Επίδειξη πλούτου στα social media, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο με πανάκριβα οχήματα και πολυτελείς διακοπές σε κοσμοπολίτικα νησιά, έκαναν συχνά τα μέλη των 14 εγκληματικών οργανώσεων, που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.
Προσπαθούσαν να διαφημίσουν με κάθε τρόπο την πολυτελή ζωή τους, και αποτελούσε την «βιτρίνα» όλων των εγκληματικών και παράνομων δραστηριοτήτων που έκαναν στο παρασκήνιο, όπως διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, εκβιασμών κλπ.
Τα μέλη δεν δίσταζαν ακόμη και να κλέψουν αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα έξω από νοσοκομεία, ενώ προχωρούσαν και σε κλοπές σε σπίτια, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει στα χέρια της σχετικές συνομιλίες που «καίνε» τους δράστες, καθώς καταγράφεται αναλυτικά ο τρόπος που δρούσαν.
Ο αποκαλυπτικοί διάλογοι
Μέλος Συμμορίας: Ε!
Μέλος Συμμορίας: Τι ήθελες και είπες να σε πάρω πριν;
Μέλος Συμμορίας: Ξέρεις τι θέλω αύριο;
Μέλος Συμμορίας: Τι;
Μέλος Συμμορίας: Πάμε να «ξεσκίσουμε» όλα τα σπίτια.
Μέλος Συμμορίας: Όπου θες.
Μέλος Συμμορίας: Θα πάμε να κλέψουμε;
Μέλος Συμμορίας: Το βράδυ να μπούμε σε κάνα σπίτι… Δεν πάω σε αμάξια πάλι.
Μέλος Συμμορίας: Ναι;
Μέλος Συμμορίας: Ναι ναι να πάρουμε λεφτά.
Μέλος Συμμορίας: Ε, κάνε κονέ.
Μέλος Συμμορίας: Κρύο κάνει, βροχή, πολύ καλά.
Μέλος Συμμορίας: Ναι, πολύ καλά είναι ο καιρός .
Μέλος Συμμορίας: Για αυτό, να δούμε τι θα κάνουμε .
Μέλος Συμμορίας: Καλά.
Μέλος Συμμορίας: Δες τι γίνεται, εορτολόγια πράγματα, ποιος γιορτάζει… Βάλε ακριβείς ημερομηνίες πού να πάμε, πού να μην πάμε… Ξύπνα, γίνε «χάρτης».
«Πάμε μια βόλτα» ο κωδικός για 533 κλοπές και διαρρήξεις από τις 14 εγκληματικές οργανώσεις
Απτά αποτελέσματα στους βασικούς δείκτες εγκληματικότητας της Θεσσαλονίκης, όπως ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές, εκτιμούν αξιωματικοί της Αστυνομίας, ότι θα σηματοδοτήσει η εξάρθρωση των συνολικά 14 εγκληματικών οργανώσεων – συμμοριών που δρούσαν από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάιο του φετινού έτους, διάστημα κατά το οποίο διέπραξαν 553 αξιόποινες πράξεις και με τη συνολική τους “λεία” να ξεπερνά τα 2,76 εκατ. ευρώ.
Ύστερα από γιγαντιαία και ταυτόχρονη επιχείρηση – τη «μεγαλύτερη», όπως ειπώθηκε στη διάρκεια παρουσίας της υπόθεσης, στα χρονικά τής Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή άνω των 300 αστυνομικών διαφόρων υπηρεσιών – συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο συνολικά 37 άτομα που κατηγορούνται ως μέλη των παραπάνω κυκλωμάτων.
Οι συλλήψεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Αττική, Χαλκιδική και στο νησί της Σαντορίνης, όπου έκανε διακοπές ένας από τους κατηγορούμενους. Είχε προηγηθεί η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης η οποία χειρίζεται την υπόθεση. Στις 20.000 σελίδες που αριθμεί η δικογραφία περιλαμβάνονται στο σύνολο 132 άτομα (αρκετά με συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους), εκ των οποίων 21 είναι ήδη κρατούμενοι στις φυλακές για άλλες πράξεις.
Πώς δρούσαν
Ληστείες, διαρρήξεις – κλοπές σπιτιών, επιχειρήσεων και οχημάτων, αποτελούσαν το βασικό πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας των περισσότερων οργανώσεων, κάποιες από τις οποίες προέκυψαν όταν κάποια μέλη τους ήρθαν σε ρήξη με άλλα μέλη προηγουμένων συμμοριών όπου συμμετείχαν. Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της παρουσίας, οι δράστες λειτουργούσαν μεθοδικά, επέλεγαν τους «στόχους» όταν έλειπαν οι ένοικοι ή καταστηματάρχες (οι πρώτοι συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας και καθημερινές, οι δεύτεροι τις Κυριακές που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις τους). Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι έλεγχαν τα ονόματα στα θυροτηλέφωνα και δρούσαν όταν διαπίστωναν να απουσιάζουν οι ένοικοι για αναψυχή σε ημέρες των ονομαστικών τους γιορτών. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον διαρρήξεις αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα έξω από κέντρα δεξιώσεων (γάμοι και βαφτίσια).
Σε ποσοστό 95% οι αποδιδόμενες πράξεις τους τελέστηκαν στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες σε Αττική και Σέρρες. Η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει μία σειρά από άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως πλαστογραφία, εκβίαση, τοκογλυφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, προμήθεια κινητών τηλεφώνων σε έγκλειστους φυλακών κ.ά.
Η “χρυσή” διάρρηξη των 1,1 εκατ ευρώ
Τα πιο θεαματικά “χτυπήματα” φαίνεται να τα διέπραξε η πρώτη εγκληματική οργάνωση που σύμφωνα με τις πολύμηνες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχε τη μακροβιότερη δράση και το μεγαλύτερο περιουσιακό όφελος. Στο “παλμαρέ” της συγκαταλέγονται δύο ληστείες, δέκα διαρρήξεις κατοικιών – συνήθως σε οικίες προσώπων υψηλής οικονομικής και οικονομικής επιφάνειας απ’ όπου εξουδετέρωναν τα συστήματα ασφαλείας – και έξι κλοπές οχημάτων, με τη συνολική λεία της να προσεγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά, τα 1,1 εκατ. ευρώ προέρχονταν από κλοπή σε σπίτι στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το Σεπτέμβριο του 2020.
Πηγή: enikos.gr