυρήνα των οικογενειών των νέων (κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα ψυχικής υγείας, εξαρτήσεις, εμπλοκή των ίδιων των γονέων στο ποινικό σύστημα). Το φαινόμενο της παραβατικής συμπεριφοράς ομάδων ανηλίκων (αποκαλούμενες συχνά ως συμμορίες ανηλίκων), στη χώρα μας έχει εντελώς ευκαιριακό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται ότι, τόσο η δομή όσο και η οργάνωση ομάδων ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά είναι αρκετά ρευστές και ευμετάβλητες, χωρίς διακριτούς ρόλους, πλην ενός ή δύο το πολύ ανηλίκων, οι οποίοι έχουν ηγετικό ρόλο και συμπαρασύρουν τους συνομηλίκους τους, ενώ ο τρόπος που δραστηριοποιούνται είναι ανάλογος του νεαρού της ηλικίας τους, δηλαδή παρορμητικός. Επίσης, ο σκοπός για τον οποίο συγκροτούνται είναι συνήθως η «αναγνώριση» των μελών της ομάδας, οπότε και η εκδήλωση της παραβατικής συμπεριφοράς αποτελεί κυρίως το μέσο για την «ανάδειξη – αναγνώριση» και όχι την τελική επιδίωξη της παραβατικής συμπεριφοράς. Για την αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ανηλίκων, εκπονήθηκε λεπτομερής χαρτογράφηση των εκάστοτε περιοχών και συλλέχθηκαν πληροφορίες, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη του φαινομένου. Κατόπιν αυτών εφαρμόζονται στοχευμένα επιχειρησιακά σχέδια σε διάφορες περιοχές (πλατείες. άλση, εμπορικά κέντρα και άλλους χώρους) όπου συχνάζουν ανήλικοι και υπάρχουν καταγγελίες, πληροφορίες ή έχει διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά.

Για το λόγο αυτό συγκροτούνται μεικτές επιχειρησιακές ομάδες ελέγχου, αποτελούμενες από ήπιας μορφής αστυνόμευσης συνεπικουρούμενες από Υπηρεσίες Ασφαλείας. Επιπλέον, η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεών της, πραγματοποιεί ενημερωτικές διαλέξεις για τη σχολική βία – σχολικό εκφοβισμό σε μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και εκδηλώσεις – ημερίδες με θέμα τη βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων σε διάφορους φορείς. Επίσης, υπό δημιουργία βρίσκεται τηλεφωνική γραμμή και ειδική εφαρμογή (app) για την υποδοχή και τη διαχείριση καταγγελιών, που αφορούν ανηλίκους σε κεντρικό επίπεδο. Το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας είναι πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό, που χρήζει διεπιστημονκής αντιμετώπισης. Για είναι αποτελεσματική η παρέμβαση στο πεδίο του ελέγχου της παραβατικότητας και της βίας των ανηλίκων, δεν μπορεί απλά να περιορίζεται στη σφαίρα της καταστολής, αλλά απαιτείται μία συνολική σφαιρική προσέγγιση και συνεργασία όλων των φορέων τοπικού και άτυπου κοινωνικού ελέγχου σε δράσεις συντονισμένες καθώς και ένα θεσμικό πλαίσιο που θα τυποποιεί και θα ρυθμίζει τις δράσεις αυτές συνολικά, ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου του σχολείου και τις τοπικής κοινωνίας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: BullyingΒΙΑξυλοπαραβατικότητα ανηλίκωνΣΧΟΛΕΙΟ
Previous Post

ΕΝΦΙΑ 2024: Πότε έρχεται η πληρωμή της πρώτης δόσης

Next Post

Ολική έκλειψη ηλίου τον Απρίλιο – Ποιες περιοχές του πλανήτη θα επηρεάσει

Next Post
εκλειψη ηλιος

Ολική έκλειψη ηλίου τον Απρίλιο - Ποιες περιοχές του πλανήτη θα επηρεάσει

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις 9 εκ των 13 δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας-Αμανατίδη-Βουλευτών ΝΔ με υπουργούς στην Αθήνα
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες περιπτώσεις σκανδάλων στη Δυτική Μακεδονία-Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN οι Δ.Ν. και Γ.Σ. έλαβαν από 1.150.000 κάθε χρόνο, για πέντε χρόνια! Βίντεο
  • Κοζάνη: 200 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανέβηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • Κοζάνη: Συναγερμός για κρούσμα ευλογιάς των προβάτων σε μονάδα του Δήμου Κοζάνης
  • Πρόσκληση σε ημερίδα και γευσιγνωσία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
  5. Ευδοκία στο Παπαθανάσης: Αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στο Βόιο – Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση με προϋπολογισμό 7,95 εκατ. ευρώ
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr